Foto: T.S.Foto: T.S.Prošle subote tijekom najvećeg prosvjeda protiv Milana Bandića, radnici Čistoće prali su površinu Trga bana Josipa Jelačića i time ometali odvijanje prosvjeda. Organizatori prosvjeda, udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget, u posjedu su dopisa iz kojeg je jasno kako su radnici dobili naredbu da ometaju prosvjed, a koju su izdali odgovorni iz Zagrebačkog Holdinga. "Ovakvi besramni, bahati i agresivni potezi Bandića i njegove klike dokaz su očaja i straha za vlastite pozicije. Potpuno je neprihvatljivo i da su radnici Čistoće primorani sudjelovati u hirovima gradonačelnika koji ovim putem krši njihova radnička prava", ističu organizatori.

Jedan od sindikata u zagrebačkoj Čistoći jučer je poslao dopis predsjednici uprave Zagrebačkog Holdinga u kojem traži informaciju "o odgovornim osobama koje su naredila čišćenje Trga bana Jelačića za vrijeme trajanja odobrenog i legalnog javnog okupljanja građana dana 01.02.2020". U dopisu se ističe kako su vozila Čistoće za strojno čišćenje i pranje grada stajala kod HNB-a već od 14:30, a tek sat i pol kasnije, upravo kada je prosvjed počeo, upućena su "prema Trgu bana Jelačića i započela sa čišćenjem i pranjem Trga". "Koliko god Bandić pokušavao prikazati da drži sve konce u rukama, znamo da je vrlo dobro shvatio poruku i snagu tolikog broja prosvjednika i prosvjednica"; zaključuju organizatori

Sindikat također naglašava "da je policija privremeno obustavila tramvajski promet kako bi osigurala neometano odvijanje skupa, a naši su radnici skup ometali čišćenjem Trga". U nastavku navode: "Nikad Čistoća nije prekidala i ometala javne skupove, već je po završetku istih uvijek uslijedilo čišćenje površine na kojoj se skup odvijao pa ovakav postupak smatramo izrazito neprimjerenim i štetnim po ugled Čistoće".

Organizatori prosvjeda smatraju kako su ovakvi besramni, bahati i agresivni potezi Milana Bandića i njegove klike dokaz očaja i straha za vlastite pozicije. Isto tako, potpuno je neprihvatljivo da su radnici Čistoće primorani sudjelovati u hirovima gradonačelnika koji ovim putem krši njihova radnička prava.

"Na svim razinama suočeni su s odlučnim otporom koji njihovu eru neminovno privodi kraju pa u pokušaju spašavanja, ne prežu i od ovakvih poteza. Na sreću, nisu uspjeli omesti prosvjed, ali su nepotrebno proizveli potencijalno konfliktnu situaciju između prosvjednika i radnika Čistoće, koji nisu krivi za besmislene naredbe svojih šefova", poručuju iz udruga.

Organizatori izražavaju i žaljenje za sve eventualne neugodnosti koje su radnici Čistoće možda doživjeli i pozivaju sve da usmjere svoj otpor prema pravim krivcima za stanje u kojem se grad nalazi. "Koliko god Bandić pokušavao prikazati da drži sve konce u rukama, znamo da je vrlo dobro shvatio poruku i snagu tolikog broja prosvjednika i prosvjednica", zaključuju.

<
Vezane vijesti