Foto: Wikimedia commonsFoto: Wikimedia commonsU "novi poredak" na HRT-u jednostavno se ne uklapaju ni Hrvatska uživo ni Maja Sever.

Dok je ovako kilave države zbog već četvrtstoljetne vlasti nesposobnog političkog dvospolca HDZ-SDP-a i lažno bogobojaznih, samozvanih "domoljuba" tipa gdje si bio/la 1991. i (ne) voliš Hrvatsku i sve što je hrvatsko, Hrvatska radiotelevizija (HRT), ma kakvom se sama proglašavala, nikad neće biti politički neovisan, pa logikom tog statusa i demokratski, profesionalan javni servis.Čime su Petar Škorić i škorići više zadužili građane i RH od Maje Sever da bi joj imali pravo išta prigovoriti, a ona njima ne? Za razliku od zastupničkih i po CRO Demoskopu najpopularnijih političara u RH - "nitko" - njezini su radni učinci javno mjerljivi i imaju pozitivan javni odjek

Zato je tim smješnija aktualna frka zbog ukidanja odličnog tv-formata Hrvatska uživo, koji uređuje i vodi novinarka Maja Sever. U godini dana turbulentnog mandata HDZ-ovog šefa Andreja Plenkovića na premijerskoj poziciji i oporbeno sramotnog bauljanja grogiranog SDP-a, najmoćniji lik u RH Plenković je imao komotnog vremena za napraviti red i uvesti novi poredak na HRT-u. U tu se šablonu, po ocjeni vladajućih, koja uopće ne mora niti jest u sličnim slučajevima ikad imala uporište u stajalištima gledatelja/slušatelja, jednostavno ne uklapaju ni tv-emisija Hrvatska uživo niti urednica/voditeljica Maja Sever.

Nakon v.d. mandata Karamarkovih lanjskih akvizicija na bitnim upravnim, uredničkim i novinarskim pozicijama te izbora Plenkovićevog/HDZ-ovog glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, bivšeg šefa tehnike javne kuće, provedena je nova perestrojka na najbolje plaćenim pozicijama, a start tzv. nove HRT-ove sheme sad se kao točka na i ukazao dobrom prilikom za uvođenje reda na nižim programskim razinama. Ono što nije dovršio Karamarkov pouzdanik v.d. Siniša Kovačić u odnosu na Milanovićeve "komunjare", pa i Maju Sever, anatemiziranu na redikuloznoj desnici kao "SDP-ovu trbuhozborkinju", dovršit će Kazimir Bačić i dio Karamarkovih pouzdanika, zadržanih u vrhu upravljačko-programske piramide.

Meta je novinarka Sever, a ime tv-formata Hrvatska uživo uopće nije važno. Osim kao smokvin list vodstvu HRT-a za zatajiti nezatajivo - ideološku čistku. Možda to i nije po usmenom - pisanog traga ni ne smije biti - nalogu iz političke središnjice na Trgu žrtava fašizma nego, što je znatno opasnije i profesionalno neprobavljivije, po uvlakačko-osvetničkoj procjeni štetočina koji se žele odužiti političkim gazdama time što će nepoćudnim urednicima i novinarima ukinuti emisije i premjestiti ih na manje plaćena, neutjecajna mjesta. Profesionalna znanja, soposobnosti, ugled u javnosti, iskustvo, političko poštenje i ljudski integritet nisu im nikakav kriterij. Promiskuitetne kvalifikacije poslušnosti ideološko-političkom mainstreamu i zauzetost u interpretaciji politikantske demagogije kao državnog/nacionalnog interesa aduti su iz rukava.

