Umjetnička organizacija ARKTIK – Institut za budućnost poziva sve građane da se prijave na besplatne kazališne radionice u sklopu projekta Dani Zapruđa. Termini radionica: svake subote od 6.6.-4.7.2020. od 10-13h, s javnim nastupom u nedjelju 12.7.2020. u sklopu programa “Dani Zapruđa”. Prijavite se najkasnije do srijede 27.5. do 10h slanjem svojih podataka, kratke motivacije i broja mobitela na email info@arktik.eu.

Voditelji besplatnih radionica “Disanje kvarta” su glumac Vilim Matula i izvedbena umjetnica Irena Boćkai. Pozivamo sve građane entuzijaste neovisno o njihovom scenskom iskustvu da se prijave na kazališnu radionicu koja će se održavati u šest termina u Kulturnom centru Travno i u javnom prostoru Novog Zagreba odnosno Zapruđa, a za koju će biti ograničen broj od 10 polaznika. 

Termini radionice će biti objavljeni čim popuste mjere ograničenja u kazališnim prostorima. Zbog velikog zanimanja pozivamo zainteresirane da svoj interes prijave na email info@arktik.eu, te ćemo njihovu potvrdu sudjelovanja zatražiti kad saznamo datume održavanja.

Na radionici ćemo stvarati zajednički umjetnički izvedbeni rad u svrhu nastupa pred publikom u sklopu programa Dani Zapruđa. 

Svaka radionica će imati poseban naglasak na jednoj temi: Disanje; Kvart; Corona Covid-19; Potres; Zagreb; Zapruđe (i ostala naselja Novog Zagreba) poslije corone, utopija i distopija; ekonomska i klimatska katastrofa ili prilika da promijenimo društvo i način. Tijekom šest radionica kazališno-performativni zadaci vježbat će se metodom improvizacije, individualne i grupne, te učiti stvaranje zvučne slike na ove teme, tekstualnog sadržaja, pokreta, scenografije i rekvizita. Koristeći reciklabilne i/ili otpadne materijale stvarat će se rekviziti, kostimi i proizvođači zvuka koji će se koristiti u predstavi. 

Pozivamo sve zainteresirane građane da zajednički ispričamo priču o Novom Zagrebu. Posebnost ove radionice jest inkluzija, stoga nam je želje da stvorimo skupinu od 10 raznovrsnih pojedinaca i kazališnih entuzijasta bez obzira na njihovo prethodno scensko iskustvo.

Umjetnička voditeljica Vesna Mačković o projektu kaže: "Inspirirani željom za umjetničkim osvješćivanjem utjecaja zdravlja pojedinca na zdravlje zajednice, ali i obrnuto, te potrebom da jačamo kvartovsko zajedništvo za razne vrste društvenih kriza (zdravstvenih, sigurnosnih, moralnih) pozvat ćemo stanovnike Zapruđa i drugih zagrebačkih kvartova u zajedničko stvaranje umjetničkog izvedbenog rada koji oslikava njihova iskustva, promišljanja i želje vezane uz ovu temu."

Više informacija o konceptu rada i tehnikama koje će se koristiti pogledajte OVDJE.

Radionice se održavaju u sklopu projekta Sukultura. Organizaciju radionica sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.