H-Alter
Foto: Luka TomacFoto: Luka TomacEuropski parlament donio je Rezoluciju o strategiji Europske unije za Arktik, zahvaljujući kojoj bi naftnim tvrtkama i ribarskim flotama moglo biti zabranjeno djelovanje na tom području

Europski parlament jučer je donio Rezoluciju o strategiji Europske unije za Arktik. Zahvaljujući tom dokumentu, naftnim tvrtkama i ribarskim flotama moglo bi biti zabranjeno djelovanje na području Sjevernog pola.

Tim potezom članovi Europskog parlamenta dali su do znanja kako se žele odmaknuti od pozicije pojedinih država članica Arktičkog vijeća, odnosno Norveške, Danske i Rusije, a koje se opiru provođenju mjera za zaštitu arktičkog područja. Za razliku od njih, Finska je jedina arktička država koje je usvojila mehanizme za zaštitu tog područja.

"Ono što se događa na Arktiku, tiče se svih nas. Oduševljen sam ovom viješću budući da će nas ona motivirati da otpočnemo zajedničku javnu raspravu. Pozivom na zaštitu Sjevernog pola, zastupnici Europskog parlamenta odgovorili su na zahtjeve milijuna ljudi koji ovo područje žele zaštitit za nadolazeće generacije", rekao je Sini Saarela, aktivist Greenpeacea i član grupe Arctic 30, te dodao kako je odluka Europskog parlamenta poruka svim onima koji su na ovo područje gledali isključivo kao na izvor zarade.

arktik6.jpg arktik6.jpg

Saarela je bio jedan od 28 aktivista i dvoje novinara koji su prošle godine organizirali mirni prosvjed na naftnoj platformi na Arktiku u vlasništvu Gazproma, ruskog energetskog diva. Nakon što su dva mjeseca proveli u zatvoru pod optužbom za piratstvo i huliganizam, aktivisti i novinari nedavno su zahvaljujući amnestiji ruskog parlamenta pušteni na slobodu.

Europski parlament je također naglasio potrebu za poštivanjem sporazuma o sprječavanju onečišćenja od strane Arktičkog vijeća, međunarodnog foruma koji se nalazi na meti kritika stručnjaka za zaštitu okoliša. Očekuje se da će se zahvaljujući rezoluciji problem zaštite arktičkog područja naći i na dnevnom redu ministara vanjskih poslova zemalja članice EU  na čijem čelu je Catherine Ashton, a koji do sada nisu progovarali o iskorištavanju te regije od strane međunarodnih naftnih tvrtki, uključujući Shell, BP i Gazprom.

Ključne riječi: Europski parlament, Arktik
<
Vezane vijesti