H-Alter
Foto: PixabayFoto: PixabayKako se kampanja izbora za Europski parlament ne bi pretvorila u širenje dezinformacija Gong poziva DIP i Ministarstvo financija da u obrascima za izvještavanje i uputama o financiranju promidžbe propišu da je oglašavanje na društvenim mrežama medijsko oglašavanje. Kao takvo treba biti posebno iskazano u financijskim izvješćima o troškovima izborne promidžbe. Osim što su već prozvani izborima koji bi mogli biti najviše hakirani, poziv na transparentnost u vođenju kampanje za EP potaknut je i nedavnom istragom USKOKA zbog utaje poreza putem tvrtke Napredni modeli koju je HDZ angažirao u kampanji 2015. godine.

Novim Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma limit potrošnje na ovim izborima gotovo je utrostručen - s 1,5 na 4 milijuna kuna. Istovremeno stari Pravilnik i obrasci za izvještavanje o financiranju promidžbe ostaju na snazi jer je Zakon, suprotno Kodeksu dobre prakse u izborima Venecijanske komisije, donesen par dana uoči raspisivanja izbora, a prema njemu novi Pravilnik treba biti donesen najkasnije do 23. travnja.Tu je i rizik financiranja oglasa iz inozemstva koje je u Hrvatskoj zabranjeno, a novi Zakon ne uvodi nikakve mehanizme za praćenje izvora financiranja političkih oglasa na društvenim mrežama

Osim što su već prozvani izborima koji bi mogli biti najviše hakirani, poziv na transparentnost u vođenju kampanje za Europski parlament potaknut je i nedavnom istragom USKOKA zbog utaje poreza putem tvrtke Napredni modeli koju je HDZ angažirao u kampanji za parlamentarne izbore 2015. godine.

Usluge za koje je tvrtki isplaćeno 1,7 milijuna uključivale su trolanje na društvenim mrežama i preuzimanje popularne Facebook stranice čijih je gotovo 100.000 su pratitelja time nesvjesno i nimalo transparentno bili izloženi političkoj propagandi. Istovremeno, troškovi oglašavanja na Facebooku u financijskom izvješću troškovima promidžbe HDZ-a nigdje se ne spominju.

Gong je i tijekom javnog savjetovanja o Nacrtu prijedloga Zakona upozoravao kako bi pojam 'medijsko oglašavanje izborne promidžbe' trebalo proširiti tako da obuhvaća i društvene mreže, obzirom na sve veća i nimalo transparentna ulaganja u ovaj vid oglašavanja. Prijedlog je odbijen, no Gong će ga ponoviti i u e-savjetovanju o Pravilniku koje se očekuje prije nego bude donesen.

Na rizik netransparentnog financiranja oglasa na društvenim mrežama Gong je upozorio i u preporukama za tijela javne vlasti koje su proizašle iz rasprava na međunarodnoj konferenciji i ekspertnom forumu o prijetnjama demokraciji na internetu u veljači ove godine. Tu je i rizik financiranja oglasa iz inozemstva koje je u Hrvatskoj zabranjeno, a novi Zakon ne uvodi nikakve mehanizme za praćenje izvora financiranja političkih oglasa na društvenim mrežama.

<
Vezane vijesti