H-Alter
sloboda_medija_485x273_copy94852.jpgOtvoreno pismo Inicijative za snažno civilno društvo Uredu za udruge Vlade RH i nadležnim ministarstvima: "Doveli ste u pitanje samu svrhu rada Savjeta za razvoj civilnog društva - stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva".

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani, 

Kao organizacije civilnog društva, obraćamo Vam se zbog postupaka i procedura u sklopu prošlotjedne konstituirajuće sjednice 7. saziva Savjeta za razvoj civilnog društva. Izražavamo nezadovoljstvo nepoštivanjem autonomije odlučivanja organizacija civilnog društva, jer ste preglasavanjem naših izabranih predstavnika omalovažili pravo organizacija civilnog društva na nezavisno odlučivanje o našim predstavnicima, dovodeći u pitanje samu mogućnost ravnopravnog dijaloga i samu svrhu rada Savjeta - stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

Kada je 2002. osnovan Savjet za razvoj civilnog društva kao savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske, imao je zadaću razvoja suradnje i postupno postao jedan od tri stupa sustava razvoja civilnog društva u kojem se uvažavala autonomija djelovanja i odlučivanja inicijativa te organizacija civilnog društva. Taj je model Vlada RH s ponosom predstavljala u svijetu – no posljednjih se godina upravo one njegove karakteristike koje su ga činile dobrom praksom sustavno unazađuju, a sada prijeti i opasnost da bi od tog modela mogla ostati samo prazna forma koja ne ispunjava svoju pravu svrhu.

Posljednjih su godina Vlade pokušavale ignorirati i razoriti Savjet, nedonošenjem Strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva, da bi na prošlotjednoj konstituirajućoj sjednici 7. saziva Savjeta za razvoj civilnoga društva predstavnici tijela državne uprave (TDU) primijenili novu taktiku i preuzeli Savjet. Umjesto njegovanja autonomije civilnog društva, čiji su predstavnici u Savjetu izabrani glasovima organizacija civilnog društva u njihovim područjima, sada mu se nameću odluke imenovanih predstavnika tijela državne uprave.

Zabrinuti smo zbog netransparentnosti načina izbora hrvatskih predstavnica iz redova udruga i drugih OCD-a u EGSO, putem kojih bi se očuvala autonomija udruga i drugih OCD-a. Naime, trenutno je u Savjetu 14 predstavnika organizacija civilnog društva , u odnosu na 17 predstavnika tijela državne uprave  i u odnosu na druge članove (3 predstavnika nacionalnih udruga lokalne i regionalne samouprave te 3 predstavnika civilnog društva iz reda zaklada, sindikata i udruga poslodavaca).

Tražimo da poštujete autonomiju odlučivanja organizacija civilnog društva u predstojećim imenovanjima u Europski gospodarsko socijalni odbor (EGSO), kao i u svim odlukama do kraja ovoga saziva Savjeta.

Sustavno ignoriranje ove teme unatoč pokušajima članica Savjeta da se tema stavi na dnevni red i organizira transparentan način izbora, slabi povjerenje izabranih predstavnica Savjeta u rad samog tijela, a ujedno se ugrožava i poštivanje rokova koje je Hrvatska već trebala ispuniti. Unatoč apelima od jeseni 2019. da se organizira transparentan način izbora, Hrvatska neće moći imenovati nove predstavnice do 1. lipnja 2020.

Prosvjedujemo što je na sjednici većinom glasova uprave usvojen novi Poslovnik, unatoč tome što je većina organizacija civilnoga društva glasala protiv usvajanja dok se ne rasprave komentari članova i članica civilnog društva na isti. Napominjemo kako novi Poslovnik umanjuje prethodnim Poslovnikom uspostavljene standarde vidljivosti, transparentnosti i demokratičnosti rada Savjeta.

Žalimo što su na sjednici većinom usvojili novog predsjednika Savjeta koji NIJE bio nominiran od strane članova i članica Savjeta izabranih od strane organizacija civilnog društva i time prvi put od osnivanja 2002. izabrali osobu koju NIJE imala podršku od strane demokratski izabranih predstavnika.

Tražimo da poštujete autonomiju odlučivanja organizacija civilnog društva u predstojećim imenovanjima u Europski gospodarsko socijalni odbor (EGSO), kao i u svim odlukama do kraja ovoga saziva Savjeta.

Vjerujemo da će naši kolege i kolegice u Savjetu nastavit djelovati u dobroj vjeri da će bar ponekad biti korektiv protiv samovolje uprave, dok Hrvatska (p)ostaje jedna od sve brojnijih europskih država s demokratskim deficitom.

Inicijativa za snažno civilno društvo

Ključne riječi: civilno društvo
<
Vezane vijesti