Foto: I.P.Foto: I.P.Četrnaesta Povorka ponosa okupila je oko šest tisuća sudionika i sudionica koji su bez izgreda, mirno i veselo, prošetali novom rutom – od Trga Marka Marulića preko Trga bana Jelačića do Ribnjaka u znaku antifašizma i solidarnosti. Povorkom se htjelo iskazati nezadovoljstvo i zabrinutost smjerom u kojem Hrvatska i njezino društvo idu.

Četrnaesta Povorka ponosa okupila je oko šest tisuća sudionika i sudionica koji su bez izgreda, mirno i veselo, prošetali novom rutom – od Trga Marka Marulića preko Trga bana Jelačića do Ribnjaka u znaku antifašizma i solidarnosti.

Povorkom se htjelo iskazati nezadovoljstvo i zabrinutost smjerom u kojem Hrvatska i njezino društvo idu. 

"Ove godine, mi, lezbe, pederi, bi, trans i queer osobe u Povorci ponosa, svoju LGBTIQ Povorku ponosa posvećujemo svim građankama i građanima. Mi ne želimo više mirno stajati i šutke gledati kako se u javnosti promovira isključivost, šovinizam, brojenje krvnih zrnaca, jednoumlje, nasilje, ustašovanje i fašizam", ističu iz Zagreb Pridea.

"Ovo je protest protiv fašizacije društva koja se događa, ovo je protest za radnička prava, za LGBTIQ zajednicu, za mlade, za sve potlačene društvene skupine."Nakon okupljanja na Trgu Marka Marulića, koje je počelo u 15 sati, šetalo se u Povorci ponosa pod sloganom Glasnije i hrabrije: antifašizam – bez kompromisa do Ribnjaka. Koračalo se mirno, veselo i  šareno, u borbi za jednakopravnost, protiv šovinizma, protiv fašizma. Organizatori/ce su istaknuli/e kako samo hrabro i solidarno možemo naprijed kao društvo.

U povorci je bio i Marko Boko, donedavni predsjednik Mreže mladih Hrvatske. Istaknuo je kako već dugi niz godina podržava Povorku ponosa, objasnivši nam:

"Prvenstveno sam došao podržati svoje prijatelje iz LGBTIQ zajednice, ali mislim da ovo više nije samo borba za jednu društvenu skupinu, već društvo općenito. Događaju nam se šatori, događaju nam se opstrukcije pravne države, događaju nam se urezivanja svastike na nogometnim terenima i takve stvari, što je zapravo nevjerojatno i nedopustivo. Ovo je protest protiv fašizacije društva koja se događa, ovo je protest za radnička prava, za LGBTIQ zajednicu, za mlade, za sve potlačene društvene skupine. Drago mi je da sam ovdje i drago mi je vidjeti toliko mladi ljudi zato što vidimo po nekim istraživanjima da se mladi danas često okreću totalitarnim ideologijama i u potpunosti iskrivljenim vrijednostima. Siguran sam da je tom uzrok i nedostatak adekvatnog obrazovanja i građanskog odgoja koji bi trebalo kvalitetno uvesti u obrazovni sustav."

"Mi ne želimo više mirno stajati i šutke gledati kako se u javnosti promovira isključivost, šovinizam, brojenje krvnih zrnaca, jednoumlje, nasilje, ustašovanje i fašizam"

U ovogodišnjoj povorci sudjelovao je i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a sudionicima Pridea u znak podrške pridružili su se i predsjednica ORaH-a Mirela Holy te pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević.

U 17 i 30 sati počeo je prigodni program u parku Ribnjak, a kasnije će se održati i koncert grupe Nipplepeople koji bi trebao trajati do 20 i 30 sati.Tradicionalna dodjela nagrade homofrend i homofob godine ove će godine pričekati na rujan i povorku u Osijeku.

<
Vezane vijesti