Knjižnica 'Salto Mortale' treća je takva u Šibeniku, a ova je svoje mjesto našla pod krošnjama visokih borova u Rasadniku – mjestu bogatog sadržaja za kvalitetno provođenje vremena sugrađana svih godišta, od najmlađih do najstarijih.

Grad Šibenik dobit će treću malu knjižnicu na otvorenom, a ovog puta Radio Šibenik uz podršku Grada Šibenika i Kulturne udruge Fotopoetika poklanja ju svim svojim sugrađanima i posjetiteljima Krešimirovog grada. Ta će knjižnica, djelo Marija Jurasa, poznatog kao Lulas, službeno biti predstavljena u petak 30. travnja, s početkom u 10 sati, u Rasadniku na Vidicima, u Šibeniku.

"Ja ležim u krevetu i čekam ritam, da me muzika ponese. Kao u snu bogata sam smaragdnih uvala, borova, rtova, pećina, stalagmita", kazala je velika Vesna Parun u intervju 2014. godine (Moj svijet). Upravo Vesni Parun, Županijski radio Šibenik posvećuje knjižnicu na otvorenom  'Salto Mortale' za koju su temelji postavljeni već ovog utorka, 27. travnja,  u popodnevnim satima, a "ruku je dao" i dogradonačelnik Šibenika, Paško Rakić.

"Kako je Šibenik grad prijatelj djece, grad mladih, tako bi i da je grad kulture i da kulturu disperziramo iz užeg centra grada u druge dijelove grada. Ovog puta smo otišli u Rasadnik koji je donedavno bio zapušten park, a sad je primjer uspješne suradnje gradske uprave s predstavnicima četvrti i pretvaramo ga u urbani dnevni boravak. I nadam se da je ovo samo jedan u nizu aktivnosti širenja kulture", poručio je dogradonačelnik Rakić.

Knjižnica 'Salto Mortale' treća je takva u Šibeniku, a ova je svoje mjesto našla pod krošnjama visokih borova u Rasadniku – mjestu bogatog sadržaja za kvalitetno provođenje vremena sugrađana svih godišta, od najmlađih do najstarijih.

"Ovim projektom, jer Salto Mortale jest prvenstveno projekt koji će trajati dva mjeseca, a Šibenčanima će donijeti pregršt lijepih stvari na mjestima za koje to ne bi nikad ni pomislili, želimo naš grad obogatiti upravo onim sadržajem koji naših sugrađani vole, a za koji se pokazalo da polako postaje brend grada. Ni lokacija nije izabrana slučajno. Naime, Rasadnik je okupljalište brojih Šibenčana, malih i velikih te se nalazi na putu do budućeg studentskog centra Palacin. Željeli smo zaokružiti priču i mjestu dodati kulturnu, književnu notu", kazala je dugogodišnja urednica Živana Podrug.

Ni ime Vesne Parun nije uzeto slučajno. Knjižnica nosi naziv njene zbirke pjesama objavljene 1981. godine čime se ide u susret obilježavanju stote obljetnice rođenja velike pjesnikinje 10. travnja 2022. godine. Također, Radio Šibenik i partneri ovim se projektom pridružuju obilježavanju 2021. godine kao Godine čitanja po odluci Ministarstva kulture i čitanja.

Ključne riječi: Šibenik, knjige, knjižnice
<
Vezane vijesti