Foto: NASAFoto: NASAOvogodišnji Dan planeta Zemlje naglašava potrebu da svaki građanin u svijetu bude upoznat s konceptom klimatskih promjena i opasnostima promjena za naš planet.

"Očuvanje planeta nije samo globalna ili nacionalna obaveza, nego je to zadaća svakoga od nas jer svi građani savjesnim i odgovornim ponašanjem mogu doprinijeti zaštiti okoliša, očuvanju resursa i ublažavanju posljedica klimatskih promjena. Odvajanjem otpada i njegovim pravilnim odlaganjem, racionalnim raspolaganjem hranom, pitkom vodom i ostalim resursima, povećanjem energetske učinkovitosti u vlastitim domovima ili korištenjem ekološki prihvatljivih proizvoda direktno doprinosimo osiguranju čistog i zdravog okoliša. A takvoga ga trebamo ostaviti i našoj djeci i budućim generacijama", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović povodom Dana planeta Zemlje.

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja na svim kontinentima kako bi se skrenula pažnja na važnost zaštite i očuvanja okoliša.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje je okolišna i klimatska pismenost. Ovogodišnji Dan planeta Zemlje naglašava potrebu da svaki građanin u svijetu bude upoznat s konceptom klimatskih promjena i opasnostima promjena za naš planet.

Ključni iskorak u globalnoj borbi za ublažavanje i sprječavanje klimatskih promjena označilo je donošenje Pariškog sporazuma, klimatskog sporazuma kojim je utvrđen cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova u skladu s nastojanjima ograničenja rasta globalne temperature na znatno manje od 2º u odnosu na predindustrijsku razinu.

Hrvatska je u završnoj fazi ratifikacije Pariškog sporazuma. Nakon što je Hrvatski sabor nedavno jednoglasno usvojio Zakon o potvrđivanju Pariškog sporazuma, sljedeći korak je polaganje isprave o potvrđivanju Pariškog sporazuma u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku nakon čega će sporazum biti i službeno ratificiran.

<
Vezane vijesti