H-Alter
 "Roditelji su potpisivali protiv vlastite djece, bake i djedovi protiv svoje unučadi, susjed protiv susjeda, prijatelj protiv prijatelja, građani protiv sugrađana, čovjek protiv čovjeka. Naše ljubavi pokušava se zgaziti i poniziti, ali ljubav jest i ostaje jača od mržnje", poručili su organizatori do sada najveće zagrebačke Povorke ponosa.

Dvanaestu godinu za redom ulicama Zagreba prošla je do sada najveća Povorka ponosa. Prema procjenama organizatora, na ovogodišnjoj povorci, koja se održala pod sloganom "Ovo je zemlja za sve nas!", okupilo se oko 15 000 građana. Mnogobrojni su sa sobom poveli i djecu kako bi jasno pokazali što misle o diskriminatornim zahtjevima Inicijative U ime obitelji. Paradokslano, sličnom rutom kojom je danas prošla povorka LGBT osoba i građana koji su im odlučili iskazati podršku, jučer je prošlo oko tisuću simpatizera inicijative koji su Hrvatskom saboru predali sakupljene potpise za raspisivanje referenduma o ustavnoj izmjeni definicije braka.

"Ovo je skup koji ne isključuje nikoga, budite glasni, neka nas čuje Kaptol i Markov trg! Ova zemlja pripada lezbijkama, gejevima, sterjterima, biseksualnim, transrodnim, transeksualnim, interseksualnim i queer osobama. Onima koji su u paru, samcima, ženama koje se žele razvesti, parovima koji idu na umjetnu oplodnju, muškarcima s vaginom. Zemlja za one koji pišu latinicom i ćirilicom. Ove je zemlja za sve nas!", poručili su organizatori.

U povorci su bile i već tradicionalne gošće - Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova, te bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy. Ove godine im se pridružila i premijerova supruga Sanja Musić Milanović. Iako sa sobom nije povela prvog čovjeka Vlade, aktivisti Zagreb Pridea su mu sa Zrinjevca poslali poruku. "Želimo poslati poruku Vladi da nećemo pristati na ni na što što je ispod priznanja našeg punog, ljudskog i obiteljskog dostojanstva, slobode i zaštite naših obitelji i naše djece. Zagreb Pride se uvijek borio i nastavit ćemo se boriti za punu jednakopravnost, obiteljsku i bračnu, svih LGBT parova, kao i svih ljudi, zato što mi već jesmo obitelj i to ne može negirati nikakva zakonska ili ustavna prepreka", rekao je Marko Jurčić iz Udruženja Zagreb Pride.

Program na Zrinjevcu je, kako i priliči, otvoren hrvatskom himnom u izvedbi zbora Hrvatske budnice. "Pozivamo na zajedničku borbu za jednakopravnost i zahtijevamo puna građanska i ljudska prava. U društvu kakvo stvaramo ima mjesta za sve ponosne i hrabre ljude koji će prigrliti one koje se isključuje, mlati i ponižava. Svaki napad, uvreda, diskriminacija, svaki potpis, svaki glas poziv je na solidarnost. Riječi naših protivnika osnažuju nas, ali šutnja naših prijatelja boli. Mi smo ti koji krojimo vlastite živote, mi smo ti koji imamo pravo zaštititi svoje obitelji i svoju djecu - djecu koja su na svijet došla odlukom nas roditelja. Ta se djeca od svojih vršnjaka razlikuju samo u jednoj stvari: prihvaća li ih društvo i štiti li ih država. Roditelji su potpisivali protiv vlastite djece, bake i djedovi protiv svoje unučadi, susjed protiv susjeda, prijatelj protiv prijatelja, obitelj protiv obitelji, građani protiv sugrađana, čovjek protiv čovjeka. Naše obitelji, partnerstva, veze i ljubavi pokušava se zgaziti i poniziti, ali ljubav jest i ostaje jača od mržnje", čulo se na Zrinjevcu.

"Ovo što sada proživljavamo i što ćemo preživjeti događa se samo jednom u životu. I u tome nismo sami. I zato poručujemo svima da ne smijemo odustati, da ne dopustimo da mržnja postane obiteljska vrijednost. Povijest će pamtiti hrabre borce i borkinje za pravdu, a posramit će one koji se sada protiv pravde bore. Stidjet će ih se njihova djeca, njihovi unuci i svi koji ih poznaju, jer oni koji tuđe obitelji razaraju, nemaju budućnosti. Iako nemamo dvorce, milijune državnog proračuna ili međunarodne ugovore, imamo snagu zajedništva, snagu svoje ljubavi, snagu svojeg ponosa, snagu svoje spremnosti da ustrajemo i ne odustajemo. Svoje dostojanstvo ne damo i zato se ne bojimo!", poručili su organizatori nakon čega je otpjevana Internacionala.

Okupljenima se obratila i Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, koja je današnji dan nazvala "velikim pokazateljem ljubavi". Već tradicionalno, proglašeni su i homofrend te homofob godine. Titulu homofrenda odnio je Mile Kekin, pjevač Hladnog piva, a homofobom godine je proglašen kardinal Josip Bozanić. "Iako je prvi među nejednakima, zahvalni smo mu što nas je uspio okupiti u ovolikom broju", poručeno je Bozaniću. LGBT osobom godine proglašen je Amir Hodžić, jedan od kreatora modula zdravstvenog odgoja koji je naišao na oštre kritike Crkve.

Ključne riječi: Zagreb Pride
<
Vezane vijesti