H-Alter
Foto: PixabayFoto: PixabayPariz je najnoviji svjetski grad koji uvodi nove biciklističke staze za vrijeme pandemije. Oko 650 kilometara biciklističkih staza - uključujući brojne izvanredne "koronske biciklističke staze" - bit će spremno za 11. svibanj. Drugdje u Francuskoj 116 gradova, uključujući Lille, Dijon, Rouen, Le Mans i St Etienne, planira izgraditi privremene biciklističke staze za vrijeme trenutnog lockdowna, kao i u narednih nekoliko mjeseci.

O pripremama novih biciklističkih staza u Parizu izvještava Forbes.

U Hrvatskoj je jučer Sindikat biciklista objavio prijedlog mjera za ublažavanje posljedica krize, u kojem pozivaju jedinice lokalne samouprave na prenamjenu prometnih površina za bicikliste i pješake. Berlin i Budimpešta već unazad par tjedana prenamjenjuju dijelove kolnika u isključivo biciklističke trake, Beč je nastavio širiti svoje zone smirenog prometa u ulicama stambenih četvrti, ovaj im se tjedan pridružio i Bruxelles.

Ovakve mjere za vrijeme pandemije prva je uvela Bogota, gdje je privremeno otvoreno 76 kilometara novih biciklističkih traka, oduzimanjem prostora automobilskom prometu, o čemu smo nedavno pisali na H-Alteru. O sličnom planu razmišljaju i u Mexico Cityju, a porast biciklističkog prometa bilježi se trenutno u gradovima diljem svijeta.

<
Vezane vijesti