Foto: Extinction Rebellion ZagrebFoto: Extinction Rebellion ZagrebExtinction Rebellion Zagreb, novoosnovani ogranak globalnog klimatskog pokreta Extinction Rebellion, održao je performans kojim je upozorio na hitnost klimatske krize i nužnost reakcije vlasti te sustavnih promjena.

Performansom grupe aktivista i aktivistkinja maskiranih u životinje kojima prijeti izumiranje prikazana je borba za opstanak i istaknuto je da vrijeme za djelovanje ističe. "Znanost prognozira dosad nezabilježenu planetarnu klimatsku krizu, kao posljedicu ljudske aktivnosti koja uzrokuje nepovratnu štetu za život na Zemlji. Već danas svjedočimo podizanju razine mora, ekstremnim vremenskim nepogodama i požarima, nestašici pitke vode i hrane. Prije nekoliko tjedana više od 500 hrvatskih znanstvenika zahtijevalo je proglašenje izvanrednog stanja, a naša vlast dosadašnjom politikom nije pokazala razumijevanje klimatske krize niti spremnost na stvarnu zaštitu građana od njezinih posljedica," poručeno je u govoru u sklopu današnjeg performansa Extinction Rebellion Zagreb.

"Naša vlast dosadašnjom politikom nije pokazala razumijevanje klimatske krize niti spremnost na stvarnu zaštitu građana od njezinih posljedica."

Extinction Rebellion je pokret koji je nastao sredinom 2018. u Londonu. U međuvremenu se proširio u 58 zemalja svijeta, uključujući Hrvatsku, s ciljem promicanja klimatske pravde, između ostalog nenasilnim građanskim neposluhom, a današnji performans ujedno je i prva akcija novoosnovanog zagrebačkog ogranka.

"Svijest se budi. U svijetu je sve veći broj klimatskih pokreta koji svojim akcijama i nenasilnim građanskim neposluhom zahtijevaju globalnu klimatsku pravdu. Želimo budućnost temeljenu na solidarnosti te sustav koji je pravedan i održiv za sva živa bića na planeti. Pridružite nam se u buntu za opstanak," poziv je današnje akcije, simbolično održane 5 minuta prije podneva na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

<
Vezane vijesti