H-Alter
Foto: PixabayFoto: PixabayPovodom sve veće podrške bojkotu HRT-a, kako od strane organizacija civilnog društva tako stranaka i sindikata, na današnjoj konferenciji za novinare u Gongu istaknuto je da je "politička odgovornost, prvenstveno onih sada na vlasti, što su omogućili – činjenjem ili propustima – da HRT ne predstavlja javni medijski servis kakav zaslužujemo, nego se putem njega omogućava relativiziranje ili normalizacija pojava koje u demokratskom društvu nisu dobro došle". S druge strane povodom "aktualnih događanja oko HRT-a" čelništvo HRT-a održalo je konferenciju za medije gdje su, između ostalog, ustvrdili kako su zgroženi optužbama o cenzuri i da novinari HRT-a svoj posao obavljaju objektivno i nepristrano.

Čini se da u cijeloj Europi nema takvog slučaja da se bojkotu javnog medijskog servisa, što su ga pokrenule organizacije civilnog društva i sindikati, pridružuje i značajan dio opozicije. Ovo je itekako političko pitanje, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare Jelena Berković, izvršna direktorica Gonga.

"Ako HDZ smatra da je najodgovorniji za stanje u ovoj državi u posljednjih 30 godina, onda neka preuzme odgovornost i za stanje oko HRT-a: moraju dozvoliti novinarima da rade svoj posao u uvjetima koji omogućavaju profesionalnost – maknuti svoje prste od uređivanja medija, a s druge strane trebaju izabrati kompetentne ljude koji će transparentno i vjerodostojno upravljati javnim novcem", kazala je Berković. Berković:"Ako HDZ smatra da je najodgovorniji za stanje u ovoj državi u posljednjih 30 godina, onda neka preuzme odgovornost i za stanje oko HRT-a"

Član Programskog vijeća HRT-a Nikola Baketa ustvrdio je kako tužbe upućene prema novinarima znače da se krši jedna od vrijednosti koje bi HRT trebao poštivati, a to je univerzalnost, tj. da svima svugdje i na svaki način omogući izražavanje i razmjenjivanje različitih stajališta i ideja.

Nešto kasnije popodne konferenciju za medije održalo je i čelništvo HRT-a. "Zgroženi smo optužbama o cenzuri, HRT kao javna televizija otvorena je svim društvenim skupinama, a novinari HRT-a svoj posao obavljaju objektivno i nepristrano", rekao je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. O "objektivnosti i nepristranosti", svjedoči i posljednji primjer iz HRT-ove "kužine" kada je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska o vjeronauku u školama raspravljalo dvoje vjeroučitelja i jedan svećenik. 

Glavni tajnik HRT-a Toni Caratan komentirao je podignute tužbe te je kazao kako su u dvije godine podignute 33 tužbe, od čega 7 protiv glavnih urednika zbog neobjave ispravka, a 26 protiv nakladnika. Caratan je rekao kako je u postupcima pokrenut postupak mirenja. No, to i dalje ne Iako su problemi na javnoj televiziji brojni, podizanje tužbi posebno je problematičan način trošenja novca poreznih obveznika i pretplatnikaznači povlačenje tužbi, što je zahtjev HND-a, od kojeg, kako su u nekoliko navrata istaknuli, ne odustaju. 

Podsjećamo, tridesetak organizacija civilnog društva, među kojima je i Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, prošlog tjedna pozvalo je na bojkot HRT-a do prosvjeda HND-a 2. ožujka i to ne sudjelovanjem u programu HRT-a; ne pojavljivanjem u HRT-ovom studiju, ne davanjem izjava pred HRT-ovim kamerama.

"Službeni je stav Europske federacije novinara da je HRT po razini neovisnosti najgori javni servis u Europi. Iako su problemi na javnoj televiziji brojni, podizanje tužbi posebno je problematičan način trošenja novca poreznih obveznika i pretplatnika. Ovo je dosad nezabilježena praksa u djelovanju javnih servisa po kojoj smo već postali prepoznati u Europi", istaknuli su.

<
Vezane vijesti