Foto: K.O.Foto: K.O.Sindikat EKN-a Hrvatske uputio je otvoreno pismo premijeru Oreškoviću vezano na nastavak proizvodnje u Imunološkom zavodu. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Obraćamo Vam se sa željom da Vam približimo problem Imunološkog zavoda, a u cilju nastavka proizvodnje u istom.

Sindikalna podružnica EKN-a u Imunološkom zavodu protekle se tri godine svim raspoloživim sredstvima bori za opstanak proizvodnje lijekova iz krvi, ali i proizvodnje virusnih i bakterijskih cjepiva. Svjesni da smo desetljećima udaljeni od suvremene farmaceutske djelatnosti, sve
dosadašnje Vlade upozoravali smo da je potrebno HITNO ulaganje u proizvodnju koja predstavlja strateški interes za našu zemlju. Nažalost, Imunološki zavod je više od 120 godina stajao u službi zdravlja, svojim je proizvodima štitio i liječio, a svojim znanjem stvorio najpoznatiji svjetski proizvodnaši vapaji nisu donijeli gotovo nikakav rezultat sve do kolovoza 2015.godine, kada je Vlada RH donijela Odluku o preimenovanju trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva. 
Do danas Odluka Vlade nije provedena u cijelosti, a ulaganje u proizvodnju dočekalo je i Vašu, novu Vladu.

Podsjećamo Vas da je Imunološki zavod više od 120 godina stajao u službi zdravlja, svojim je proizvodima štitio i liječio, a svojim znanjem stvorio najpoznatiji svjetski proizvod – cijepni soj Edmonston-Zagreb, koji je Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila kao cjepivo koje postiže izuzetne imunološke efekte uz neznatnu reaktogenost.

Važna djelatnost Imunološkog zavoda je i proizvodnja imunoglobulinskih pripravaka koji sadržavaju specifična antitijela protiv antigena mikroorganizama , pripremaju se iz krvne plazme imuniziranih životinja, a istima se čovjek štiti od bolesti (proizvodili smo antitoksin protiv zmijskog otrova, antitoksin protiv otrova pauka crne udovice, antitoksin protiv tetanusa).

Kako je ljudska krv nezaobilazna u liječenju i proizvodnji imunobioloških preparata, Imunološki zavod proizvodio je krvne derivate isključivo iz plazme prikupljene na području Republike Hrvatske čime slijedi naputak Vijeća Europe – Preporuka R(88), koja kaže kako su proizvodi iz plazme vlastitog porijekla namijenjeni vlastitoj populaciji ujedno i najbolje rješenje.

Krvni derivati, kao proizvodi iz ljudske krvi ili plazme, imaju posebnu stratešku važnost za svaku državu na svijetu. Razlikuju se od svih ostalih Višegodišnjim zanemarivanjem i neulaganjem u modernizaciju proizvodnih pogona, Imunološki zavod je doslovno bačen na koljena, izgubljene su proizvodne dozvolelijekova iz dva ključna razloga: potječu iz ljudske krvi i sastoje se od biološkog, potencijalno infektivnog materijala, gdje se primjenom pacijentu mogu prenijeti krvlju prenosive bolesti.

Imunološki zavod proizvodi krvne derivate isključivo iz plazme prikupljene na području Republike Hrvatske. Postupci proizvodnje albumina i imunoglobulina su učinkoviti u inaktivaciji i uklanjanju virusa. Iz tog razloga, u polustoljetnoj kliničkoj primjeni krvnih derivata proizvedenih u Imunološkom zavodu, nema zabilježenog prijenosa virusnih bolesti.

Višegodišnjim zanemarivanjem i neulaganjem u modernizaciju proizvodnih pogona, Imunološki zavod je doslovno bačen na koljena, izgubljene su proizvodne dozvole, a ako se u kratkom roku ne iznađu sredstva za kapitalna ulaganja na sadašnjoj lokaciji i paralelno s time ne krene u izgradnju novog pogona, Republika Hrvatska izgubit će kvalitetne i sigurne pripravke i produbiti rupu u proračunu trajnim uvozom višestruko skupljih lijekova koje možemo i znamo proizvesti i sami.

Molim Vas da zajednički sačuvamo stratešku proizvodnju, uložimo u budućnost i ostavimo našoj djeci vrijednu i kvalitetnu proizvodnju u vlastitoj državi."

<
Vezane vijesti