Dok Jaca planduje u Bratislavi, građani okupljeni u dosad najmasovniju prosvjednu kolonu još su jednom s ulica Zagreba "pozdravili" Vladu, ali i medijske kuće koje iskrivljuju, ili u boljem slučaju, prešućuju dio informacija s prosvjeda.

Iz dana u dan prosvjedi postaju sve masovniji. Sad već uobičajeno mjesto polaska - Cvijetni trg - malo prije zakazanog termina počinje se puniti. U 18 sati mikrofon uzima Ivan Pernar i HDSSB-ov Dinko Burić. Oko njih novinari, snimaju, slušaju, zapisuju, dok se sa strane zbijaju redovi. I ovog puta najveći je transparent studenata. Uz onaj od srijede - "30000 nezaposlenih, 75000 bez plaće, Kapitalizam, ne hvala", vijori se i novi: "HEP, Vode, Šume, Zdravstvo, Obrazovanje... Protiv privatizacije! Protiv kapitalizma i EU!". Po veličini im konkuriraju dva na križ prikačena transparenta s hrvatskom zastavom. "Dolje Šeksijada i Hrvatska vlada", "Mirni prosvjedi su put ka slobodi", "Jebala vas Šeherezada, izađite na ulice", poručuje dio okupljenih građana. Tu su i protivnici EU, umirovljenici, mladi, stari. Dijele se  novčanice od 250 kuna s Hebrangovim likom i maslinove grančice kao "municija" namijenjena policiji.

Utabana staza Markov trg - Jurišićeva - sjedište HDZ. Nadomak Kamenitih vrata brojne policijske snage i danas čuvaju zabranjeni Trg. Na putu do sjedišta HDZ-a vodstvo povorke samoinicijativno preuzima još od srijede nam znani Dean Golubić. Nesuđeni predsjednik u jednoj ruci drži zastavu, u drugoj megafon i na nezadovoljstvo dijela prosvjednika pokušava kontrolirati situaciju. Kako objašnjava, to radi jer koloni treba organizirano vodstvo kako bi se izbjegla kontrola policajaca u civilu. Ali oh ne - odjednom se u prvim redovima stvorio i Pernar koji je ovih dana po medijima izjavljivao da on više nije vođa jer je napravio što je naumio, odnosno pokrenuo mase.  Mediji ga oblijeću sve do Trga žrtava fašizma gdje je ovaj "revolucionar" našao za zgodno da se slika ispred policijskog kordona s palčevima usmjerenima prema dolje. Kordon je ovoga puta smješten nešto bliže ulazu u sjedište koje je ipak očišćeno od ranojutarnjeg "umivanja" crvenom bojom. Prosvjednici "udaraju" po prokušanim parolama - "Jebo vas Ivo Sanader", "Štitite mafiju" i "Jadrankini čobani".

Nakon HDZ-a, prosvjednici odlaze u nove pohode. Zvonimirova, gdje se pokraj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje čuju povici "Jadranku na burzu", zatim Šubićevevom i Držićevom do Vukovarske gdje ponovno slijedi blokada obje trake prometnice. U jednom od automobila se zatekao glasnogovornik Mladen Pavić. Dio prosvjednka ga prepoznaje, negoduje, a zatim propušta. No nedugo zatim glasnogovornik je kroz otvoren prozor automobila "zaradio" pljuvačku u lice.

Na redu je obračun s medijima. Budući je na HTV-ovom Dnevniku nešto ranije objavljeno kako se na prosvjedu okupilo samo tisuću ljudi, kolona je odlučila otići ispred zgrade HRT-a i pokazati se u punom broju. U Aveniji Većeslava Holjevca, baterije iz Golubićevog megafona na žalost još uvijek nisu istrošene, a Pernar, koji je pokušao kolonu odvratiti od Prisavlja, većina prosvjednika ignorira. I tu se njihovom "vodstu" gubi svaki trag. Na Prisavlju je prosvjednike dočekalo nekoliko policajca. Uzvicima "Ima nas tisuću!" okupljeni ukazuju na neistinite navode iz Dnevnika. Na red je došlo i "Ne damo vam pretplatu" i "Kol'ko nas ima, jebote, kol'ko nas ima!". Još jedna "dama" im je na piku - čuje se skandiranje "Hloverka, odlazi!".

S Prisavlja se ide prema EPH-u. U prolazu se zastaje pokraj Hypo Raiffeisen banke, i Hrvatskog fonda za privatizaciju koji bivaju počašćeni skandiranjem "Lopovi, lopovi!". Dugo očekivanu Pavićevu kulu prosvjednici časte uzvicima "Jutarnji lopovi, narod ste zaglupili" i "Paviću odlazi!".

Na putu prema Savskoj ni Mudrinić ne prolazi "lišo". Pokraj zgrade T-coma i danas se ori "Mudriniću lopove!". Iz Savske se skreće u Ilicu, zatim Mesničku gdje kolonu u pokušaju dolaska do Markova trga ponovno dočekuje kordon policije. Jedan prosvjednik im prilazi i pod noge im u znak "pomirenja" spušta  dva buketa cvijeća. Slijedi vraćanje do Trga bana Jelačića, no na putu u Ilici je privedeno četvero mlađih sudionika prosvjeda. Sumnja se da su po silasku iz Mesničke zaletavali u kontejnere i tramvaje te da su pokušali ošteti prometni znak. Danak su im dali policajci u civilu koji čitavo vrijeme slijede kolonu.

Sljedeća stanica je ponovno Trg žrtava fašizma gdje nekoliko stotina prosvjednika viče "Dajte barem Hebranga". Zatim slijedi odlazak do Šeksovog stana gdje ih je dočekuje nekoliko policajaca kojima se uskoro pridružio čitav kordon. Najuporniji prosvjednici još jednom zastaju ispred HDZ-a. Na kraju večeri uhićena su još dva sudionika prosvjeda zbog naguravanja s policijom.

I dok se prosvjednici spremaju za novi prosvjed najavljen za nedjelju u 16 sati, mediji u javnost šalju selektivnu sliku: HRT govori o tisuću ljudi, vandalima koji pljuju cijenjenog nam glasnogovornika i "ujedinjavanju radikalne ljevice i radikalne desnice", Jutarnji o vikanju "EPH mafija" i drugim pogrdama piše: "Prosvjednici su došli do zgrade Europapress Holdinga u Koranskoj ulici i nastavili prema centru Zagreba", a Tportal  o zaustavljanju pred T-com-ovim centrom i "čašćenju" Mudrinića: "Prosvjednici se kroz Savsku kreću prema centru". Živjela istina!

Ključne riječi: HDZ, zagreb, prosvjed, antivladini prosvjedi
<
Vezane vijesti