Foto: M.K.Foto: M.K.Grad Pula je na nedavnoj sjednici gradskog vijeća ignorirao nalog Povjerenika za informiranje i usvojio Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada. Osim toga, navode iz Zelene Istre, predsjednik Gradskog vijeća na toj je sjednici izjavio da tijekom javnog savjetovanja "nije stigla ni jedna primjedba", te je ta informacija navedena i u Izvješću o savjetovanju s javnošću, iako nije istinita.

Zelena Istra je 25. studenog prijavila Grad Pulu Povjereniku za informiranje zbog savjetovanja s javnošću o navedenoj odluci u trajanju od samo 17 umjesto zakonom predviđenih 30 dana (od 15. studenog do 2. prosinca)."Ovaj slučaj daje nam za pravo da posumnjamo u točnost i ostalih izvješća o provedenim savjetovanjima i njihovom lažiranju budući da ne postoji mogućnost kontrole"; ističu iz Zelene Istre

Povjerenik za informiranje se 2. prosinca 2019. očitovao na prijavu Zelene Istre, pozvavši Grad Pulu da u roku od 15 dana otkloni nedostatke tj. da organizira savjetovanje o navedenom aktu tako da ono kumulativno traje 30 dana, te da redovito objavljuje ažurirani Plan savjetovanja s javnošću ili njegove izmjene i dopune.

Grad Pula je Povjerenikov nalog ignorirao i na 21. sjednici Gradskog vijeća Grada Pule održanoj 12. prosinca usvojio Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada. Plan savjetovanja s javnošću Grad je ažurirao tek 6. prosinca, nakon što je ionako prekratko javno savjetovanje o ovoj Odluci već bilo okončano.

Osim toga, predsjednik Gradskog vijeća na toj je sjednici izjavio da tijekom javnog savjetovanja "nije stigla ni jedna primjedba" (Glas Istre, 13.12.2019.) te je ova informacija navedena i u Izvješću o savjetovanju s javnošću iako nije istinita jer je Zelena Istra primjedbe uputila u zakonom predviđenom roku na točnu email adresu 27. studenog.

"Ovaj slučaj daje nam za pravo da posumnjamo u točnost i ostalih izvješća o provedenim savjetovanjima i njihovom lažiranju budući da ne postoji mogućnost kontrole", ističu iz Zelene Istre. Zbog svega navedenog Zelena Istra je jučer Povjereniku za informiranje uputila novu predstavku.

Ključne riječi: otpad, Zelena Istra, zaštita okoliša
<
Vezane vijesti