Foto: PixabayFoto: PixabayHrvati i protuslovlja naziv je zbirke mikroeseja o odnosu Hrvata i nekih riječi s kojima žive. Donosimo esej na temu razum/emocija.

Nacionalizam je institucija nacionalnog osjećaja, a svi zanosi, sva uzbuđenja, veselja, tuge, klonuća, sjete, ogorčenosti, bjesovi, strahovi i čežnje, optimizmi, tjeskobe i pomirenja, samo su verbalna rebra poetske lepeze kojom čovjek skriva pred sobom vlastitu nemoć pred životnim pitanjima.

Nacionalni osjećaji u sebi sažimaju sve osjećaje, pa se njima može lamatati na vjetrovima tuge, straha sreće ogorčenosti, tjeskobe, optimizma i zanosa.

Svaki čovjek, ne samo Hrvat, je veoma mlad pred samim sobom i tek nedavno je otkrio da se njegovo psihološko biće sastoji od emocija i da se te emocije mogu nazvati imenima i ima ih već na stotine, za svaku moguću situaciju po jedan. Za osjećaj kad spoznaš da kraj tebe prolazi čovjek koji živi jednako kompleksan život kao ti…

publika_ljudi_pixabay_copy54219.jpg
Svakog dana u sklopu H-Alterovog pojmovnika donosimo jedan mikroesej iz zbirke Borisa Kuglera pod nazivom Hrvati i protuslovlja.

 

Ključne riječi: nacionalizam, pojmovi, eseji
<
Vezane vijesti