gazda_m.jpgDeset udruga i sindikata pokrenulo je inicijativu za prikazivanje dokumentarnog filma Gazda redatelja Darija Juričana u programu Hrvatske radiotelevizije.

Inicijativa udruga i sindikata Gazdu na HRT! pozvala je građane da potpisivanjem online peticije podrže zahtjev za prikazivanje filma Gazda na javnoj televiziji, koji će inicijativa uputiti Programskom vijeću Hrvatske radiotelevizije i v. d. glavnog ravnatelja HRT-a. Peticiju je u samo jedan dan već potpisalo 1000 građana, javljaju iz inicijative koju čine sindikati Hrvatska udruga radničkih sindikata, Nezavisni cestarski sindikat, Nova solidarnost, Preporod i TEHNOS, te udruge Pravo na grad, GONG, BRID, Zelena akcija i Savez udruga Klubtura.

"Dokumentarni film Gazda kvalitetno i zanimljivo istražuje društvene i političke procese tranzicije i privatizacije te poslovanje najveće hrvatske korporacije. Budući da ti procesi i danas snažno utječu na živote i sudbine građanki i građana Hrvatske, ovaj film predstavlja iznimno važan dokument čije je prikazivanje nedvojbeno u javnom interesu.

Iako su vodeći filmski distributeri i vlasnici najvećeg broja kinodvorana u Hrvatskoj odbili prikazati film, u programima nezavisnih kina dosad ga je pogledalo već više od 10 000 gledatelja, što je dokaz iznimnog interesa građana", naglašavaju iz inicijative.

Inicijativa stoga smatra kako je "obaveza javne televizije prikazati film u terminu koji će omogućiti da bude vidljiv najširoj javnosti u Hrvatskoj, sukladno pravilima HRT-a".

Ključne riječi: Ivica Todorić, dokumentarni film
<
Vezane vijesti