H-Alter
prtsc N1prtsc N1Vlatko Previšić je tek sada odlučio "otkloniti nepravilnosti" u radu Fakultetskog vijeća iako su ga predstavnici studenata na sjednici Fakultetskog vijeća, održanoj 18. veljače ove godine upozorili da je statut Filozofskog fakulteta, što se tiče točke biranja studentskih predstavnika u Vijeću, u koliziji sa Zakonom o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama.

Senat Sveučilišta u Zagrebu usvojio je odluku o poništavanju izbora za Studentski zbor Filozofskog fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta jer postupak izbora nije proveden u skladu s važećim propisima. Dekan Vlatko Previšić nakon godinu i pol od izbora odlučio je poštovati "proceduru" iako je na nepravilnosti upozoren od samih studentskih predstavnika u veljači ove godine. Očito, do procedure se drži samo kada treba spasiti fotelju.Ostavka dekana Previšića jedino je rješenje izlaska iz krize upravljanja u koju je samovoljom i opstrukcijom demokratskog odlučivanja doveo Filozofski fakultet

Nakon što je Senat Sveučilišta u Zagrebu prekjučer jednoglasno usvojio odluku o poništavanju izbora za Studentski zbor Filozofskog fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta, drama se nastavila i jučer kada su studenti ostali bez prostorije koju godinama koriste, a na fakultetu se pojavili privatni zaštitari tvrtke Sokol Marić.

Kojim sredstvima se plaćaju zaštitari i koja je njihova svrha, osim sprječavanja studenata da na fakultetu lijepe plakate s pozivom na plenum, nejasno je jer se dekan Vlatko Previšić novinarima ne javlja, a sa zaposlenicima komunicira putem priopćenja na službenoj stranici fakulteta. Kako nam je potvrdio Karlo Jurak, jedan od članova Studentskog zbora, zaštitari su i danas na fakultetu kao "službeni zaštitari" koji su novinarima zabranili ulazak u zgradu.

Dovođenje privatnih zaštitara na fakultet vrlo brzo su osudili sami studenti, ali i drugi članovi akademske zajednice koji njihovu prisutnost vide kao još jedan oblik zastrašivanja studenata i zaposlenika fakulteta. David Šporer, jedan od članova Fakultetskog vijeća, govori nam kako je riječ o potpuno neprimjerenom, neakademskom i neprihvatljivom postupku.

"Njihova prisutnost pretpostavlja nekakvo nasilje – što je apsurdno jer sam mislio da smo civilizirana akademska zajednica – a zapravo je sam čin njihova dovođenja simboličko i stvarno nasilje nad vrijednostima univerziteta i studentima i nastavnicima koji ga čine", rekao je Šporer.

Sve to samo je dio sage Previšić spašava fotelju. Kako stoji u odluci Senata, dekan Previšić zatražio je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta upravni nadzor nad zakonitošću rada Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta upravo zbog pokrenutog postupka njegovog razrješenja koje je usvojilo Fakultetsko vijeće u lipnju ove godine. Naime, u obrazloženju odluke o poništavanu izbora stoji kako postupak izbora nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, Pravilnikom o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i Statutom Filozofskog fakulteta.Valja istaknuti kako se Borasova odluka može smatrati presedanom i dovesti u pitanje niz odluka, ne samo vijeća Filozofskog fakulteta, već svih sastavnica koje imaju isti "problem"

U čitavoj priči najzanimljivije je što je Previšić tek sada odlučio "otkloniti nepravilnosti" u radu Fakultetskog vijeća iako su ga predstavnici studenata na sjednici Fakultetskog vijeća, održanoj 18. veljače ove godine, čiji zapisnik posjedujemo, upozorili kako Statut Filozofskog fakulteta, što se tiče točke biranja studentskih predstavnika u Vijeću, u koliziji sa Zakonom o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama.

