H-Alter
Foto: E.V.Foto: E.V.Udruga Ospera pokrenula je crowdfunding kampanju za projekt uzgoja gljiva Use&Reuse, a koji se temelji na principu kružne lokalne ekonomije u kojoj od otpada dobiju više tržišno vrijednih proizvoda i zajednicu suradnika koja je generator održive ekonomije.

Kako navode na stranici, "soc", odnosno talog od kave je otpad koji nitko ne reciklira, a oni od istog uspješno uzgajaju gljive, proizvode  kompost i druge vrijedne proizvode.

Kao zahvalu za ustupljeni otpad vlasnici kafića bi dobivali gljive za osobnu konzumaciju, a slamu koju bi dobivali od lokalnog ekološkog proizvođača bi mijenjali u određenim omjerima za proizvedeni glistinac"U dogovoru s vlasnicima kafića biciklima se na dnevnoj bazi skuplja otpad od kave, kava se miješa s ekološkom slamom i uzgajamo gljive. Kada gljiva obavi primarnu razgradnju, sve što ostane daje se komposnim glistama, te one sekundarno razgrađuju otpad od kave. Na ovaj način otpad je potpuno iskorišten i ponovno stavljen u uporabu", ističu.

Kao zahvalu za ustupljeni otpad vlasnici kafića bi dobivali gljive za osobnu konzumaciju, a slamu koju bi dobivali od lokalnog ekološkog proizvođača bi mijenjali u određenim omjerima za proizvedeni glistinac. I jedni i drugi dobili bi posebno dizajniranu promotivnu oznaku kojom bi dokazivali svoju pripadnost projektu (s promotivnom porukom, npr. Mi smo zelena gerila, Kompostne gliste su naši kućni ljubimci).​

Za realizaciju projekta potreban im je iznos od 150 tisuća kuna kako bi prilagodili prostor uzgoju gljiva, opremili radni prostor za pripremu supstrata i pakiranje gljiva, nabavili teretne bicikle i posude za skladištenje otpada od kave, kupili potrošni materijal i kupili hladnjak za čuvanje micelija.

Projekt možete podržati OVDJE.

<
Vezane vijesti