Foto: novi-zagreb.hrFoto: novi-zagreb.hrU Vladinom prijedlogu proračuna za iduću godinu za mirovine je rezervirano 163,2 milijuna kuna više nego lani. "Blago im se!", rekli bi neki. Točnije, rekli bi neupućeni, jer taj će višak otići za nove, prijevremene umirovljenike. A njih je u mirovinu otjerala sama Vlada, svojom politikom.

U Vladinom prijedlogu proračuna za iduću godinu za mirovine je rezervirano 163,2 milijuna kuna više nego lani. Ipak, umirovljenici ne mogu očekivati veće penzije. Taj "višak" sredstava bio je nužan zbog rasta broja umirovljenika, do kojeg je, kako tvrde u HSU-u, došlo zbog nesmotrenosti Vlade. Naime, zbog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, velik broj onih koji su mogli, otišli su u prijevremenu mirovinu prije nego što su izmjene stupile na snagu, kako bi izbjegli sankcije koje donosi novi Zakon. Statistike govore da je u prvih devet mjeseci ove godine otišlo 13.873 osoba, što je za 63 posto više nego u 2009. godini.

Nepotrebno je uspoređivati se sa saborskim zastupnicima. To će potvrditi i donošenje novog proračuna, kojeg će oni izglasati i ne razmislivši o tome što donosni, odnosno, odnosi hrvatskim građanima

Nije tajna ni da proračun za iduću godinu predviđa manje sredstava za nezaposlene, kojima su, novim Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, prava i naknade smanjene. No, upravo ti nezaposleni donedavno su odlazili u prijevremenu mirovinu "po nalogu" tog istog Zakona. O tome svjedoči i savjetnica za socijalnu politiku SSSH-a, Jagoda Milidrag Šmid, koja kaže da su prije aktualnih izmjena Zakona o zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, radnici koji su ostajali bez posla, a imali su uvjete za prijevremenu mirovinu, "otjerani" u mirovinu. Milidrag Šmid ističe i da su ukupna sredstva Hrvatskog zavoda za zapošljavanje srezana za 6,1 posto.

"Oni drugog izbora nisu imali, jer se prije izmjena Zakona, osoba koja ispunjava jedan od uvjeta za mirovinu nije smatrala nezaposlenom osobom - dakle nije se ni mogla prijaviti 'burzi rada' i tražiti sreću (posao) na tržištu rada. Nedavnim izmjenama Zakona ova je nelogičnost uklonjena, pa radnik koji je ostao bez posla, a ima uvjete za prijevremenu mirovinu može birati: otići u mirovinu ili na burzi, uz naknadu, tražiti drugi posao".

Jednu nelogičnost smo riješili, no ostaje činjenica da je velik broj ljudi, što zbog novog Zakona o mirovinskom osiguranju, što zbog starog Zakona o zapošljavanju, otišlo u


Foto: novi-zagreb.hrprijevremenu mirovinu, makar su možda još uvijek mogli raditi ili naći posao. Doduše, i to je u našoj državi mission impossible i to ne samo za ljude srednje dobi, već i za one mlade. To potvrđuju i crne statistike, koje iznosi Milidrag Šmid.

umirovljenici.jpg umirovljenici.jpg

"Činjenice govore slijedeće: 2008. godine bilo je 200 tisuća nezaposlenih, a listopad 2010. završava s preko 304 tisuće nezaposlenih. Trećina nazaposlenih su mladi do 24 godine starosti. Očekivalo bi se da ovo pitanje bude proračunski prioritet, naravno uz ostale podupiruće javne politike (razvojna, obrazovna, fiskalna itd.). Na kraju, onako usput: ako zamislimo nezamislivo - da saborski zastupnik ostane bez posla, idućih šest mjeseci prima svoju plaću, a potom još šest mjeseci 50 posto plaće. Dakle, ako nisam pogriješila u izračunu, prvih šest mjeseci najmanje oko 13 000 kuna, a narednih šest mjeseci 6 800 kuna".

Uopće, nepotrebno je uspoređivati se sa saborskim zastupnicima. To će potvrditi i donošenje novog proračuna, kojeg će oni izglasati i ne razmislivši o tome što donosi, odnosno, odnosi hrvatskim građanima.

<
Vezane vijesti