"Dekan je obećao da će sljedeći tjedan sazvati sastanak u vezi rečenog, a i da Uprava kaže svoje mišljenje i pozove se na neke akte. Također da se kaže što se pokreće i pokrenulo na razini Sveučilišta i Fakultet se s tim mora koordinirati kada je u pitanju studentska populacija. Naglasio je da nije upitno i da nema nikakvog razloga u današnjem vremenu i s ovim tehničkim mogućnostima studentima ne dati i elektronski i u bilo kojoj formi materijale. Ali doista će se morati porazgovarati o zastupljenosti studenata prema odsjecima jer ne može biti kolegijalnosti ako imate sa sedam odsjeka zastupljene ljude, s nekih odsjeka osam, a s 15 odsjeka nikoga. O tome se mora razgovarati i kao dekan mora štititi sve odsjeke i sve katedre, a ne samo nekoliko", stoji u zapisniku sjednice Fakultetskog vijeća od 18. veljače ove godine.

previsic_copy71973.jpg

Kako nam je potvrdio Jurak, taj sastanak unatoč Previšićevom obećanju nikada nije održan. Bez obzira na sve, odnosno i da nije bio upozoren od strane studenata, Previšić je bio dužan u roku od šest mjeseci, za što je rok odavno prošao, uskladiti Statut Filozofskog fakulteta i opće akte u skladu s člankom 122. Statuta Sveučilišta, kojeg je potpisao rektor Damir Boras. Jedno je sigurno – studenti i profesori suprotstavit će se Previšićevoj samovladi, kao i što su se i prije suprotstavili strukturama koje su narušavale njihova prava i slobode

Razlozi za Previšićevo razrješenje su brojni – od pokušaja sklapanja štetnih ugovora s Katoličko bogoslovnim fakultetom, protustatutarne suspenzije prodekanice Branke Galić zbog njezinog javnog protivljenja sklapanju tog ugovora, opstruiranja rada Fakultetskog vijeća, protuzakonito sklapanje dodatka ugovora o radu sa zaposlenikom Vlatkom Previšićem kojim si produžuje ugovor o radu za godinu dana, sve do podnošenja kaznene prijave protiv profesorica Branke Galić i Nadežde Čačinovič zbog "organiziranja nelegalnoga nastavka sjednice, uspostavljanja paralelnoga sustava upravljanja fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije". Raspuštanje izabranih studentskih predstavnika, a ujedno i onemogućavanje rada Fakultetskog vijeća posljednji je pokušaj spašavanja dekana Previšića.

Kako i sami članovi i članice Studentskog zbora u svom priopćenju ističu, riječ je o još jednom pokušaju zaustavljanja legitimno pokrenutog postupka razrješenja Previšića koje je trebalo biti dovršeno na sjednici Vijeća 22. rujna. Hoće li se sjednica održati i u kakvom sastavu trenutno nikome nije jasno, ni studentima ni profesorima. Kako nam govori Jurak, još uvijek pokušavaju dobiti odgovor kakav je njihov status u Vijeću i mogu li kao i do sada prisustvovati sjednici kao ravnopravni članovi.

Također, ni ostalim članovima Vijeća situacija nije jasnija. Šporer ističe kako ne zna što će biti sa sjednicom, hoće li se ona održati i ističe kako poziv i materijale za nju još uvijek nisu dobili.

"Situacija je takva da dekan Previšić provodi pravnu opstrukciju postupka svojeg razrješenja isključivanjem studentskih predstavnika. Time se nastoji spriječiti da se na sjednici Fakultetskog vijeća, koja bi se trebala održati 22. rujna, okonča Statutom predviđena procedura koja je dosad bila u potpunosti poštovana. Trenutno nikome nije jasno je li odlukom Senata zapravo utvrđeno kako je čitavo Fakultetsko vijeće funkcioniralo 'nelegalno' unazad više od godinu dana, pa su sukladno tome sve odluke nevažeće, kao ni to može li se uopće održati Vijeće bez studentskih predstavnika. Štoviše, ako smo doista kao članovi Fakultetskog vijeća godinu i pol kršili Statut, onda je to još jedan od razloga za razrješenje dekana", govori nam Šporer.

S obzirom na to da je sam rektor Damir Boras raspisao izbore za Studentski zbor i to upravo za 13 mjesta, koje je kasnije Previšić potvrdio kao ravnopravne članove Fakultetskog vijeća, studenti se pitaju zašto zbog njihovih nelegalnih postupaka moraju odgovarati studenti, a ne oni koji su te odluke potpisali.

