Foto: Kronike Velike GoriceFoto: Kronike Velike GoriceZelena akcija traži da Grad Zagreb, ali i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, preuzmu odgovornost za jučerašnji požar na Jakuševcu i ugrožavanje zdravlja građana i građanki Zagreb te provedu detaljnu istragu uzroka požara. Ističu kako je mjerna stanica u Dugavama u četiri sata ujutro izmjerila čak 292.85 µg/m3 lebdećih čestica u zraku, dok su uobičajene vrijednosti oko 20. Te su čestice vrlo štetne jer se mogu nakupljati na plućima i dišnim putevima.

"Nevjerojatno je kako nadležna tijela cijelo vrijeme tvrde da 'nema zagađenja zraka', dok sadašnji podaci govore nešto sasvim drugačije. Time vlasti vrijeđaju intelekt građana i građanki Zagreba koji još uvijek na svojoj koži osjećaju posljedice požara te zabrinuto zovu Zelenu akciju jer nemaju povjerenje u nadležne institucije", stoji u priopćenju Zelene akcije.Iz Zelene akcije dodaju i kako je praćenje kvalitete zraka u Novom Zagrebu vrlo loše, a posebno u blizini odlagališta otpada Jakuševec

Smatraju kako nisu poduzete sve potrebne mjere kako bi se ovakve situacije spriječile te je ovo posljedica dugogodišnjeg nemara od strane
gradonačelnika Milana Bandića i njegove štetne politike gospodarenja otpadom. Umjesto da se poduzimaju mjere sanacije i postupnog zatvaranja Jakuševca, jedino što Grad Zagreb radi jest da produžuje životni vijek ovog opasnog odlagališta otpada uz blagoslov Ministarstva.

Iz Zelene akcije dodaju i kako je praćenje kvalitete zraka u Novom Zagrebu vrlo loše, a posebno u blizini odlagališta otpada Jakuševec.

"Nevjerojatno je kako nema niti jedne mjerne stanice u Jakuševcu obzirom da je ovo odlagalište konstantan izvor zagađenja zraka i predstavlja opasnost od havarija poput sinoćnjeg požara. Podsjećamo i da se nesreće u postrojenjima za otpad diljem Hrvatske događaju konstantno proteklih godina te smo već pozivali na poboljšanje sigurnosnih standarda, no Ministarstvu to očigledno nije prioritet", zaključuju.

<
Vezane vijesti