Fotografije: Martina PekčecFotografije: Martina PekčecU slučaju da niste neki osobiti fan sintesajzera, 80-ih i tek ste letimično ili nikako poslušali albume Future Islandsa, lako bi se moglo dogoditi da propustite njihov koncert. Kakva pogreška – jer doista je riječ o jednom od onih bendova čiju se pravu vrijednost može doživjeti u potpunosti tek uživo.

U slučaju da niste neki osobiti fan sintesajzera, 80-ih i tek ste letimično ili nikako poslušali albume Future Islandsa, lako bi se moglo dogoditi da propustite njihov koncert.

Kakva pogreška – jer doista je riječ o jednom od onih bendova čiju se pravu vrijednost može doživjeti u potpunosti tek uživo.

No, kako ovo nije prvi posjet benda Hrvatskoj – nastupili su 2010. u KSET-u, a 2012. na Terraneu – stvorena je kritična masa zagriženih fanova. U međuvremenu je baltimorski bend i globalno privukao mnogo pozornosti, posebno nakon pojavljivanja u TV emisiji Davida Lettermana (snimka tog nastupa na Youtubeu ima više od 2,5 milijuna pregleda) pa je koncert u zagrebačkoj Močvari u subotu 11. listopada bio unaprijed rasprodan.

Nade onih koji su ostali bez ulaznica da će se svirka premjestiti u veći prostor bile su uzaludne pa je već i dupkom puna dvorana jamčila usijanu atmosferu.

Kao predgrupa, kao i na ostatku ove europske turneje, nastupili su njihovi kolege iz Baltimorea, Celebration. Jezgru benda osnovanog 2004. čine bračni par pjevačica Katrina Ford i multiinstrumentalist Sean Antanaitis te bubnjar David Bergander. Na prva dva albuma, objavljena na etiketi 4AD (baš kao i posljednji album Future Islandsa), producent im je bio David Sitek iz TV on the Radio (koji smo svojedobno imali prilike vidjeti u Zagrebu), a nedavno su objavili svoj četvrti album. Iako je nastup zvijezda večeri tek slijedio, pa je i većina publike nastup Celebrationa provela u dvorištu kluba, bend se pokazao sasvim ugodnim predizvođačem.

Nedugo iza 22.00, kada su na scenu stupili Future Islands, osnovani 2006. godine, atmosfera je momentalno uzavrela i započeo je ples. I, ustvari, dvorana puna do neprohodnosti i vrućina jedine su mane ovog koncerta. To, doduše, s muzikom ionako nema previše veze, ali je povremeno predstavljalo prijetnju nesputanom đuskanju. Svima koji su ikad vidjeli ovaj bend uživo ne treba objašnjavati zašto je to bitno.

Publici u prvim redovima to nije nimalo smetalno, a neki su problemu nedostatka prostora doskočili i tako što su si dali oduška i u predvorju, gdje su mogli razbacivati ekstremitete koliko im drago.

Bazično, muzika koju stvaraju trojac Gerrit Welmers, William Cashion i Samuel T. Herring, na koncertima "pojačani" bubnjarem Michaelom Lowryjem, nije nešto osobito neubičajeno. Ali rezultat koji nastaje na koncertu to definitivno jest.

Moguće su kojekakve usporedbe, ali one zapravo ne mogu ni približno dočarati što se događa kad se Herring popne na stejdž. Jer ovo naoko vrlo pitomo čeljade u tim se trenucima pretvara u... pa... pretvara se u Samuela T. Herringa na sceni.

A ta persona pri prvom susretu izaziva pozitivan šok.

Set-listom su prošarali čitav repertoar te pokrili dobar dio posljednjeg, četvrtog albuma, "Singles", koji promoviraju ovom turnejom (koji je, usput rečeno, producirao Chris Coady, producent poznat po radu s brojnim indie izvođačima kao što su Yeah Yeah Yeahs, Islands, Zola Jesus ili pak još jedni pripadnici baltimorske scene, Beach House).

Iako je Samuel T. Herring od one vrste performera koji vas ostave bez daha pa biste mogli samo otvorenih usta buljiti u njega čitavih sat i pol trajanja nastupa – za sjajnu atmosferu na ovom koncertu zaslužna je i publika koja je revno "pratila" bend, na čemu se frontman i zahvalio.

Kulminiralo je to, očekivano, pri izvedbi danas najvećeg hita Seasons (Waiting on You), barem što se tiče "regularnog" dijela svirke.

Jer bilo je dovoljno da, po izlasku na bis, Herring kaže nešto o znojenju na bini pa da se dio vatrenih obožavatelja popne na scenu i zapleše s bendom u furioznom finišu. Iako smo zbog gužve koja je ondje zavladala moguće ostali prikraćeni za još koju stvar te smo na bisu dobili svega dvije, nije to bio koncert visokog faktora rizika, već visokog faktora zabave. Visokog hipster-faktora, i o tome bi se već dalo razgovarati.

Kako god, malo je lica, ostalo ravnodušnima na ono što su vidjeli. Ako je budućnost u bijegu na otoke, neka to bude neki na kojem je dobra zabava zajamčena, a uz Future Islands to svakako jest.

<
Vezane vijesti