Izvjesni HDZ-ov saborski zastupnik Petar Škorić, navodno i magistar novinarstva, na svom je FB-profilu eksplodirao infantilnom provalom oduševljenja progonom novinara koji ne idu po "svoje mišljenje i ideologiju" stranačkom šefu niti pristaju prodati ljudsko i profesionalno Škorić si može zataknuti za HDZ-ov šešir "dalekovidnicu" i "brzoglas" koji će emitirati ideologiju koja se sviđa samo njemu i istomišljenicima koji čak iz saborskih klupa ("ja sam u Domovinskom ratu za ovu Hrvatsku krvave gaće nos'o po Velebitu") oktroiraju copyright na "domoljublje"dostojanstvo za licemjerno tapšanje po ramenu i, dakako, nešto viši koeficijent za plaću. "Konačno korak naprijed prema javnoj televiziji. Maja Sever postala je najbolji primjer arogantnog i bahatog SDP-ova propagandista koji promovira propalu totalitarističku ideologiju. Licemjerno je da emisiju 'Hrvatska uživo' uređuje osoba koja mrzi sve hrvatsko". Ona se nije spuštala na tu kloaka-razinu anonimca koji joj, da ima i doktorat znanosti iz novinarstva, u tom poslu nije vrijedan cipele čistiti. Sudeći po tajmingu, tonu i sadržaju svog istupa, Škorić je na vi i s nekim bitnim determinacijama političkog razumijevanja demokracije. 

Jadna ta javna medijska kuća u kojoj bi papirnati magistar novinarstva Petar Škorić, ideološki toliko isključiv, uređivao/vodio makar emisiju o deratizaciji, o pogrebničkim uslugama ili izvještvao s tržnice o cijenama jaja, mrkve i krumpira, kamoli Hrvatsku uživo. Maja Sever, lucidna i britka na jeziku kakva u dobrom novinarstvu mora i biti, kulturno mu je uzvratila na politikantsku nekulturu: "Je li to službeno stajalište HDZ-a?" - te zahvalila javnosti na potpori i njoj i eutanaziranoj Hrvatskoj uživo. Škorićevo neumjesno naslađivanje očitim programskim promašajem HTV-ovih neznalica i grubo vrijeđanje ugledne novinarke očito mu se vratilo kao bumerang.

Samo desetak sati kasnije, ne objašnjavajući zašto, reagirao je nepismenom isprikom Sever - jezično nedostojnom jednog magistra novinarstva - koja opet nije lišena uvredljivog žalca. Ne može jedan hadezeovac protiv sebe, takve je mentalne građe. "Obzirom je moja posljednja FB objava izazvala znatan broj reakcija i lijeve i desne nemali broj gledatelja bi se se Maja Sever na mojoj nesmotrenoj izjavi i pogrešno biranim riječima na mom FB profilu, koje su preizravno ušle u njen privatni, a ne profesionalni životni kontekst. Nisam mogao ne izraziti nezadovoljstvo s uređivačkom politikom Maje Sever, koja je često bila nekorektna i politički vrlo pristrana, te mi je neprihvatljivo bilo kakvo angažirano novinarstvo i promicanje ideologije na HRT-u".

To što njemu jest, a što nije prihvatljivo na HRT-u, osobni je Škorićev problem kojim ne smije maltretirati javnost ni vrijeđati novinarku Sever. Ima li on daljinski upravljač u svom domu? Dopušta li drugim pretplatnicima HRT-a da im je za obveznih 80 kuna mjesečno prihvatljivo, uključujući Hrvatsku uživo i Sever, ono što njemu, HDZ-u i Kazimiru Bačiću - nije? Ako je HRT formalno javna medijska kuća, što po političkoj zapovjednoj liniji nije niti je bio, saborski zastupnik i splitski/lokalni HDZ-ov političar Škorić je zadnji koji ima pravo izvan upravno-programskih tijela HRT-a diktirati ne samo uređivačku nego i personalnu politiku prisavskog Radija i Televizije.Profesionalna znanja, soposobnosti, ugled u javnosti, iskustvo, političko poštenje i ljudski integritet nisu im nikakav kriterij. Promiskuitetne kvalifikacije poslušnosti ideološko-političkom mainstreamu i zauzetost u interpretaciji politikantske demagogije kao državnog/nacionalnog interesa aduti su iz rukava.

Već se u jaslicama i novinarskom dječjem vrtiću uređenih demokratskih zemalja, pa i u novinarskim školama bivše Radiotelevizije Zagreb i NIŠPRO Vjesnika - kakva RH još ni izbliza nije - uz zanatske osnove 5W i elemente žurnalističkih vrsta sriče/uči abeceda novinarske etike i norme angažiranog novinarstva. Angažirano novinarstvo ne znači maltretiranje javnosti isključivim ideologijama i svjetonazorima, pogotovo ne rigidno-konzervativnim što već godinama na HTV-u napadno čini novinarka Karolina Vidović-Krišto. Jednu od većih svinjarija tog tipa izvela je 2012. godine kad je srpske školarce u vukovarskoj Osnovnoj školi Nikole Andrića prisiljavala da se izjasne vole li Hrvatsku, a ovi su zbunjeno obarali oči i mucali "da..., da, da... volim Hrvatsku".

