Uoči nedjeljnog referenduma o ustavnoj definiciji braka, zagrebačkim centrom prodefilirala je povorka protivnika ove konzervativne inicijative pod budnim okom oklopljenih pripadnika MUP-a. Više stotina ljudi, okupljenih na Cvjetnom trgu, prosvjed je okončalo na Markovom trgu, gdje su razvili veliku zastavu duginih boja i pozvali sve građane da glasaju "protiv".

"Homoseksualnost nije izbor, ali mržnja jest!", "Čija prava su sljedeća?", "Protiv fašizma", "U ime ljubavi", "Ja imam dvije mame", "Гласам против"...samo se neki od brojnih transparenata koje su okupljeni građani nosili zagrebačkim ulicama.

Na samom početku prosvjednog marša svi su anonimni građani, aktivisti i javne osobe imali priliku na mikrofon reći poneku rečenicu o tome zašto će glasati protiv, nekoliko metara od štandova U ime obitelji, kraj kojeg su predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara prikupljali potpise za referendum o izmjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Obje ove inicijative imaju iste organizacije, obje inicijative lažima pokušavaju unazaditi sve ono dobro što smo postigli u zadnjih 20 godina. Zato treba glasati protiv", poručio je Nemanja Relić iz Srpskog demokratskog foruma.

"Ovdje smo protiv fašizacije društva. Zbog toga je nemoguće glasati drugačije nego protiv, ne samo zbog gayeva nego i zbog drugih manjina koje će sljedeće biti na udaru ovakve ili sličnih inicijativa", rekla je Rada Borić iz Centra za ženske studije, dok je koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov ponovila kako se gejevi rađaju u heteroseksualnoj vezi i da je to nešto s čime se čovjek rađa, a ne što postane tijekom života, suprotno tvrdnjama koje dolaze iz Crkve ili inicijative U ime obitelji.

Željko Peratović iz inicijative Glas razuma - pokret za sekularnu Hrvatsku je pak istaknuo kako njegov glas "protiv" nije glas protiv vjernika, nego protiv fašizacije društva. "Na djelu je militantna kampanja koja ima cilj suzbijanja sekularizacije. Prošle je godine to bio napad na Zakon o potpomognutoj oplodnji, onda zdravstveni odgoj. U međuvremenu su se puno bolje organizirali i navlače narod obmanama uz pomoć biskupa koji drže govore pune mržnje", rekao je Peratović.

Osnivač Iskoraka Dorino Manzin rekao je kako je negdje čuo da netko govori da je "Bog stvorio Adama i Evu, a ne Adama i Stevu". "Istu je stvar govorio i biskup Valentin Pozaić i moram priznati da je jako slatko kad on koristi srpsko ime kako bi širio argumente protiv gejeva", rekao je, praćen smijehom okupljenih građana, Manzin, dignuvši visoko transparent s portretom Tomislava Karamarka, uz stilizirani natpis "RAZVEDEN". "Ispričavam se na ovome, obećao sam organizatorima da neću pokazati ovaj transparent, ali moram reći da je ovo glas protiv licemjerja, jer ljudi koji nisu uspjeli sačuvati vlastiti brak nama govore što brak treba biti", poručio je Manzin.

Glumac Vili Matula rekao je da će glasati "protiv" i zato jer su neke statistike pokazale da bi čak 40 posto članova SDP-a glasalo ZA na referendumu. "Zašto? Argument koji se nameće hrvatskim građanima zadnjih 23 godine jest onaj HDZ-ov slogan 'Zna se', odnosno zna se što je obitelj, zna se kako stvari stoje i tako dalje. Čak i na ovo jezivo pitanje dio SDP-a je spremno reći 'Zna se'. Dokle će to onda ići?", upitao je Matula, dodajući kako treba istospolnim partnerima dati brak ako ga žele.

Jedan građanin je kratko i jasno poručio kako će glasati protiv "zločinačke organizacije HDZ-a, ali i protiv SDP-a koji je dopustio ovakav referendum."

Nakon prigodnih govora, prosvjedna povorka se uputila prema Markovom trgu. Tijekom dionice kroz zagrebačku Ilicu brojni su prolaznici potiho komentirali transparente i držatelje istih. Većina zabilježenih komentara obilovalo je prijezirom prema sudionicima marša. Štoviše, sedam opaski sedam međusobno nepovezanih individua koje smo zabilježili nalikuju nekoj vrsti mrzilačkog haikua, a stavi li ih se na hrpicu, evoluiraju u decentnu naci-poeziju:

Cijeli grad je blokiran zbog ove povorke!
Vidi pederčina!
Bjež'te kući!
Kaj su to neki Srbi?!
Vidi transparenata na ćirilici, u pičku materinu!
Sram vas bilo, ćirilicu ovdje nosite!
Fuj, smrdljive svinje!

Predzadnji stih izgovorio je čiča s harmonikom, ometen u pjevanju refrena

Boj se bije, bije,
hrvatski se barjak vije,
za slobodu i za dom,
hrvatski dom.

Bilo je dakako i prolaznika koji su podržali povorku. Preciznije, bilo ih je dvoje:

Ovo su naši!
Pa koji vam je kurac, što ih se plašite?!

Sama povorka okončana je na Markovom trgu, gdje su građani pozvani da glasaju protiv. "Na Markovu trgu razvili smo zastavu jer se upravo ovdje trebalo zaštititi naša prava. Pozivamo sve građane da glasuju protiv, jer ovaj referendum nije ništa drugo nego šikaniranje jedne ionako obespravljene društvene skupine. Ako smo, primjerice, 20 godina u istospolnoj vezi, nemamo pravo posjetiti svog partnera u bolnici, u tom slučaju ne možemo na bolovanje, nemamo pravo nasljeđivanja i mirovine. Ovaj referendum ima za cilj trajno onemogućiti navedene činjenice. Samo je pitanje tko je sljedeći", rekla je Sanja Juras iz Lezbijske grupe Kontra.

<
Vezane vijesti