crosol.png"Unatoč najavama ministra pravosuđa da će veći naglasak biti na vladavini prava, taj je prioritet redefiniran i nije visoko istaknut", ističu organizacije civilnog društva iz Hrvatske okupljene u Forum 2020.

Priopćenje Foruma 2020 prenosimo u cijelosti:

Organizacije civilnog društva iz Hrvatske okupljene u Forum 2020 koje će aktivno pratiti i zagovarati prioritete civilnog društva za vrijeme predsjedanja RH Vijećem EU pozdravljaju odluku Vlade da najavi okvirne prioritete predsjedanja. Istovremeno izražavamo žaljenje zbog činjenice da Vlada nije konzultirala civilno društvo niti ga je pozvala na prezentaciju priorieta. Također primjećujemo da prioriteti nisu izrađeni u suradnji sa Hrvatskim saborom, što je uobičajena europska i demokratska praksa.

Unatoč najavama ministra pravosuđa da će veći naglasak biti na vladavini prava, taj je prioritet redefiniran i nije visoko istaknut. Ovim putem podsjećamo da su organizacije civilnog društva već predstavile svoje prioritete među kojima su vladavina prava i stanje ljudskih prava unutar EU. Žao nam je što je vlada propustila staviti naglasak i na taj gorući prioritet čitave EU.

Vezano uz četiri najavljena opća prioriteta, u ovoj fazi slobodni smo  komentirati da prioritet "Europa koja raste" ne bi trebalo postaviti bez paralelne odgovornosti o vrsti rasta i nauštrb koga ili čega Europa želi rasti.

Također ne držimo najsretnijim rješenjem da se pod sloganom "Europa koja štiti" raspravlja o migracijama i izbjeglicama, što bi moglo imati pogrešne konotacije i osnažiti anti-demokratske snage u EU.

Pozdravljamo odluku Vlade da će tijekom predsjedanja fokusirano raditi na politikama proširenja Europske unije na zapadni Balkan. Očekujemo da RH predano radi na postizanju političkog suglasja na razini Vijeća o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom što je od presudnog značaja za demokratizaciju, vladavinu prava i razvoj ne samo tih zemalja već cijele regije. To je jasan zajednički interes i civilnog društva i vlade, a nadamo se i čitave Europske unije.

S nestrpljenjem očekujemo detaljnije razrađen program predsjedanja iz kojeg će biti puno jasnije vidljivo na koje konkretne europske politike vlada želi primarno utjecati, te se nadamo da će RH predsjedati na europski i demokratski način - uključujući u predsjedanje i organizacije civilnog društva, Hrvatski sabor i ostale demokratske dionike.

Ključne riječi: europska unija, Vijeće EU
<
Vezane vijesti