Istog je časa zaslužila nogu s HRT-a, kao što ju je i dobila u slučaju kad je agresivno u Slici Hrvatske propagirala nakaradna stajališta Judith Reisman, kontroverzne američke komunikologinje, o seksualnom odgoju u školama, homoseksualizmu i pedofiliji. Kad je o malim Vukovarcima srpske nacionalnosti riječ, novinarku Vidović-Krišto se ne tiče vole li Hrvatsku ili ne. Ako ih se tretira građanima drugog reda, a tako se Srbe tretira ne samo u Vukovaru, zašto bi morali voljeti takvu Hrvatsku? Da je Škorić na tu HRV-ovu novinarku mislio kad je neumjesno čitao bukvicu Maji Sever, mnogi bi se suglasili s njim. Propagandistički angažirano novinarstvo Vidović-Krišto itekako odgovara samo istomišljeničkom lokalnom tv-formatu Bujici notornog Velimira Bujanca, homilijama sisačkog biskupa Vlade Košića ili pak komentatorskom diskursu Ivana Miklenića u Glasu Koncila, itsl. HRT-u ne. Angažman za budućnost da, za srednjovjekovlje ne.  

Bez angažiranog, objektivnog novinarstva koje uvažava i drugu stranu, kakvo Maja Sever godinama demonstrira u brojnim svojim prilozima i time bilda i svoj i ugled svoje medijske kuće, nema čak ni javljanja s tržnice. Uistinu je neobično da je Petar Škorić pripušten na nišu magistara novinarstva te u saborske klupe, a ne zna neke notorne stvari o novinarima i novinarstvu. Da se i ne govori kakvim se sintagmama i sic). Kaže u isprici: "Samostalnost u radu novinara je jedan od temelja demokracije, ali isto tako je i kritika na njihov rad kao i na rad bilo koga drugog". To jest istina, ali on je ne razumije. Na isti način kako ne bi razumio - ujgurski jezik.

Jer, kakvom on zamišlja demokraciju u RH u kojoj je politička eutanazija Hrvatske uživo i smjena Maje Sever "konačno korak naprijed prema javnoj televiziji", a vrsna novinarka "osoba koja mrzi sve hrvatsko". Heeej, "mrzi sve hrvatsko"? Kaže HDZ-ova uzdanica, koja je u isprici izbjegla odgovoriti je li to i službeno stajalište HDZ-a. Škorić se poput grancigule nakrcao maloumnim kleronacifašističkom, mrzilačkom retorikom što nepovratno dijeli građane na one koji "vole" (to smo "mi") i one (to su "oni"), koji "mrze (pazi: mrze! - op.a.) Hrvatsku i sve hrvatsko". Tko su Petar Škorić i škorići, koji će diferencirati ljude po tom mrzilačkom kriteriju? Otkud im to pravo? Legitimno je ne voljeti, ako već ne mrziti, Škorićevu Hrvatsku i škorićevsko hrvatsko, jer to niti jest Hrvatska niti uistinu hrvatsko većine građana ove zemlje.

Škorićeva Hrvatska koju se mora voljeti, jer to zahtijevaju on i škorići budući da su si neovlašteno uzeli copyright na kantar za mjerenje hrvatstva ("Bog i Hrvati", "Hrvatska do Drine i tri metra ispod Kalemegdana", "Srbi remetilački faktor"...) nema blage veze s Hrvatskom i svim hrvatskim Maje Sever i barem dvije trećine građana RH koji ne glasaju za HDZ i konzerve s rigidne desnice te se gnušaju homilija biskupa Košića. Te su dvije Hrvatske i iz njih izvedene hrvatske (ne)vrijednosti u nepomirljivom srazu od 1990-ih godina, a posljedice tog sukoba na svim društvenim razinama neizbježne su i na HRT-u. Svakoj je od suprotstavljenih strana upravo "dalekovidnica" najpreča utvrda iz koje se organizirano i s probranim janjičarima ide u pohod na javno mnijenje pretežno radi što dužeg održanja (na) vlasti.Škorićevo neumjesno naslađivanje očitim programskim promašajem HTV-ovih neznalica i grubo vrijeđanje ugledne novinarke očito mu se vratilo kao bumerang

