Foto: Dugine obiteljiFoto: Dugine obitelji"Ponižavajuće i poražavajuće je vidjeti rezultate glasanja o Zakonu o udomiteljstvu kojim je još jednom poručeno životnim partnerima i partnericama da su građani i građanke drugog reda, a pritom najbolji interes djeteta nije uzet u obzir. Kako bi izglasani Zakon bio još paradoksalniji, prema njemu gejevi i lezbijke u Republici Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni za udomiteljstvo ukoliko nisu odlučili sklopiti životno partnerstvo, kao samci i samkinje", stoji u priopćenju udruge Dugine obitelji.

Dodatni paradoks je da biseksualne osobe mogu pristupiti procjeni za udomiteljstvo ukoliko su u vezi s osobom suprotnog spola, dok te iste osobe ne mogu ostvariti svoje zakonsko pravo ukoliko su u životnom partnerstvu s osobom istog spola.Ističu kako će, čim budu za to ostvareni uvjeti, zatražiti mišljenje Ustavnog suda i procjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu

"Žalosne su tvrdnje pojedinih predstavnika vladajuće koalicije kako su pri izglasavanju Zakona uzeli u obzir najbolji interes djeteta. Djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi izravno su poručili da je bolje da ostanu u instituciji, nego da ih udomi istospolni par koji bi im pružio toplinu doma, ljubav, svakodnevnu podršku i sretnije djetinjstvo. Što je s djecom u domovima koja su LGBT osobe? Što je s djecom koju je npr. zlostavljao biološki otac i kojem bi lezbijski par mogao pružiti podršku i potporu?", stoji u priopćenju udruge Dugine obitelji.

Ističu kako će, čim budu za to ostvareni uvjeti, zatražiti mišljenje Ustavnog suda i procjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu. Smatraju da ovakav zakon jest diskriminirajući na više razina, budući da isključuje jednu cijelu društvenu skupinu iz mogućnosti pristupa postupku procjene podobnosti za udomiteljstvo, te nije u najboljem interesu djeteta jer se slijedom toga ne može procijeniti tko je uistinu najbolji udomitelj za određeno dijete.

"Iskreno se nadamo se da će se Zakon promijeniti čim prije kako bi stvarno pomogao najranjivijim skupinama u našem društvu", zaključuju u priopćenju.

Ključne riječi: diskriminacija, LGBTQ, posvajanje
<
Vezane vijesti