H-Alter
ytb-prtscytb-prtscElementi Sirizinog domaćeg plana oduševit će ekologe. Stranka vjeruje u korištenje malih i raznovrsnih izvora obnovljive energije, u koordinaciji s lokalnim stanovništvom kroz lokalne izbore. Ona također planira veliku ekspanziju energetski učinkovitih građevinskih renoviranja – jer se to smatra najisplativijim sredstvom za istovremeno smanjenje i emisije plinova – i potrošnje goriva. I crveni i zeleni vjeruju u privredu na temelju ljudskih potreba i dobrobiti, ali…

Sirizina izborna pobeda rasplamsala je nade da će ta partija postati prvak u zaštiti životne sredine i probuditi klimatske ambicije na evropskom nivou, ali će morati da uravnoteži svoje zelene garancije s obavezom da gradi nove elektrane na ugalj, i kontradikcije oko glavnog gasovoda.

Siriza je u savezu s frakcijom grčke Zelene stranke, koji će imati barem jednog zastupnika u novoj vladi, i njega mnogi vide kao glas evropskih društvenih pokreta, posebno onih ekoloških.

Elementi Sirizinog domaćeg plana oduševiće ekologe. Stranka veruje u korišćenje malih i raznovrsnih izvora obnovljive energije, u koordinaciji sa "Ako se u nekom srednjem roku suočimo sa fiskalnim poteškoćama iz inostranstva, tada će spaljivanje više lignita, umesto uvoza energije biti mudra stvar"lokalnim stanovništvom kroz lokalne izbore. Ona takođe planira veliku ekspanziju energetski učinkovitih građevinskih renoviranja – jer se to smatra najisplativijim sredstvom za istovremeno smanjenje i emisije gasova – i potrošnje goriva.

"Aleksis Cipras otelovljuje nadu za promenom smera u Evropskom veću", rekli su ko-predsednici Zelene stranke Rebeka Harms i Filip Lambert, pozdravljajući izborni rezultat. "Zeleni/EFA grupa u evropskom parlamentu učiniće sve što je u našoj moći kako bi podržali dobru saradnju između institucija EU i nove vlade u Atini. Sirizin neuspeh će odgovarati samo ekstremnoj desnici".

Poslednje je bez sumnje istina. No, Siriza je rastrzana između privrede koja je na nivou koji nije viđen još od tridesetih godina prošlog veka i značajnog delo partije koji je željan rasta sada, po svaku cenu. Vlada će morati brzo da preformuliše raspravu o "održivom rastu" ili da snizi zelena očekivanja, ili oboje.

Siriza takođe planira da izgradi nove elektrane na lignit - doduše, što zelenije moguće. "Izgraditi jednu novu elektranu na lignit, ali zameniti njome dve zastarele koje emituju više zagađenja, može se u tehničkom smislu smatrati poboljšanjem", rekao je Haris Konstantatos, član Sirizinog glavnog odbora, za Gardian u Atini.

Ali, ugalj je i dalje najviše zagađujuće od svih fosilnih goriva, i ekolozi tvrde da tehnike "čistog uglja” samo pomeraju zagađujuće materije sa Siriza šeta između radikalne namere velikog dela svog članstva i kompromisa koji joj se nameću, ako želi biti dosledna svom manifestujednog mesta na drugo, na primer iz vazduha u vodu.

Mnoge evropske Zelene partije dovešće u pitanje Sirizinu predanost samom rastu, ali Konstantatos kaže da se ideje "ne-rasta” smatraju "apsurdnim" u današnjoj Grčkoj, osiromašenoj merama štednje. Glavni mislioci partije vide ideju "držanja fosilnih goriva u zemlji" jednako neprimerenom - kada čak i Nemačka i dalje sagoreva ugalj.

