Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscJavna je tajna da u HDZ-ovom vrhu i na Pantovčaku više nitko ne spava mirno.

Da je Andrej Plenković postupio europejski kako se očekivalo potkraj 2016. kada je - na olakšanje svekolike čak i tzv. lijeve politike - preuzeo šefovati denver plavom ZNA SE opcijom i potom zasjeo u Banske dvore za koje mu je ruku dao Most nezavisnih lista Bože Petrova i da je održao riječ o promjeni stranke anuliranjem "državotvornog" patronata tzv. desnog, tvrdog krila s krijeste rigidne karamarkovštine, ipak bi preživio tzv. bolne rezove i danas HDZ ne bi trpio vruću jesen upitna ishoda.U svoj toj političko-predizbornoj gunguli, je li, glede i u svezi očuvanja ili osvajanja vlasti, premijeru/vladi ne idu na ruku aktualna zbivanja, gdje mu se dnevno smjenjuju prosvjednici pod prozorima Banskih dvora

Jer mu gadno sapunaju dasku vlastiti stranački "diverzanti", kojih se uopće nije dojmilo petosatno zasjedanje stranačkog vrha (Predsjedništva i Nacionalnog vijeća), koji je - isprovociran soliranjem Mire Kovača time da kani zamijeniti aktualnog predsjednika i preusmjeriti HDZ-ovu politiku, ali i disonantnim izjavama nekih hadezeovaca o (ne)podršci Kolindi Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima - zaključio o "pravilima ponašanja" u mušketirskom stilu: svi za jednu, jedna za sve.

Plenković je Kovača javno ponizio kao "irelevantnog, i-re-le-vant-nog" za odlučivanje o stranačkoj politici. U povodu izjave saborskog zastupnika Steve Culeja (HDZ) da ima "svog predsjedničkog kandidata", dakle ne HDZ-ovu kandidatkinju, Plenković je ironično otpovrnuo da "s njim nema što razgovarati, jer nije psihoterapeut".

Navodno najmasovnija u nisci od 1350 braniteljskih/stradalničkih udruga, Hvidra, koju vodi kontroverzni HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić održala je okrugli stol u Zagrebu na kojem se - u nazočnosti vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave - oštro kritiziralo državnu/HDZ-ovu vlast.

Hvidra je također ovih dana ultimativno zahtijevala raskid HDZ-ove koalicije s partnerom SDSS-om, jer da se lider srpske manjine Milorad Pupovac nije ispričao za izjave o ustašizaciji i RH kao čimbeniku nestabilnosti u regiji. Barem naoko, Plenkovića se nije osobito dojmio Đakićev/Hvidrin pritisak, jer su i jedni i drugi itekako svjesni tko koga i zašto - drži u džepu. Potom je opet iskočio iz "prosvjedničko-braniteljskog" šešira i Ivan Penava, ostavljajući mogućim drugo protuplenkovićevsko "događanje naroda" u Vukovaru. S istom metom i istim rastojanjem: zloporaba ratnih veterana i žrtava.

Javna je tajna da u HDZ-ovom vrhu i na Pantovčaku više nitko ne spava mirno, jer predizborna vruća politička jesen ne sluti na dobro. Čak izmiče kontroli vladajućeg mainstreama, pa Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik tzv. Visokog doma, strahuje zbog svega toga i lošeg stanja u stranci od moguće sabotaže kandidatkinje Grabar-Kitarović.Barem naoko, Plenkovića se nije osobito dojmio Đakićev/Hvidrin pritisak, jer su i jedni i drugi itekako svjesni tko koga i zašto - drži u džepu. Potom je opet iskočio iz "prosvjedničko-braniteljskog" šešira i Ivan Penava, ostavljajući mogućim drugo protuplenkovićevsko "događanje naroda" u Vukovaru. S istom metom i istim rastojanjem: zloporaba ratnih veterana i žrtava

Jer se situacija pogoršala nakon debakla na europarlamentarnim izborima, gdje je neuspjeh sa samo četiri mandata (umjesto očekivanih pet ili šest) opravdavalo sabotažom dijela HDZ-ovih organizacija, čiji su tvrdi tzv. desničari glasali za ultraradikalnu tzv. suverenisticu Ružu Tomašić.

Iako je Plenković glasno obećao unutarstranačku istragu, pa se očekivalo i obračun sa saboterima, nikad nije obznanjeno je li istraga provedena i kakav je ishod. Jednostavno se zašutjelo, a kasniji će razvoj zbivanja i zaoštravanja radikalne tzv. desnice u HDZ-u i izvan njega pokazati da denver plava ZNA SE opcija sve više sliči opciji NE ZNA SE.

