Foto: Global 2020Foto: Global 2020U ovo teško vrijeme dolaze i neke dobre vijesti za klimu. Kao druga europska država, Austrija je napustila korištenje ugljena u proizvodnji energije.

Posljednja elektrana na ugljen, Mellach, prestala je s radom u petak, nakon završetka sezone grijanja. Njeno je zatvaranje najavljeno prošle godine nakon kampanje klimatskih aktivista iz organizacije Global 2000.

“Riječ je o povijesnom koraku. Do 2030. prijeći ćemo na 100 posto zelenu energetiku“, istaknula je Leonore Gewessler, austrijska ministrica za klimatsku akciju, okoliš, energiju i mobilnost, prenosi EurActiv.

No, aktivisti ističu kako Austrija ipak još nije potpuno slobodna od zagađenja koje izaziva paljenje ugljena. Naime, čeličana u Linzu je sada najveći emiter CO2 u zemlji i dvanaesti najveći pojedinačni emiter u EU.

Dan ranije, Švedska je najavila zatvaranje zadnje kogeneracije na ugljen na istoku Stockholma čime će i ta zemlja postati slobodna od ugljena, dvije godine prije najavljenog cilja.

Prva država EU koja je izbacila ugljen iz proizvodnje energije bila je Belgija još 2016. Prema najavama, slijedit će Francuska 2022, Slovačka i Portugal  2023, Velika Britanija 2024, a Italija i Irska 2025.

<
Vezane vijesti