"Studentski zbor pritom tijekom cijelog trajanja tog razdoblja nije zaprimio nikakva upozorenja glede nepravilnosti prilikom njegovog izbora ili glede podzastupljenosti studenata u Fakultetskom vijeću, što se uostalom moglo riješiti i raspisivanjem dodatnih izbora za slobodna mjesta kako u Studentskom zboru tako i u Fakultetskom vijeću, a što je u potpunosti u ingerenciji i odgovornosti dekana i rektora", istaknuli su studenti i naglasili kako je zbog svega toga teško povjerovati da su prilikom svog čina Previšić i Boras imali na umu obranu interesa i prava studenata, pa i fakulteta i Sveučilišta u cjelini s obzirom na dalekosežne posljedice odluke.Kojim sredstvima se plaćaju zaštitari i koja je njihova svrha, osim sprječavanja studenata da na fakultetu lijepe plakate s pozivom na plenum, nejasno je jer se dekan Vlatko Previšić novinarima ne javlja

Ako se sagleda činjenica da omjer studentskih predstavnika u posljednjih nekoliko saziva Fakultetskog vijeća nije dostizao propisanih 15 posto, već 14.6, a možda i manje, sve odluke Vijeća mogu se dovesti u pitanje, pa tako i ona o izboru Previšića za dekana, što je istaknula i studentska predstavnica Petra Požgaj u emisiji Hrvatska uživo.

Valja istaknuti kako se Borasova odluka može smatrati presedanom i dovesti u pitanje niz odluka, ne samo vijeća Filozofskog fakulteta, već svih sastavnica koje imaju isti "problem". Hoće li Boras zatražiti očitovanje drugih sastavnica, što bi bio logični korak, nepoznato je jer odgovor iz rektorata nismo dobili do zaključenja teksta. Također, odluka Senata ponovno u fokus dovodi raspravu o studentskom predstavništvu, izborima za Studentski zbor na sastavnicama i Sveučilištu, radu i djelovanju njegovih članova i članica. Općepoznato je da su studentski izbori na Sveučilištu apsurd unazad desetak godina jer su sve samo ne festival demokracije – zanemariv broj studenata na njih izlazi, unatoč brojnim nepravilnostima na različitim sastavnicama izbori se tek na njih nekoliko ponove, a i samo Sveučilište do procedure drži toliko da je izbore umjesto 2012. godine raspisao godinu kasnije. Toliko o procedurama i njihovom poštivanju. 

plenum.png

"Dekan je ponovno dokazao svoj stav da je on, a ne Fakultetsko vijeće, vrhovno tijelo fakulteta te nam je dao vjerovati da mu je stalo samo do svoje funkcije, a ne i do ugleda i dobrog funkcioniranja ustanove kojom ravna, dok je rektor instrumentalizirao Senat i institucije Sveučilišta S obzirom na to da je sam rektor Damir Boras raspisao izbore za SZ, koje je kasnije Previšić potvrdio kao ravnopravne članove Fakultetskog vijeća, studenti se pitaju zašto zbog njihovih nelegalnih postupaka moraju odgovarati studenti, a ne oni koji su te odluke potpisalikako bi sačuvao dekana Previšića", istaknuli su studenti i najavili kako će poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi obranili demokratske procedure na fakultetu i sačuvali ono malo ugleda što je toj instituciji ostalo.

Također, članovi i članice Inicijative članova/zamjenika Vijeća Filozofskog fakulteta u priopćenju su, između ostalog, podsjetili kako fakultet od travnja ove godine i ostavke Vlaste Erdeljac nema prodekanicu za nastavku i studente, što očito Previšiću i nadležnim tijelima Sveučilišta očito ne predstavlja problem.

"Ostavka dekana Previšića jedino je rješenje izlaska iz krize upravljanja u koju je samovoljom i opstrukcijom demokratskog odlučivanja doveo Filozofski fakultet", ističu članovi Inicijative i pozivaju kolegice i kolege da se suprotstave samovolji, zlouporabi procedura, narušavanju studentskih prava i sloboda.

Što će biti sa sjednicom i hoće li se ona uopće održati biti će jasnije u narednim danima, ali jedno je sigurno – studenti i profesori suprotstavit će se Previšićevoj samovladi, kao i što su se i prije suprotstavili strukturama koje su narušavale njihova prava i slobode.

<
Vezane vijesti