Jamačno europejskom Andreju Plenkoviću i njegovoj viziji tzv. light HDZ-a dolazi na naplatu - bit će po jako visokoj cijeni? - sve što je propustio i gledao kroz prste radikalnoj tzv. desnici prvih mjeseci mandata u stranci/državi te kasnije, dopuštajući joj postupno i sve otvorenije uzeti vlast i narod kao taoce svoje manične opsjednutosti najgorim dijelom naše prošlosti.

Više nije bitno je li razlog strah ili nesposobnost - uvjerenom Europejcu, kakav Plenković jest, takva svijest/savjest nije primjerena - tek, u njegovu taboru opravdano su nervozni. Možebitan kiks Kolinde Grabar-Kitarović na izborima koncem godine - nakon neočekivanog debakla poravnanjem na euroizborima sa SDP-om, s također neočekivana četiri mandata, a ne očekivana tri - neupitan bi bio znak da aktualni predsjednik HDZ-a/vlade i njegova ekipa od povjerenja imaju spakirati kovčege i otići.

Grabar-Kitarović također ima sijaset ozbiljnih razloga za strah. Mandat bez rezultata, neispunjena obećanja, serija gafova, osebujno poimanje predsjedničke dužnosti, globtroterstvo bez diplomatskog/gospodarskog učinka, etc. nisu validna ulaznica u još pet godina u bivšoj Titovoj vili Zagorje. A što uvjerljivo još može obećati? Predizborni rejting joj se topi i u protuplenkovićevskom dijelu HDZ-a i na radikalnoj tzv. desnici, koju je razočarala, a najzaslužnija je za njezin prvi mandat, koji je protiv Ive Josipovića (SDP) dobila kroz iglene uši.Iako je Plenković glasno obećao unutarstranačku istragu, pa se očekivalo i obračun sa saboterima, nikad nije obznanjeno je li istraga provedena i kakav je ishod. Jednostavno se zašutjelo

Najnovije ankete među biračima itekako daju misliti tzv. light HDZ-u, premijeru Plenkoviću i predsjednici RH, dovedenim sada u situaciju da ne znaju što bi jedni s drugima, a politička lavina zdesna s lakonotnim pjevačem Miroslavom Škorom na sljemenu te Zoranom Milanovićem i Mislavom Kolakušićem s druge dvije strmine realna je opasnost.

Prema podatcima (dok ovo pišemo) tekuće online ankete portala televizije N1 Hrvatska ("Za koga biste glasali da su danas predsjednički izbori?"), Miroslav Škoro vodi s 39,74 posto ili 25.407 glasova, drugi je Mislav Kolakušić s 31,90 posto ili 20.442 glasa, treći Zoran Milanović s 13,09 posto ili 8365 glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović četvrta s 4,1 posto ili 2620 glasova.

Trenutnoj predsjednici RH ozbiljno dišu za vratom gotovo nepoznati HSLS-ov kandidat s američkog Princetona Dejan Kovač s 3,89 posto ili 2486 glasova i Katarina Peović iz Radničke fronte s 3,87 posto ili 2474 glasa. Ostali najavljeni i očekivani kandidati nisu relevantni.

Anketa (HRejting: "Kakvi bi rezultati bili da je danas 1. krug predsjedničkih izbora") državne tzv. javne medijske kuće HRT-a - kojoj uvijek Ako se doda da je i HDZ u rejtinškom padu, a SDP u porastu, Plenković ima razloga nemirno spavati. Em se zaletio s proglašenjem HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje, koja neobjašnjivo oteže/odgađa kandidirati se vladajući postavljaju vodstvo, urednike i ključne novinare na političkim sektorima - "ekskluzivno" objavljuje sljedeće: prva je Kolinda Grabar-Kitarović s 28,5 posto potpore, drugi Zoran Milanović (24,8), treći Miroslav Škoro (18,2), četvrti Mislav Kolakušić (8,6), peti Dejan Kovač (3,2 posto potpore, skoro isto kao u prethodnoj anketi)...

Po HRejtingu, Grabar-Kitarović je u prošIa četiri mjeseca izgubila 6,17 posto potpore, a Milanović svoju podebljao za 6,27 posto biračke naklonosti. Razlika je u svibnju bila 16 posto u korist HDZ-ove "žene iz naroda", a sada je manja od četiri posto. S tenedencijom daljnjeg smanjivanja.

Ako se doda da je i HDZ u rejtinškom padu, a SDP u porastu, Plenković ima razloga nemirno spavati. Em se zaletio s proglašenjem HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje, koja neobjašnjivo oteže/odgađa kandidirati se (a ima izborni stožer, s odreda Plenkovićevim oponentima), em ga tlači žestoka oporba u vlastitoj stranci, em se Kolinda Grabar-Kitarović ne distancira od radikalnih desnih politika niti se libi kontrirati šefu HDZ-a i na bitnim pitanjima vladina programa...

