H-Alter
 Igračice i igrači podsjetili su da u Hrvatskoj postoji duga tradicija civilnih inicijativa, premda se danas, kao recimo tijekom slučaja Cigelj, mogu čuti i nebulozne izjave o nepostojanju civilnog društva u Hrvatskoj prije devedesetih, rekla je Marina Škrabalo.

Treća akcija Građanske inicijative Matija Gubec održana je na Markovom trgu, u srijedu, 9. studenog 2005., na prvi dan sedamnaeste sjednice Hrvatskoga sabora U žutim prometnim majicama na kojima unutar crvenog znaka zabrane piše 100m ovi neposlušni građani i aktivisti su zorno prikazali nedavno donešenu zabranu okupljanja građana i održavanja mirnih prosvjeda minimalno 100 m od centara političke moći na Markovom trgu. U ovom mirnom građanskom prosvjedu okupili su se istaknuti sudionici civilnog sektora poput Tonija Vidana, Vesne Teršelićč, Marine Škrabalo, Aide Bagić, Vesne Kesić i drugih, a bili su tu i mladi aktivisti iz Zelene akcije, Centra za mirovne studije i Mreže mladih Hrvatske te obavezni snimatelji ovakvih akcija iz Fade in-a.

covjeceneljutise03.jpg

Poput mnogih suvremenih političkih pokreta koji sve češće preuzimaju umjetničke oblike, današnja akcija se odigrala u nepolitičkoj formi, formi igre. Četiri različite ekipe – prigodno nazvane i obilježene natpisima –Sabor, Vlada, Policija i Građani – su na iscrtanim kućicama na pločniku Markova trga, zajedno sa pripadajućom ogromnom kockom, igrali čovječe, ne ljuti se. Članovi i članice nekadašnjeg Svaruna odigrali su ovu igru s novom aktivističkom generacijom podijeljeni u ekipe koje su simbolički predstavljale izvore i nositelje moći. Pred sam kraj igre stižu dečki u plavom, ozbiljni i profesionalni kao i uvijek, tjerajući prosvjednike-igrače iz razloga gustog prometa na Markovom trgu koji isti svojom igrom ometaju. Nakon kratkotrajnog natezanja s policijom igra je završena, a uz navijanje tridesetak prisutnih pobjedu je odnijela ekipa građana. Izjavu o cijeloj akciji smo dobili na kavi u Tolkin'su – gdje su se svi okupili radi druženja i evaluacije, od jedne od inicijatorica cijele inicijatve, Marine Škrabalo:

Organizirali smo 'čovječe, ne ljuti se' kao podsjećanje na istu akciju koju je prije dvadeset godina izvela grupa TTB na tadašnjem Trgu Republike. Podsjećanje na TTB nam je posebno bitno ne samo zato što se iz TTB-a kasnije rodio Svarun kao jedna od prvih nezavisnih građanskih inicijativa u tadašnjoj Hrvatskoj već da bi okupili i tadašnje članove TTB-a, danas još uvijek vrlo aktivne na mirovnoj i zelenoj aktivističkoj sceni. Ovime smo podsjetili, posebno one mlađe, da u Hrvatskoj postoji duga tradicija razvoja civilnog sektora – što je posbno važno jer su se na primjer tijekom cijelog slučaja Cigelj kao i strategije razvoja civilnog društva mogle čuti i takve nebulozne izjave kao što je ona o nepostojanju civilnog društva u Hrvatskoj prije devedesetih. Takodjer nam je bilo bitno da današnje okupljanje ima kreativnu formu, odnosno formu igre – koja je opuštena, zaigrana i medijski zanimljiva.

Ova ad hoc organizirana koalicija pod nazivom Matija Gubec - otpor prostoru političke diskrecije pokazala je još jednom da će ustrajati u svojim zahtjevima promjene restriktivne odredbe iz zakona o javnom okupljanju koristeći se istovremeno svim strategijama – od upućivanja novog zakonskog prijedloga u saborsku proceduru do otvorenog pisma predsjedniku Republike, ali i slobodnijih i zaigranijih formi poput jučerašnjeg čovječe, ne ljuti se. Markov trg, stvarno i simboličko mjesto hrvatske politike – ne smije biti osigurano i zaštićeno od samih svojih građana koji mu istovremeno jedini mogu dati politički legitimitet.

covjeceneljutise02.jpg

I na kraju, poziv inicijative Matija Gubec: Pozivamo sve aktivistice i aktiviste inicijative Matija Gubec, kao i sve koji nas podržavaju, da se na dan objave odluke Ustavnog suda okupimo na Markovom trgu i proslavimo. Ili, ako odluka ne bude onakva kakvu očekujemo, da odigramo neku novu igru.

covjeceneljutise01.jpg
<
Vezane vijesti