Foto: D.D.Foto: D.D.Prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije jučer je na splitskoj Rivi okupio veći broj ljudi, a na pozornici se izmijenilo nekoliko govornika koji su pitanje ratifikacije predstavili kao borbu za "domovinu i hrvatski narod" i protiv "nametanja rodne ideologije". S druge strane Rive stotinjak građana i građanki održalo je simboličnu akciju puštanja lampiona kako bi odali počast svim ženama koje su u Hrvatskoj brutalno ubijene od strane partnera, mladića, muževa, drugih članova obitelji u posljednjih sedam godina, odnosno od potpisivanja do ratifikacije Konvencije.

Policija je jutros na konferenciji za medije kazala kako se na jučerašnjem prosvjedu okupilo između 15 i 19 tisuća ljudi, dok organizatori tvrde da ih je bilo čak 70 tisuća, slično kao i na zagrebačkom prosvjedu. Prema informacijama policije, oko 20 autobusa je  došlo iz raznih dijelova Hrvatske, a unatoč pozivu nadbiskupa Marina Barišića da se pripadnici klera suzdrže od dolaska na prosvjed, na prosvjedu je bio značajan broj fratara i časnih sestara.

Tako je jedan neimenovani fratar, dok se u pozadini vijorila zastava s ustaškim grbom, kazao za RTL kako "rodna konferencija ide za tim da uništi ono što je najbitnije - obitelj, djecu, roditelje. Dovest će nam žene, koje će biti nad Saborom i nad svime i one će zapovijedati što će se raditi i činiti, i iznad sudstva će biti, iznad pravila države. Postat ćemo robovi".

Kao i na nedavno održanom prosvjedu u Zagrebu, sudionici prosvjeda uporno su ponavljali kako su protiv ratifikacije jer su za "zdravu obitelj između muškarca i žene", "protiv nametanja rodne ideologije" i za "očuvanje tradicionalnih vrijednosti", a prema jednoj od sudionica uloga žene u društvu je "da bude supruga svom mužu i majka svojoj djeci" te da "služi u društvu po Božjim pravilima".

Naravno, govornici su se dotaknuli svih društvenih pitanja poput statusa branitelja, Domovinskog rata i onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, što su okupljeni pozdravljali s uzvicima Izdaja, Ovo je Hrvatska, Za dom spremni i U boj, u boj, za narod svoj.

Dok su s Rive odzvanjale glazbene numere Thompsona i sličnih, nešto dalje na Matejušci okupilo se stotinjak građana i građanki u sklopu akcije 100 lampiona za 100 ubijenih žena.

Simboličnom akcijom puštanja lampiona željeli su podsjetiti na pravu bit Istanbulske konvencije, odnosno na problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Mirjana Kučer iz udruge Domine kazala je kako se u slučaju prosvjeda na Rivi zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji iskoristila za jeftinu politizaciju i prikupljanje političkih poena, što drži neprihvatljivim jer je riječ o ozbiljnom društvenom problemu.

<
Vezane vijesti