Foto: PixabayFoto: PixabayZelena akcija zahtijeva povlačenje novog cjenika za naplatu odvoza komunalnog otpada u Zagrebu. Traži i izmjenu gradske Odluke o naplati i odvozu otpada kako bi se uspostavila pravedna naplata prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada te unaprijedio kaotičan način prikupljanja otpada.

Naime, komunalno poduzeće Čistoća objavilo je novi cjenik kojim mjesečni računi građanima i građankama Zagreba drastično rastu do čak šest puta! Time se u djelo provodi štetna ideja gradonačelnika Bandića i odluka Gradske Skupštine koja donosi nepravedan model naplate u funkciji pljačke građane i građanki Zagreba.Zelena akcija će se zajedno s građanima još žešće usprotiviti takvoj samovolji, ukoliko se ne povuče ovaj štetan cjenik

U novom modelu naplate, koji bi trebao krenuti od veljače, svi građani i građanke moraju plaćati obavezan fiksni dio od 68,57 kn, bez obzira koliko otpada proizveli. Na to se nadovezuje varijabilni dio, čime bi ukupni trošak računa bio nekoliko puta veći nego dosad.

Primjerice, građanima u stanu od 49 kvadrata (spremnik od 80 litara i 8 odvoza) računi će porasti za 100 kuna, onima u kući od 100 kvadrata (spremnik od 120 litara i 8 odvoza) za 115 kuna, a građanima u stanu od 36,4 kvadrata (12 odvoza i spremnik od 80 litara) računi će porasti za 150 kuna, tj. čak šest puta više nego što su dosad plaćali.

Novi cjenik ne uvažava interes građana i građanki Zagreba i nepravedan je harač. Građani i građanke po njemu imaju minimalan utjecaj na svoje račune jer je fiksni dio računa vrlo visok, a varijabilni koji ovisi o veličini spremnika i broju odvoza čini znatno manji dio, s tim da u većini slučajeva niti veličina spremnika niti broj odvoza ne odgovaraju potrebama građana. Bandić ističe usklađivanje s nacionalnim zakonodavstvom, unaprjeđenje sustava, kupovinu opreme te brojna nužna zapošljavanja u Čistoći kao alibi za povećanje računa. Sve nabrojano samo su izgovori i obmanjivanje javnosti na što Zelena akcija već dugo upozorava.

Brojni građani i građanke odazvali su se prosvjedima organiziranim od strane udruga te izrazili svoje protivljenje u sklopu javne rasprave. Međutim, tome su Bandić i većina u Skupštini okrenuli leđa te sada nastoje provesti u djelo svoje štetne ideje. Zelena akcija će se zajedno s građanima još žešće usprotiviti takvoj samovolji, ukoliko se ne povuče ovaj štetan cjenik.

<
Vezane vijesti