Utvrdu će još neko vrijeme, dok se ćup konačno ne razbije - a hoće, samo je pitanje vremena - drže ovi što mrze maje sever, samozvani vlasnici copyrighta na "hrvatsku osviještenost". Da u HDZ-ovom vrhu ima hrabrosti, kao što je nema, smjesta bi se ogradili od nedemokratskog proljeva svog saborskog zastupnika iz Splita. Najmanje iz dva razloga. Prvo, da se HDZ i premijer Andrej Plenković barem formalno - iako nevjerodostojno - operu od optužbi za kadroviranje u javnom mediju i pretvaranje HRT-a u privatnu Plenkovićevu promidžbenu agenciju. Kakvom ju je upravo proglasio mostovac Nikola Grmoja. Drugo, da se ublaži, ako se već ne dâ ukloniti javni dojam o oktroiranju s vrha vlasti političko-ideološkog jednoumlja na HRT-u, koje nema blage veze s profesionalnim novinarstvom, demokracijom i različitim interesima u društvu.

Škorić si može zataknuti za HDZ-ov šešir "dalekovidnicu" na kojoj će javni interes i opće medijsko dobro - vrijedni obligatnih 80 kuna mjesečno, pod prijetnjom ovrhe - tumačiti samo novinarske perjanice tipa Karoline Vidović-Krišto, Marije Miličević, Siniše Kovačića, Damira Smrtića, Branimira Farkaša, Mirjane Posavac... ili ukočenih začinjavaca ispred blesimetra u emisijama vijesti, odnosno Studija 4. Koji šepaju čak s osnovnim novinarskim alatom, kao magistar Petar Škorić - standardnim hrvatskim jezikom. Pretplatnicima mora jednom puknuti film kad usporede svojih 1,2 milijarde kuna godišnje s "robom" koju im HRT isporučuje za taj novac.

Škorić si može zataknuti za HDZ-ov šešir "dalekovidnicu" i "brzoglas" koji će emitirati ideologiju koja se sviđa samo njemu i istomišljenicima koji čak iz saborskih klupa ("ja sam u Domovinskom ratu za ovu Hrvatsku krvave gaće nos'o po Velebitu") oktroiraju copyright na "domoljublje", naciju, ideologiju, svjetonazor, vjeru, moralne vrijednosti i - novinarske zadaće. Sam premijer i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, da se i ne govori o arogantnim ministrima tipa Damira Krstičevića, von oben i bahato se drže pred novinarima kao da je javnost zbog njih, a ne obratno. Oni su građanima više nego dobro (pre)plaćene sluge, i dužni su im se očitovati na svako novinarsko pitanje/zahtjev. To vrijedi i za saborske zastupnike koji moraju uvažavati sedmu silu.Pretplatnicima mora jednom puknuti film kad usporede svojih 1,2 milijarde kuna godišnje s "robom" koju im HRT isporučuje za taj novac

Nije isto izvještavati i komentirati to što (ne) rade dobro u javnom interesu i za opće dobro i sjediti u klupi "Visokog doma" (sic) kad baš nemaš pametnijeg posla, varirati stranački zadano "svoje mišljenje" ako ti se baš - na radost Željka Reinera i Gordana Jandrokovića - svađa s Nenadom Stazićem, Gordanom Marasom ili Peđom Grbinom te inkasirati mjesečno blizu 20.000 kuna poreznih obveznika. Maja Sever ne može za dva mjeseca rudarskog rada na "hrvatskoj dalekovidnici" zaraditi toliku apanažu za (ne)odgovornost, u smiješno prekratkoj radnoj godini. Čime su Petar Škorić i škorići više zadužili građane i RH od Maje Sever da bi joj imali pravo išta prigovoriti, a ona njima ne? Za razliku od zastupničkih i po CRO Demoskopu najpopularnijih političara u RH - "nitko" - njezini su radni učinci javno mjerljivi i imaju pozitivan javni odjek. Na to pak HRT-ovi pretplatnici imaju copyright, a ne Kazimir Bačić, HDZ i škorići.

