hdz.hrhdz.hrKolinda Grabar-Kitarović je stala u red plagijatora tuđih uradaka i neoprezno se legitimirala kao preambiciozna neznalica upravo na polju za koje tvrdi da je kvalificirana i vrlo iskusna. U diplomaciji. Što joj bi!? Tko joj savjetuje brzopoteznu globalnu blamažu?Nije još ni zasjela u predsjedničku fotelju, do prisege "tako joj bog pomogao" broji nešto manje od mjesec dana, a već se "hrusti šaka mala" Kolinde Grabar-Kitarović. Ničim osobno izazvana "braniti državu" od neke kobne opasnosti izvana, izabrana predsjednica navodno spornog pravnog legitimiteta ratoborno je, diplomatski nepromišljeno i štetno gurnula Bijednu Našu u nepotreban sukob sa Srbijom. S najvećim i najvažnijim susjedom za mir i stabilnost u regiji, jedinim s kojim ostvaruje osjetan trgovinski suficit i ima dugoročne interese. Među ostalim i zbog dobrobiti U samo je tjedan dana od izbora Kolinda Grabar-Kitarović uspjela je počiniti toliko štete Hrvatskoj i osobito Hrvatima izvan nje, da je to jednostavno neshvatljivo hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, odnosno srpske u Hrvatskoj. "Nek' susjedi crkne krava!" - smisao je bapskog, svađalačkog pohoda.

Mediji su u nedjelju izvijestili o pismu Grabar-Kitarović glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, kojim traži da se optuženika Vojislava Šešelja vrati s "kućnog liječenja" u Beogradu u pritvor Međunarodnog suda u Den Haagu i da mu se čim prije presudi. Ako u međuvremenu umre, što nije isključeno s obzirom na njegove već kritične metastaze, mogao bi izmaknuti kazni za ratne zločine. Kao što je izmaknuo njegov ratni gazda Slobodan Milošević. I još neki važni akteri pogubne balkanske klaonice.

"Puštanje Šešelja potkopava svrhu zbog koje je Vijeće sigurnosti utemeljilo ICTY", poučava ona danonoćno nasmiješenog Južnokorejca na Manhattanu. Kao da gospodin Ban nema pojma što je ICTY i kao da ne zna bolje od nje zašto je golobradi, samozvani četnički vojvoda pušten tako bučno i neukrotivo velikosrbovati po Beogradu. I kao da ne zna bolje od nje zašto Haag nije udovoljio zahtjevu glavnog tužitelja Sergea Brammertza da se Šešelja vrati u ćeliju, što bi smirilo nečistu (ratnu) savjest i bivšoj desnoj i lijevoj Šešeljevoj ruci - predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću.

Jako "zabrinuta" Kolinda Grabar-Kitarović nije ništa zabrinutija i nesretnija od izravnih i neizravnih žrtava Šešeljevih koljačkih hordi i ostalih građana RH, koji opet moraju slušati i gledati ratnohuškačke performanse tog zločinca i njegovih četnika. Budući da nije prisegnula na novu Poručuje li Grabar-Kitarović Srbima u RH da se ili isele ili asimiliraju, pokrste kao što je činio zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac u tzv. NDH? To je bila pogubna ustaška praksa/politika od koje ni danas ne odustaju ultraši iza njezinih leđa!dužnost, njezino pismo nema snagu predsjedničkog akta. Neobavezan je dopis privatne osobe i tako će biti primljeno. I da nije debelo zakašnjelo, a jest, njezino reagiranje ništa ne može promijeniti. Drugi su prije nje riješili sve što je bilo važno riješiti. Možda bi predsjednik Srbije Nikolić ozbiljnije, kavalirski shvatio "zabrinutost" Grabar-Kitarović, da mu se pristojno obratila!? Ovako… uzalud vam trud, svirači. Buha želi pokrenuti slona.

Naime, predsjednik RH Ivo Josipović je već dva mjeseca prije nje, u ime službene Hrvatske, još oštrije prosvjedovao u međunarodnoj zajednici protiv Šešeljevog puštanje na "kućno liječenje" i njegovog velikosrpskog divljanja po Beogradu. Upozorio je na to svjetske autoritete, od EU-a do Vijeća sigurnosti UN-a. Njegova je intervencija urodila osuđujućim rezolucijama u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu (tzv. Plenkovićeva rezolucija o Srbiji) i UN-u, pa je nejasno što sada još glumata Grabar-Kitarović svojim pismom Ban Ki-moonu. Osim da sama sebi diže rep. Sve je već manje-više riješeno. UN se ni dosad nije miješao u rad Haaškog suda, pa ni sada glavni tajnik neće napuniti gaće kad vidi tko mu iz RH ponavlja već napisane rečenice.

