Foto: Black Lives MatterFoto: Black Lives MatterU mirnim prosvjedima u srijedu navečer u Chicagu prosvjednici su tražili ostavku gradonačelnika Rahma Emanuela, usprkos njegovoj isprici za smrt crnog tinejdžera u policijskoj pucnjavi čije su snimke izazvale bijes u Sjedinjenim Državama. Poručili su da isprika nije dovoljna.

Prosvjednici su u povorci prošetali ulicama u središtu grada koračajući između automobila i improvizirajući sit-in kako bi pozvali na ostavku gradonačelnika i tražili pravdu za Laquana McDonalda, crnog tinejdžera kojeg je listopadu 2014. godine sa 16 metaka ustrijelio bijeli policajac, što je vidljivo iz televizijskih snimki.

"Događaj od 20. listopada 2014. nije se smio dogoditi. Osoblje, čelništvo policije i agencije za nadzor nisu ispravno reagirali. To se mora promijeniti", rekao je gradonačelnik Rahm Emanuel na sjednici gradske skupštine u srijedu.

"Preuzimam odgovornost za ono što se dogodilo budući da sam nadležan za to područje", dodao je taj bivši glavni tajnik Bijele kuće u vrijeme administracije Baracka Obame. "Želimo li poviti naše rane, ja moram učiniti prvi korak. A to znači da se moram ispričati: Žao mi je".

Američka ministrica pravosuđa Loretta Lynch najavila je u ponedjeljak početak savezne istrage o radu chicaške policije. Ta najava dolazi u napetim prilikama pošto su 24. studenoga, više od godinu dana nakon događaja, objavljene snimke McDonaldove pogibije.

Predsjednik Barack Obama koji je jako povezan s tim gradom, rekao je da je "iskreno užasnut". Rahm Emanuel je smijenio načelnika chicaške policije Garryja McCarthyja.

Po snimci, Jason Van Dyke, bijeli policajac, hladnokrvno je zapucao na mladića koji je hodao cestom držeći u ruci neki predmet za koji policija vjeruje da je bio nož. Laquan McDonald nije učinio ništa što bi policija mogla protumačiti kao prijetnju.

U zadnjih 18 mjeseci, grubi postupci i ubojstva koja je policija počinila nad nevinim žrtvama - uglavnom crncima, potaknuli su prosvjede diljem SAD-a, pa i pobune u Fergusonu i u Baltimoreu. "I crni životi su važni", uporno ponavljaju prosvjednici.

Ključne riječi: SAD, rasizam
<
Vezane vijesti