Foto: I.P.Foto: I.P.Više od tisuću građana i građanki večeras je iskazalo svoje protivljenje gradskom posezanju za kinom Europa. Brojni nisu uspjeli ući u krcatu dvoranu kina. Popraćen skandiranjem "Ne damo kino Europa!" i dugotrajnim pljeskom, Boris T. Matić, koji sa suradnicima vodi kino, poručio je da neće odustati od pokušaja uspostavljanja dijaloga s Gradom kako bi kino nastavilo s radom.

"Htjeli bismo prekinuti glasine i imati normalnu i pristojnu komunikaciju s Gradom", rekao je Matić na drugom skupu potpore građana, nakon što je Grad Zagreb prošli petak obavijestio umjetničku organizaciju Zagreb Film Festival (ZFF) da moraju iseliti iz prostora kina do 1. lipnja, odnosno da im neće produžiti ugovor o najmu.S obzirom na to da ništa od toga nije spremno, niti je u proračunu predviđen novac za obnovu Matić upozorava da će pokretanje renovacije biti višegodišnji proces tijekom kojeg bi kino bespotrebno bilo zatvoreno

Grad mjesecima ignorira dopise UO Zagreb Film Festival, koja je tijekom deset godina izgradila izuzetno važno mjesto za kulturna događanja u Zagrebu. Sada ne znaju što će biti s 45 zaposlenika, od čega je 20 stalno zaposlenih, a 25 na ugovorima, kao ni što će biti s brojnim kulturnim i umjetničkim manifestacijama koje se redovito održavaju u kinu Europa.

Matić je podsjetio da je Grad kupio prostor kina Europa od privatnog vlasnika 2006., nakon akcije Zagreb Film Festivala i Hrvatskog filmskog saveza Daj mi kino, zahvaljujući kojoj je kino spašeno od prenamjene.

Istaknuo je kako model po kojem su poslovali ispunjava javnu potrebu u kulturi, i pritom je posve besplatan za Grad Zagreb jer sva sredstva potpore kojima Grad sufinancira njihove programe putem javnih poziva za potrebe u kulturi gotovo su jednaka sredstvima koja kino mora samostalno uprihoditi za trošak najma.

Budućnost kina Europe sada je neizvjesna - pitanje je kako će se održavati ovaj prostor, ujedno zaštićeno kulturno dobro i nacionalno blago Republike Hrvatske, koji Grad planira "renovirati". 

"Budući da je kino pod zaštitom, proces obnove uključuje pripremanje plana ovlaštenog arhitekta u suradnji s konzervatorima, izradu projektne dokumentacije, a tek nakon toga može se prijaviti na europske fondove", ustvrdio je Matić. S obzirom na to da ništa od toga nije spremno, niti je u proračunu predviđen novac za obnovu Matić upozorava da će pokretanje renovacije biti višegodišnji proces tijekom kojeg bi kino bespotrebno bilo zatvoreno.

"Naši zaposlenici bi završili na ulici, ostali bez posla, a među njima imamo majke i očeve s djecom, imamo projekcionista kojemu treba sedam mjeseci do mirovine", rekao je Matić ispraćen dugotrajnim pljeskom prepune dvorane.

Pozivaju se građani i građanke da i dalje izražavaju svoju podršku za kino Europa, ostavljaju poruke potpore i prate razvoj događaja.

<
Vezane vijesti