Foto: PixabayFoto: PixabayHrvati i protuslovlja naziv je zbirke mikroeseja o odnosu Hrvata i nekih riječi s kojima žive. Donosimo esej na temu "unutarnja"/"vanjska" politika.

Teologija ima dva lica. Jedno okrenuto vjerniku kao liturgijska praksa i drugo okrenuto prema kolegama kao svećenički kolegij.

Također po pitanju teoloških razilaženja postoje dva diskursa, jedan s vjernicima unutar zajednice i druga s vjernicima drugih vjerskih zajednica.

Teološke diskusije između katolika i protestanata nisu plodonosne. One su neuspjelo i krvavo odrađene prije četiri stotine godina i time preživjele, ali one su misaono sazrijevale dok je protestantska zajednica još bila unutar katoličke, nesamostalna, tek latentna i zato su ti dijalozi i monolozi bili mogući, a danas nisu. Teološki polemizirati mogu samo pripadnici jedne zajednice jer je to znak da intimno prevladavaju nedostatke svoje teologije. Dakle polemike nema i ne može biti između dviju teologija. Kao što nema pomirenja između dvije suprotne dogme.

politics_pixabay_fotocitizen_man_statue_thinking_congress_534751.png

Upravo zato se vjera razvija samo tako da se cijepa i tu religija nije bitno drugačija od politike i zato nastaju nove stranke kao politička hereza, ali zbog nove političke doktrine više se ne gori na lomači, već samo završava u zatvoru, odsječene glave, ili u komadima. Tu smo se za milimetar ipak pomaknuli od srednjega vijeka.

Od bombastičnog ili neprimjetnog debija, do sagorijevanju u prasku ili tiho kao svijeća, životni vijek političara kratak ili dug, niz je kompromisa.

Političar prvo nastupa u svojoj stranci tako što lijepi plakate po stupovima i poslušan je prema nadređenima, a to su mu uglavnom svi. On i Stranka su suprotstavljeni i on se bori protiv Stranke osmjesima i ljubaznošću, šarmom, uslužnošću.

Stranke obožavaju kompromise, ali Narod ne, a našeg političara početnika, čeka Narod iza ugla i unutarnju politiku morat će zamijeniti za vanjsku, lojalnost za demagogiju, jednostavnu glumu za složenu glumu, dvoličnost za troličnost, centralizam za demokratski centralizam, a neki političari to ne mogu.


Svakog dana u sklopu H-Alterovog pojmovnika donosimo jedan mikroesej iz zbirke Borisa Kuglera pod nazivom Hrvati i protuslovlja.

 

Ključne riječi: pojmovi, eseji
< >
Vezane vijesti