H-Alter
Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscTovarna Rog od 18. do 25. ožujka slavi dvanaestu godišnjicu postojanja, ali im ozbiljno prijeti gašenje. Ljubljanske vlasti žele srušiti Rog i na njegovom mjestu izgraditi "centar suvremenih umjetnosti i kreativnih industrija", stambene prostore, ugostiteljske objekte. U službi kapitala, želi se ugasiti još jedno mjesto otpora i slobode, kojih je sve manje. H-Alter čestita rođendan Rogu, uz pismo podrške.

Pismo potpore Rogu od Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, nakladnika H-Altera

Posljednjih dvanaest godina Avtonomna Tovarna Rog mjesto je otpora, solidarnosti, inkluzivnosti, kreativnosti i slobode, u gradu, zemlji, regiji i svijetu koji se sužava i urušava. Rog je od početka bio jedinstven prostor, kako fizički i prostorno, tako i misaono, duhom i simbolički. Gašenje Roga nije samo problem Ljubljane i Slovenije, gašenje Roga je problem svih nas. U ovakvim nam se slučajevima valja istinski zapitati - za koga gradimo grad? Kakvu budućnost želimo? 

U Rogu smo slušali o problemima nevidljivih radnika i izbrisanih, u Rogu su prostor prihvaćanja pronašli izbjeglice i migranti, u Rogu smo se družili nakon šarenih Prideova, Rog je s ponosom bio feministički i radnički, u Rog smo uvijek dolazili kao domaći, nikad kao gosti, čak i kad smo prvi put u njega kročili...

Zbog svega toga što je Rog bio, Rog mora i dalje biti. Da nije bilo takvih mjesta, naša bi društva danas bila gora i skučenija, na još većem putu prema dolje. Rog nije samo prostor promjene, on je i prostor imaginacije, a imaginacija je ključ za sva buduća djelovanja. Bez mašte ne možemo zamisliti druge i drugačije svjetove, ni nadati se, ni stvarati.

Zbog Roga je bilo lakše živjeti i gurati dalje naše borbe u Hrvatskoj jer nas je držao drugarski otpor, jer smo vidjeli da nas ima više, jer smo bili jači, jer smo znali da ima smisla, da se razumijemo i podržavamo. Kada razmišljamo o problemima s kojima se Rog suočava, njegovo potencijalno gašenje ne vidimo kao izolirani incident, već kao lančanu reakciju, kao domine koje se ruše.

Gašenje Roga nije samo problem Ljubljane i Slovenije, gašenje Roga je problem svih nas. U ovakvim nam se slučajevima valja istinski zapitati - za koga gradimo grad? Kakvu budućnost želimo? Privatizacije, getoizacije, ograde, isprazno blještavilo i bezdušni konzumerizam nisu naš odgovor na to pitanje.

Zato podržavamo Rog.

<
Vezane vijesti