H-Alter
Foto: D.B.Foto: D.B.Skupština Grada Zagreba s 26 glasa za jutros je na nastavku izvanredne sjednice usvojila odluku o stavljanju van snage Zaključka o djelomičnom otkupu radničkih tražbina za trgovačka društva u stečaju. Podsjećamo, Skupština je na redovnoj sjednici 7. svibnja usvojila taj zaključak na inicijativu Kluba zastupnika lijevog bloka, zahvaljujući kojem bi radnici i radnice dobili barem dio neisplaćenih plaća koje su zaradili svojim radom.

Gradonačelnik Bandić je obustavio od primjene zaključak  kojim ga se zadužilo da u roku od 30 dana podnese Skupštini prijedlog rješenja o otkupu dijela radničkih potraživanja prema trgovačkim društvima u stečaju.

Ovim se zaključkom, koji je u Skupštini podržala većina zastupnika i zastupnica, omogućilo da radnici i radnice dobiju barem dio neisplaćenih plaća koje su zaradili svojim poštenim radom. Grad Zagreb bi u visini iznosa koji su tvrtke u stečaju uplatile Gradu za komunalnu naknadu kao obvezu stečajne mase, otkupio radničke tražbine i iste iznose isplatio radnicima.

Ovom su odlukom radnici i radnice tvrtki poput Kamenskog i Diokija po prvi puta, nakon deklarativne podrške, trebali dobiti i materijalnu pomoć u iznosu od po 2-3 milijuna kuna, a pomoć bi se isplatila i svima drugima u sličnoj situaciji.

<
Vezane vijesti