H-Alter
Foto: S. GojakFoto: S. GojakSkupina prosvjednika i danas je blokirala promet u središtu Sarajeva nastavljajući ponavljati zahtjeve za ostavkama i tražeći više socijalne pravde u BiH

Kao i svakog dana tijekom okupljanja koja traju već gotovo dva tjedna prosvjednici su najprije stajali pred zgradom Predsjedništva BiH da bi naknadno blokirali ulicu Maršala Tita, a potom i vrlo prometno obližnje raskrižje. "Svi za jednog, jedan za sve", veliki je transparent koji je dominirao na prosvjedima u srijedu.

Plenum građana i građanki Sarajeva zatražio je od skupštine Sarajevske županije da se do petka očituje o njihovih zahtjevima za što bržom uspostavom nove županijske vlade

Plenum građana i građanki Sarajeva zatražio je od skupštine Sarajevske županije da se do petka očituje o njihovih zahtjevima za što bržom uspostavom nove županijske vlade koju bi činile stručne izvanstranačke osobe kao i da se smanje primanja izabranih dužnosnika i ukinu ostale naknade koje sada dobivaju.

Plenum također inzistira na uspostavi posebnog povjerenstva koje bi utvrdilo što se točno zbivalo 7. veljače kada je u neredima došlo do sukoba prosvjednika i policije a zapaljene su zgrade županijske vlade i Predsjedništva BiH. Sudionici Plenuma zaprijetili su kako će u petak blokirati cijelo Sarajevo ukoliko ne bude ispoštovan rok kojega su postavili za ispunjenje ovih zahtjeva.

Uspostava nove vlade, osim u Sarajevskoj, nije izgledna ni u ostalim trima županijama u kojima su ranije vlade pod pritiskom prosvjednika također podnijele ostavke. Unatoč činjenici da županijskim skupštinama nastavljaju pristizati brojni prijedlozi i zahtjevi neformalnih skupina i pojedinaca u Tuzlanskoj, kao i u Zeničko-dobojskoj i Unsko-sanskoj županiji, još nitko nije predložio mandatare za sastav novih vlada.

Plenum građana i građanki Mostara uputio je danas Tužilaštvu HNK/HN Zahtjev za otvaranje istrage o radu ove institucije i Zahtjev za amnestiju učesnika u socijalnim nemirima protiv kojih je pokrenut krivični postupak

Vlada Federacije BiH, čija je ostavka također tražena na prosvjedima, nastavila je raditi i u stalnom je zasjedanju, a premijer Nermin Nikšić i ostali ministri u nekoliko su navrata ponovili kako su spremni odstupiti čim bude imenovana nova vlada sukladno odredbama ustava i zakona. Očekuje se kako bi se o sadašnjem stanju u Federaciji BiH entitetski parlament, koji uopće nije zasjedao otkako su izbili prosvjedi, trebao očitovati idućeg tjedna. Izvanredna zajednička sjednica Zastupničkog doma najavljena je za 25. veljače. Taj bi dom, po riječima zamjenika predsjedatelja Tome Vidovića, trebao analizirati sigurnosno stanje u FBiH i odlučiti o mjerama kojima bi se ono poboljšalo.

Plenum građana i građanki Mostara uputio je danas Tužilaštvu HNK/HN Zahtjev za otvaranje istrage o radu ove institucije i Zahtjev za amnestiju učesnika u socijalnim nemirima protiv kojih je pokrenut krivični postupak: "Zahtijevamo otvaranje istrage o radu kantonalnog tužiteljstva te procesuiranje odgovornih za nerješavanje preko trideset slučajeva ubistava u Mostaru u razdoblju od završetka rata (1995. god.) do sada. Podsjećamo da se Tužiteljstvo HNK pokazalo kao najneefikasnije u BiH po tom pitanju. Očekujemo da nas o postupcima koje ste počeli poduzimati obavijestite u skorom roku. Zahtijevamo amnestiju za sve učesnike socijalnih protesta u Mostaru i HNK protiv kojih je pokrenut krivični postupak. Podsjećamo na činjenicu da se godišnje pomiluje na desetine okorjelih kriminalaca i ubica/ubojica te smatramo da i građani koji su učestvovali u nemirima uzrokovanim socijalnim stanjem imaju pravo na amnestiju", stoji u zahtjevu.

Ključne riječi: prosvjedi u BiH
<
Vezane vijesti