Foto: Srđana CvijetićFoto: Srđana CvijetićVeć prvoga dana ljeta pokazalo se do koje je mjere neodrživo turističko planiranje u Dubrovniku

Uguravanje putnika u vagone kako bi ih što više stalo može vam biti radno mjesto ako se zaposlite u japanskim metroima. Takav se radnik zove oshiya (gurač). U Dubrovniku se još nisu sjetili zaposliti oshiye u kreiranju neodržive turističke politike, ali sudeći po današnjoj gužvi na ulazu u staru jezgru, za takvo bi zanimanje bilo i previše posla. Naime, već prvoga dana ljeta pokazalo se da će i ovu sezone obilježiti kolone izmučenih gostiju i građani izbačeni iz vlastitoga grada.

Danas je u Dubrovnik pristalo pet kruzera s više od deset tisuća gostiju koji su uz ostale turiste formirali ogromnu gužvu na ulazu Pile. Prema pisanju lokalnih portala, najveća gužva trajala je između 11 i 13 sati, kada se kolona ljudi stiskala pred gradskim vratima, a fotografije jasno pokazaju o kakvom je kolapsu riječ. Teško da turisti u ovakvim uvjetima mogu uživati u ljepotama stare gradske jezgre, a sigurno je da je građanima/kama Dubrovnika onemogućeno da žive svoju svakodnevicu u svome gradu. 

Ključne riječi: Dubrovnik, turizam
<
Vezane vijesti