Da paradoks bude veći, Kolindi Grabar-Kitarović mnogi još osporavaju izborni legitimitet (sada i pravni autoritet Krunislav Olujić u prošloj HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića), jer nije postigla Ustavom propisanu apsolutnu većinu birača koji su glasovali u drugom krugu. Možda će se odgovor o izbornom legitimitetu potražiti na Ustavnom sudu RH. Ban Ki-moon također zna da još nisu proglašeni konačni službeni rezultati izbora niti je Grabar-Kitarović prisegnula za državnu predsjednicu. Kakva je onda težina njezine "zabrinutosti" zbog Šešelja, osim bapske zlobe: "Nek' susjedi Srbiji crkne krava"?

Budući da se ništa novo nije dogodilo od zapaženih učinaka Josipovićevih vanjskopolitičkih intervencija, Grabar-Kitarović je jalovo istrčala pred diplomatsko rudo. Tim je autogolom stala u red plagijatora tuđih uradaka i neoprezno se legitimirala kao preambiciozna neznalica upravo na polju za koje tvrdi da je kvalificirana i vrlo iskusna. U diplomaciji. Što joj bi!? Tko joj savjetuje brzopoteznu globalnu blamažu? Izvikuje hop, a još nije ni Nediplomatski se, netaktično i bezobrazno počela uplitati u unutarnje poslove i teritorijalni integritet susjedne države, uključujući i poziv Beogradu da uvaži "realitete" i prizna Kosovo kao neovisnu državu!skočila.

"Šešeljevo ponašanje destruktivno djeluje na sam kazneni postupak koji se vodi u Den Haagu, unosi strah među ljude, posebno žrtve i svjedoke i dezavuira samu ideju međunarodne pravde", pisao je predsjednik RH Josipović prije dva mjeseca predsjedniku Tribunala Theodoru Meronu, a to sada štreberski ponavlja Grabar-Kitarović u pismu Ban Ki-moonu. "To smatram suprotnim temeljnim ciljevima Međunarodnog kaznenog suda, posebice onih koje mu je postavilo Vijeće sigurnosti UN-a, usvajajući Rezoluciju 827/1993. Moguće jačanje političkih aktivnosti Vojislava Šešelja i opasnost da njegov govor mržnje ponovo dobije pobornike, može teško narušiti mir i stabilnost u jugoistočnoj Europi."

Možda je izabrana predsjednica uistinu počela ne "lupati šakom" kako je obećala, nego lupetati jezikom, što nije obećala niti se od nje očekivalo. Ali zašto je (nesmotreno?) najprije Srbiju i Srbe uzela na zub? Je li uopće svjesna koliko je to za političarku njezina kapaciteta pretvrd orah i da na njemu može tako polomiti zube da ih nikakav protetičar više neće biti kadar nadomjestiti? Tko ju je ovlastio gurati Bijednu Našu u novo hladnoratovsko zaoštravanje s istočnim susjedom? Za čije babe zdravlje? Možda znaju njezini mentori i vanjskopolitički sufleri iz "novog HDZ-a" (novog? - sic) i pridruženi mu ekstremisti. Te su grješne strukture uspjele uličnim performansima "događanja hrvatskih branitelja"i autobusnim hodočašćima "Hrvatica i Hrvata" rascijepiti RH i zločesto nahuškati građane jedne na druge. Rade li sada na daljnjoj destrukciji pameti, svrstavajući se u jurišne četverorede za novi Domovinski rat na koji zove Tomislav Karamarko? Tko to opet želi ovu trknutu zemlju na ratnoj stazi!?

Od same izborne noći, kad su počele padati maske u "pobjedničkom" govoru i netom za posjeta šatorašima na Savskoj 66, pa dan-dva poslije, Možda je izabrana predsjednica uistinu počela ne "lupati šakom" kako je obećala, nego lupetati jezikom, što nije obećala niti se od nje očekivalo"hrusti se šaka mala" Kolinde Grabar-Kitarović. Srbija se sva pokrila ušima po glavi od straha i svakom se "četniku" (a hrvatskim su ultrašima tamo svi četnici!) jezivo tresu gaće. Najprije se pozabavila hrvatskom nacionalnom manjinom "u Vojvodini, Srbiji i ostalim susjednim zemljama", pa samovlasno utjerivala Bunjevce u hrvatski tor, prijetila Beogradu zbog udžbenika na ćirilici, a potom u razgovoru za Bosanskohercegovačku televiziju BHT 1 maloumno pokrstila pravoslavce i Srbe u Bijednoj Našoj u - Hrvate! "Po meni je Hrvat i onaj koji je pravoslavne vjeroispovijesti i tko je Srbin po nacionalnosti", kazala je. "On je ipak Hrvat u smislu hrvatskog državljanina." Vukovu velikosrpsku nebulozu "Srbi svi i svuda" prepjevala je u velikohrvatsku inačicu: "Hrvati svi i svuda".