Time šteti Plenkovićevoj poziciji u korist onih zdesna koji ga žele maknuti iz vodstava HDZ-a i RH te dolijeva kerozin na ionako već usplamtjeli politički nered. Može li Grabar-Kitarović skupiti dovoljno glasova za drugi mandat, odnosno uči u drugi izborni krug, a Plenković nadigrati tzv. desni populizam, vidjet će se sljedećih mjeseci.

"Kampanja za predsjedničke izbore, osobito među desnim kandidatima, vodi se za sada s izrazito desnih pozicija, što u našim okolnostima znači s protumanjinske i protusrpske pozicije, s pozicije krajnjeg povijesnog revizionizma", kazao je ljubljanskom Delu saborski zastupnik SDSS-a i HDZ-ov koalicijski partner u vladajućoj većini Milorad Pupovac.

"Time se lako generira ideologija mržnje, što se vidjelo zadnjih tjedana u odsutnosti njihove osude nasilja protiv Srba i pozivima nekih kandidata na zabranu SDSS-a i kazneni progon predsjednika stranke (Pupovca, op. a.). U Hrvatskoj u zadnjih pet-šest godina djeluju snage koje tvrde da Srbi nisu bili kažnjeni. Zapravo je sasvim obrnuto, jer za zločine protiv Srba, poput etničkog čišćenja i kršenja međunarodnog prava, za onemogućavanje vraćanja izbjeglica... skoro nitko nije odgovarao. Tom pričom da Srbi nisu odgovarali za ratne zločine želi se zapravo održavati ratnu atmosferu, poništiti rezultate mirne reintegracije istočne Slavonije te nagnati Srbe s tog područja da se isele.""Kampanja za predsjedničke izbore, osobito među desnim kandidatima, vodi se za sada s izrazito desnih pozicija, što u našim okolnostima znači s protumanjinske i protusrpske pozicije, s pozicije krajnjeg povijesnog revizionizma", kazao je ljubljanskom Delu saborski zastupnik SDSS-a i HDZ-ov koalicijski partner u vladajućoj većini Milorad Pupovac

Na toj protusrpskoj agendi - redovito pod smokvinim listom tzv. obrane digniteta Domovinskog rata i dostojanstva hrvatskih branitelja, kažnjavanja srpskih zločinaca i satisfakcije ratnim stradalnicima - stožeraško čekićanje ćirilice u Vukovaru, 555-dnevno šatorašenje usred Zagreba, fizičko ugrožavanje državnog vrha i diplomatskog zbora 18. studenoga 2013. u Vukovaru, etc. - tzv. desnica, militantan dio katoličkog klera i neke udruge ratnih veterana/stradalnika godinama daju ton i udaraju ritam na izborima i važnijim političkim događajima.

Zašto bi sada prestali, ako je to u biti raison d'être njihova djelovanja, materijalnih, statusnih i političkih pozicija njihovih čelnika? Jer, što Domovinski rat duže traje i žrtve dobiju manje satisfakcija, njima to bolje, a ambicije za vladati ili barem bitno utjecati na vlast - tim veće. I "opravdanije".

U svoj toj političko-predizbornoj gunguli, je li, glede i u svezi očuvanja ili osvajanja vlasti, premijeru/vladi ne idu na ruku aktualna zbivanja, gdje mu se dnevno smjenjuju prosvjednici pod prozorima Banskih dvora (od medicinara i prosvjetara do djece s teškoćama u razvoju, socijalnih slučajeva, etc.), bankrotirana brodogradnja traži financijski spas, prijete policajci, pirotehničari, etc.

Najdrastičniji je primjer kapitulacija "Plenkovićeve vlade" pred sindikalnom referendumskom inicijativom 67 je previše (više od 750.000 potpisa), gdje je premijer preko noći dao za pravo mirovinskim zahtjevima sindikata, prihvatio ih sve, zaboravio onu prijetnju ministra Marka Pavića o 45 milijardâ kuna koje će srušiti mirovinski sustav i sâm sebi skočio u usta, odbacivši "europske pohvale" njegovoj tzv. mirovinskoj reformi...

Kada dođe stani-pa'ni, sve se može, pa ni državni blagajnik Zdravko Marić nema ništa protiv: veži konja gdje ti gazda kaže. Takvo vladanje, uključivo političko ponašanje Grabar-Kitarović - uključivo višednevnu sad predizbornu agitaciju za sebe među hrvatskim iseljenicima u SAD-u - nije prispodobivo stranačkom sloganu "vjerodostojno" ni dobar, pobjednički gard u ringu s radikalnim tzv. desnim populistima.

Bit će tu još svega.

Ključne riječi: Hrvatska, Vlada, politika, plenković
<
Vezane vijesti