sutjeska.jpgSve oči su uprte na 83 osobe koje će glasati o Sutjesci i već sljedeće sedmice će biti jasno tko želi spas, a tko uništenje Sutjeske, poručuju iz Centra za životnu sredinu povodom sjednice Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o izgradnji malih hidroelektrana u nacionalnom parku.

"Očekujemo da će poslanici prepoznati važnost ovakve inicijative i da će je usvojiti, čime bi se napokon završila dugogodišnja borba za očuvanje Sutjeske", poručila je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu povodom sutrašnje sjednice Narodne skupštine na kojoj bi se trebalo odlučivati o izgradnji malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska.

Građanskom inicijativom se predlaže usvajanje zaključka kojim se utvrđuje kako grаdnjа mаlih hidroelektrаnа u Nаcionаlnom pаrku Sutjeskа nije od jаvnog i općeg interesа zа Republiku Srpsku. Za pokretanje građanske inicijative u skupštinskoj proceduri bilo je potrebno tri tisuće potpisa građana, a skupljeno je preko šest tisuća. U periodu od sedam dana u siječnju 2015. godine potpisi su skupljani na dvanaest lokacija u Republici Srpskoj s ciljem da se građanima omogući da se izjasne po ovom pitanju.

Nakon što je javnost dala svoj jasan glas za očuvanje Sutjeske, te nakon dvije presude Okružnog suda u Banja Luci u korist Sutjeske, čime su oborene obje studije utjecaja na životnu sredinu, usvajanje ovakve građanske inicijative slijedi kao logičan korak.

"Je li moguće da 13 MW privatne investicije može biti iznad osnovnih principa po kojima je osnovan taj nacionalni park prije više od pedeset godina? Omogućili smo građanima da se izjasne po ovom pitanju, a sada i poslanici imaju tu priliku. Sve oči su uprte na 83 osobe koje će glasati o Sutjesci i već sljedeće sedmice će biti jasno tko želi spas, a tko uništenje Sutjeske", poručuje Nataša Crnković.

Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Europi, čiji su biološki najvrjedniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica.

Kampanja Bitka za Sutjesku je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska. Investitor Drina Hydro Energy iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki. 

Ključne riječi: bih, Sutjeska
<
Vezane vijesti