H-Alter
Foto: I.P.Foto: I.P.Studentski zbor Filozofskog fakulteta uputio je javni zahtjev Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu da sazove sjednicu Skupštine i donese svoj stav o dodjeli počasnog doktorata zagrebačkom Milanu Bandiću o čemu će se, vjerojatno, glasati na narednoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu. Vjerujući kako akademska i studentska zajednica generalno ne podržavaju ovaj postupak, zahtjev za artikulacijom vlastitog stava po ovom pitanju uputili su i svim studentskim zborovima sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

"U svjetlu nedavnog prijedloga dekana muzičke akademije prof. Cikojevića da Sveučilište u Zagrebu dodjeli počasni doktorat zagrebačkom
gradonačelniku Milanu Bandiću, ovim putem tražimo od Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu da prije sjednice Senata Sveučilišta u Ističu kako bi provedba rasprave o tom pitanju na predstavničkom tijelu studenata bila tek minimum uvriježene demokratske procedure koja je u mandatu rektora Borasa ozbiljno kompromitiranaZagrebu na svojoj skupštini donese stav glede tog prijedloga. Smatramo to važnim s obzirom na to da u Senatu sjede i studentski predstavnici s pravom glasa kojima je obaveza zastupati interese studenata, a odobrila ih je Skupština Studentskog zbora Sveučilišta uZagrebu.

U tom smislu Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu kao predstavničko tijelo svih studenata ne bi smio izbjeći odgovornost artikulacije stava o ovako simbolički važnoj odluci. Tek na temelju odluke Skupštine studentski predstavnici u Senatu mogli bi izraziti stajalište studenata", stoji u priopćenju Studentskog zbora Filozofskog fakulteta.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smatra kako bi dodjela ovakvog priznanja zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću uvelike degradirala status Sveučilišta, njegovih studenata i nastavnika, što je vidljivo iz reakcije javnosti i sveučilišne zajednice.

Ističu kako bi provedba rasprave o tom pitanju na predstavničkom tijelu studenata bila tek minimum uvriježene demokratske procedure koja je u mandatu rektora Borasa ozbiljno kompromitirana.

Pozivaju i sve ostale studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu da izglasaju svoj stav o prijedlogu dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću i podrže ovaj zahtjev za Sazivanjem sjednice Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

<
Vezane vijesti