Foto: PixabayFoto: PixabayHrvati i protuslovlja naziv je zbirke mikroeseja o odnosu Hrvata i nekih riječi s kojima žive. Donosimo esej na temu čovjek/pračovjek.

Društvo napreduje jer pojedinci u njemu ostavljaju svoje male tragove; razgovaraju, pišu pisma, fotografiraju i odgajaju djecu. Iako se pojedinci rađaju kao praljudi koje je potrebno naučiti pričati, pisati i odgajati djecu, to učenje provodi društvo koje se tehnološki i kulturološki mijenja, a pojedinci se rađaju uglavnom biološki isti. Da bi izmjerili biološku razliku između čovjeka danas i čovjeka jučer, potrebne su stotine tisuća godina jer biološka evolucija je mnogo sporija od kulturne evolucije.

Dakle, društvo napreduje zbog akumulacije pojedinačnih ljudskih iskustava i zato se ono mora mijenjati iz starog u nov politički oblik. Društvo odbacuje okoštali sistem jednom kad on počne gušiti napredak kritičnom broju svojih pojedinaca.

evolution_2780651_960_720_copy18034.png
Svakog dana u sklopu H-Alterovog pojmovnika donosimo jedan mikroesej iz zbirke Borisa Kuglera pod nazivom Hrvati i protuslovlja.
Ključne riječi: pojmovi, čovjek
< >
Vezane vijesti