"Ako se u nekom srednjem roku suočimo sa fiskalnim poteškoćama iz inostranstva, tada će spaljivanje više lignita, umesto uvoza energije biti mudra stvar", rekao je izvor iz Sirize. "Ako nemamo novca za uvoz benzina onda ćemo trošiti lignit koji je besplatan – ne i bez zelenog otiska - ali relativno jeftinijeg. Na ovaj ili onaj način grčki lignit će biti iskorišćen."

Siriza takođe ne komentariše izgradnju istočnog mediteranskog gasovoda kojim bi se ublažile energetske brige Evrope, sa gasom sa Kipra i iz Izraela.

Gardian razume da je došlo do neformalnih pregovora - iako još uvek ne licem u lice - između Sirize i EU oko onoga što bi moglo biti najveći gasovodni projekat u svetu.

"To je veliko i komplikovano pitanje, zahteva strateške odluke u skladu sa razvitkom odnosa između Grčke i EU", rekao je naš izvor. "Nažalost, problemi energetskih koridora i energetske sigurnosti u celini gledaju se kroz prizmu geopolitike, pre nego ekologije. Bezbedno je reći da su nacionalni gasovodi deo pregovora na višem nivou oko grčke pozicije u evropskoj arhitekturi".

Može doći do najave kada se program nove vlade predstavi u parlamentu. To pitanje predstavlja uže po kojem Siriza šeta između radikalne namere velikog dela svog članstva i kompromisa koji joj se nameću, ako želi biti dosledna svom manifestu.

Njeni vlastiti lideri kažu "Mi smo ekološki osvešćena stranka i zaštita životne sredine je na vrhu našeg dnevnog reda". Član evropskog parlaSiriza suočiti sa protivnicima vetrenjača iz lokalnih zajednica, ljutih na vetroelektrane koje su bile centralno-licencirane od strane prethodne vlasti uz vrlo malo prostornog planiranja, od kojih su se obogatili veliki industrijalci menta iz Sirize Kostas Krisogonos rekao je za Gardian: "Mi ljudi smo deo majke prirode, a ne njeni vlasnici. Treba da se ponašamo u skladu sa tim".

Stranka je obećala da će zatvoriti planirani rudnik zlata u Halkidikiju, koji bi devastirao životnu sredinu u okruženju, dodao je.

Siriza je sumnjičava prema tržišnim mehanizmima poput sistema trgovanja emisijskim jedinicama EU, koji oni vide kao način raspodele javnih subvencija bogatim zagađivačima, dok se ne radi ništa kako bi se smanjilo zagađenje. Ona se javno zalaže za treći put ekonomskog razvoja.

"Ne možemo i ne smemo ponoviti poznate razvojne modele koji brinu samo za biznis, jer smo propustili voz industrijskog razvoja ostatka Evrope pre jednog veka" rekao je Konstantatos. "Racionalno je da Grčka bude zelena."

"Pametne mikro mreže mogu puno učinkovitije koristiti obnovljive izvore za snabdjevanje strujom ostrva koja nisu povezana na kontinentalnu mrežu, ili napraviti promene na regionalnom nivou", dodao je. "Ne mora se reprodukovati model iskorišćavanja uglja, sa centraliziranim postrojenjem koje distribuira struju svuda. To ne smemo ponoviti".

I ovde će se Siriza suočiti sa protivnicima vetrenjača iz lokalnih zajednica, ljutih na vetroelektrane koje su bile centralno-licencirane od strane prethodne vlasti uz vrlo malo prostornog planiranja, od kojih su se obogatili veliki industrijalci.

I crveni i zeleni u Sirizi dele veru u privredu na temelju ljudskih potreba i dobrobiti, a ne prohteva potrošača. Može potrajati dok mlada vlada ne reši ove tenzije i uskladi ih s obeshrabljujućim programom obnove. Ostaje da se vidi hoće li to potrajati predugo.


Članak je originalno objavljen u Guardianu, pod naslovom Greece: Syriza juggles coal, pipelines and climate ambitions (op. ur.)

Ključne riječi: grčka, Syriza
<
Vezane vijesti