cijena_ugljena.jpgPo prvi put u Hrvatskoj animirani film Cijena ugljena u jednu priču povezuje razorne posljedice eksploatacije ugljena u Kolumbiji s termoelektranom u Plominu.

"Ova termoelektrana već se dugi niz godina u velikoj mjeri snabdijeva upravo kolumbijskim ugljenom, pa i onim iz zloglasnog El Cerrejona, jednog od najvećih rudnika ugljena na svijetu.

Poput zlokobne rak rane, Cerrejon proždire okoliš i prirodne resurse potrebne za život brojnih indijanskih i afro-kolumbijskih zajednica regije La Guajira. Otima im vodu, zemlju i osnovna sredstva za život, doprinosi strahotama humanitarne krize. S druge strane svijeta, na istočnoj obali Istre, gotovo da se zlokobno smiješi dimnjak TE Plomin dok ispušta stakleničke plinove. Termoelektrana krvožedno srče vodu, a u njoj izgara i ugljen iz La Guajire. Zagađen zrak šteti zdravlju hrvatskih građana i izaziva klimatske promjene.

Dok korporacije grabe za profitom, a države žeđaju za uvoznim fosilnim gorivima, najviše stradavaju lokalne zajednice koje su itekako pokazale da u svojoj blizini ne žele ni velike rudnike, ni termoelektrane na ugljen. Cijena ugljena daleko je veća nego što to pokazuju statistički podaci, ali postoji i svjetlo na kraju tunela...", objašnjavaju pozadinu crtanog filma iz Zelene Istre.

Autori: Vibor Juhas & Udruga Zelena Istra
Animacija: Vibor Juhas
Glazba: Vibor Juhas & Anel Blagajčević
Produkcija: Udruga Zelena Istra, 2016.

Više

Ovaj animirani film izrađen je uz financijsku podršku Europske unije, Ureda za udruge Vlade RH i Istarske županije. Sadržaj ovog animiranog filma isključiva je odgovornost Zelene Istre i ne može se ni pod kojim okolnostima smatrati da održava stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade RH te Istarske županije.

Ključne riječi: Zelena Istra, Plomin C, ugljen
<
Vezane vijesti