S. Dobrović, Foto: HINAS. Dobrović, Foto: HINA"Devastacija Plitvičkih jezera je odraz stanja svijesti društva u kojem živimo, no Hrvatska još uvijek ima priliku za zaokret kroz odgovoran i promišljen odnos prema prirodnim bogatstvima u cijelosti. Prekomjerna gradnja i betonizacija nisu rješenje", komentirao je Dobrović stanje u NP Plitvička jezera.

Dok mediji posljednjih dana zabavljaju javnost pričama o zabrani selfija i japanki u našim nacionalnim parkovima, skoro neprimjetno prolazi ozbiljan apel ravnatelja NP Plitvička jezera Anđelka Novosela da se poduzmu mjere kako bi se zaštitio fenomen Plitvičkih jezera, a kojem dugoročno ozbiljno prijeti trajna i nepovratna devastacija i skidanje s UNESCO-ve liste ako se nastave negativni trendovi, upozorili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

"Imaju li naše elite svijest o neprocjenjivoj vrijednosti takvog nasljeđa, nasljeđa koje su nam ostavili mnogi prije nas u trajnu baštinu kao zalog bolje budućnosti? Nažalost, još jednom se politika na kratki rok pokazuje potencijalno pogubnom za sve nas. Hrvatska je u svijetu prepoznata kao turistička zemlja s čijim se prirodnim i kulturnim bogatstvima može usporediti malo zemalja u svijetu. Prirodna baština poput Plitvičkih jezera su naša prigoda i za jačanje hrvatskog sela koje može ponuditi proizvode s nacionalnim identitetom uz dodanu vrijednost", izjavio je tehnički ministar Slaven Dobrović. 

Iz MZOIP-a ističu kako naše društvo danas nema drugu alternativu do održivog gospodarskog razvoja.

"Razvoj pod definicijom koju nam nameću neki ne smije poslužiti kao alibi za stjecanje koristi i nepovratno uništenje našeg najvrjednijeg nasljeđa. Devastacija Plitvičkih jezera je odraz stanja svijesti društva u kojem živimo, no Hrvatska još uvijek ima priliku za zaokret kroz odgovoran i promišljen odnos prema prirodnim bogatstvima u cijelosti. Prekomjerna gradnja i betonizacija nisu rješenje, uz promociju ideje apartmanizacije, bez uvažavanja stručne javnosti, malobrojni dobivaju dok mi ostali kao društvo gubimo sve. Znam da kod naših časnih ljudi koji su čista srca uopće nema dvojbe da je zaštita nacionalnih interesa danas put prema prosperitetnom društvu sutra", zaključuje Dobrović.


    aem_copy61595.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

<
Vezane vijesti