"Gledatelji HRT-a, prema podacima koje smo prikupili tijekom posljednjih nekoliko godina, zamjerali su da u poslijepodnevnome terminu, u kojem se među ostalim emitirala i emisija Hrvatska uživo, prevladavaju politički sadržaji", odgovorili su s HRT-a portalu Index.hr zašto ukidaju nakon 13 sezona emitiranja eutanaziraju taj format. "Kako bismo se što uspješnije prilagodili potrebama gledatelja, programsko vodstvo odlučilo je da će HRT  tijekom poslijepodnevnoga rasporeda, umjesto jedne, od ponedjeljka 18. rujna 2017. godine emitirati dvije mozične emisije. Prva emisija bit će na rasporedu od 15.00 do 15.50, a druga emisija emitirat će se od 17.20 do 18.05." Svaka čast novim tv-formatima, osobito najavljenom tv-barda Gorana Milića, ali to nije suvislo opravdanje za ukidanje Hrvatske uživo i uklanjanje Maje Sever.Angažirano novinarstvo ne znači maltretiranje javnosti isključivim ideologijama i svjetonazorima, pogotovo ne rigidno-konzervativnim što već godinama na HTV-u napadno čini novinarka Karolina Vidović-Krišto

Kakve zamjerke ekstremističkom ideologijom neopterećenih gledatelja? Posljednjih nekoliko godina? Čitajte HDZ-ovog Petra iz Splita, doslovno i između redaka, pa to usporedite s personalnom križaljkom na HRT-u od Karamarkovog instaliranja ideološki jednoumnih hnipovaca na na sva ključna mjesta - s v.d. Sinišom Kovačićem na čelu kolone - i sada malo modificirano stanje. Sve je jasno iz treće galaksije. Kakvi lonci, kakvi bakrači.

Javnost se ne da vući za nos. Izvjesni Jura ironizira na FB-u: "bilo bi idealno da hrt ukine SVE emisije... i 24 sata emitira test-signal. Bilo bi to puno gledljivije...", a neki V dodaje: "Službeno obrazloženje vrijedi za dio retardiranog naroda. Pa cijelo popodne sve tv kuće imaju zabavne programe. Pjevaju, kuhaju i sl. gluposti. Valjda netko u HR pozeli gledati i nesto ozbiljno i kvalitetno". Javor: "baš me zanima koji su se to gledatelji žalili, na jednu od najgledanijih emisija". Ili Nada: "Draga. Majo dok si za rata nosila 'glavu u torbi' po ličkim vrletima, izvještavala sa mjesta gdje ovi koji te sad ukidaju neće ni u miru prošetati, bila si vjerodostojna. Danas pušu drugi vjetrovi. Ništa im nije sveto osim njih samih. Kako reče netko. Fuj!"

Ivo: "Uskoro će HTV promijeniti naziv u KTV - katolička televizija. Nažalost te gluposti koje dnevno prikazuju mi svi mormo plaćati - prenose sva moguća 'misna slavlja', kome to treba neka ide u crkvu". Andrija: "Nakon potpisivanja sporazuma o suradnji s turskim TRT-om, čini mi se kako su usvojili sva praktična rješenja režimskog uređivanja programa - čizmom. Kako i ne bi. Ta, učili su od najboljih. Iduća etapa mogla bi biti preuzimanje programske sheme američkog FoxNewsa, a radi daljnjeg unapređenja programa i produkcije čim dopadljivijeg režimskog sdržaja, predviđam prisustvovanje kompletne uredničke postave, s upravom, na konferenciji u središnjici sjevernokorejskog KCTV-a. Prostora za usavršavanje svakako ima".

Ma bit će da ljutiti HRT-ovi pretplatnici ipak pretjeruju. HDZ-ovi/Plenkovićevi ideološki jednobojni "profesionalci" stjecajem okolnosti procjenjuju da je Hrvatska ionako već mrtva, pa se naziv emisije Hrvatska uživo više ne uklapa u stanje mrtvila. A Maja Sever samo je jedna u skupini novinara bez kojih takav HRT može.

<
Vezane vijesti