Nediplomatski se, netaktično i bezobrazno počela uplitati u unutarnje poslove i teritorijalni integritet susjedne države, uključujući i poziv Beogradu da uvaži "realitete" i prizna Kosovo kao neovisnu državu! Srbijanski joj je premijer Vučić tu budalaštinu progledao kroz prste, kao "lapsus", pa i onu o hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji. Još jedan "lapsus". Naglasio je da Srbija ostaje opredijeljena za mir, stabilnost i suradnju sa susjedima u regiji i da ne želi uzvraćati istom mjerom, ali da "nije sretna" zbog provokacija. E, kad je već drugi dan uslijedila akcija pokrštavanja hrvatskih Srba i pravoslavaca, Beograd se uozbiljio. Reagirala je priopćenjem Skupština Srbije, razne udruge i istaknuti pojedinci: "Sramotno, skandalozno i opasno s hrvatske strane!"

"Ovom izjavom oživljava (Grabar-Kitarović - op. M.V.) pravašku ideju Ante Starčevića iz XIX. stoljeća, a ona može biti posebno opasna za položaj naroda u BiH, jer bi se na taj način zakinuli nacionalni identiteti Hrvata i Srba. Ukoliko se ne radi o ozbiljnom nepoznavanju razlike Kolinda Grabar-Kitarović stala je u red plagijatora tuđih uradaka i neoprezno se legitimirala kao preambiciozna neznalica upravo na polju za koje tvrdi da je kvalificirana i vrlo iskusna između nacionalne i vjerske opredijeljenosti s jedne strane i državljanstva s druge strane, onda je ova izjava još opasnija", priopćuje Skupština Srbije. Potpredsjednik vladajućeg SNS-a Nebojša Stefanović izjavljuje: "Želim vjerovati da se radi samo o skandaloznoj izjavi i nadam se da će se ona prestati baviti skandalima i početi nešto drugo raditi. Nadam se da je riječ samo o skandaloznoj izjavi, a ne o politici Starčevića i Pavelića." Neka druga reagiranja još su žešća. Treba li to Hrvatskoj?

Poručuje li Grabar-Kitarović Srbima u RH da se ili isele ili asimiliraju, pokrste kao što je činio zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac u tzv. NDH? To je bila pogubna ustaška praksa/politika od koje ni danas ne odustaju ultraši iza njezinih leđa! Za čije se ona nacionalne interese zapravo zalaže? Hrvatske? Malo sutra! Po istoj logici po kojoj su hrvatski pravoslavci i Srbi zapravo Hrvati, Hrvati u Srbiji su Srbi, a Srbi i Hrvati u BiH su - Bosanci. I Hrvati u Moliseu su Talijani, u Gradišću Austrijanci, u Transilvaniji Rumunji, u Mađarskoj pak Mađari, itd, itsl. Nikakve hrvatske nacionalne manjine više ne bi bilo u svijetu!

"Nadam se da će izabrana predsjednica do dana kada će prisegnuti na Ustav upoznati vrijednosti koje proizlaze iz njegove preambule, da je Hrvatska nacionalna država Hrvata i država nacionalnih manjina, uključujući i srpsku", oštro je u Večernjem listu reagirao predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac. "To obvezuje sve, a posebice predsjednicu RH da treba poštovati sve manjine i da im se identitet ne može mijenjati imenujući ih drugim etničkim imenima. Ja ne bih volio da netko moje prijatelje iz Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji naziva Srbima. Zamislite što bi bilo da netko Hrvate u BiH nazove Bosancima. To je mnogo bliže frankovskoj i ustaškoj ideji Hrvatske, nego modernoj i europskoj ideji Hrvatske."

Kolinda Grabar-Kitarović sve više se legitimira nezrelošću za mjesto na koje je ustoličena voljom "Hrvatica i Hrvata", otprilike svakog četvrtog punoljetnoga građanina Bijedne Naše. U samo je tjedan dana od izbora uspjela počiniti toliko štete Hrvatskoj i osobito Hrvatima izvan nje, da je to jednostavno neshvatljivo. To je iznimno loša preporuka za povjereni joj mandat. Službeni Beograd već pita sugrađane hrvatske nacionalnosti odobravaju li stajališta Grabar-Kitarović, a "Hrvatice i Hrvati" iz BiH opet u Bijednoj Našoj postaju "odurni Hercegovci, koji se infiltriraju na najvažnija mjesta u vlasti, gospodarstvu i društvu te nam diktiraju u kakvoj ćemo državi živjeti".

I onda, kome to ona: "Ja sam Kolinda, žena iz naroda! Ja sam Kolinda Grabar-Kitarović! Ja sam vaša predsjednica!" Ma čija, pobogu!? Neka si ju "Hrvati i Hrvatice" nose kući kad je žele takvu, stave na najistaknutije mjesto u dnevnom boravku i pokazuju svakom gostu. Sisački visokofrekventni "domoljub", biskup Vlado Košić, njezin je sjajan lik od najfinijeg bijelog mramora već u praskozorje poslije izborne noći stavio na oltar, između visokokaratnog zlatnog kaleža, raspela i svetog Darija Kordića Ahmićkog! Nazdravlje!

<
Vezane vijesti