H-Alter
 Udruge okupljene u Platformu 112 organizirale su danas u Zagrebu javni razgovor na kojem je strankama, koalicijama i neovisnim listama omogućeno da obrazlože svoje odgovore na zahtjeve za uspostavom vladavine prava. Unatoč pozivu, tribini nije prisustvovao predstavnik HDZ-a.
platforma2.jpg

Udruge okupljene oko Platforme svoje su zahtjeve formirale u nekoliko skupina od kojih se u onoj prvoj, Stabilne, odgovorne i demokratične institucije vlasti i jednak pristup pravdi, najosporavaniji zahtjev od strane političkih elita pokazao onaj za učinkovitim i nepristranim nadstranačkim nadzorom nad provedbom reformi proisteklih iz Pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, odnosno stvaranje svojevrsnog vijeća u čiji rad bi bili uključeni i predstavnici udruga. "1. srpnja iduće godine prestaje monitoring Hrvatske i nakon toga bi trebalo osigurati nadzor provedbe usvojenih zakona i ostalih pravnih akata. Nisam sigurna da je predloženo vijeće najbolje rješenje, ali svakako sam protiv toga da takvo tijelo izvještava Europsku uniju", rekla je Vesna Pusić. Dorica Nikolić iz HSLS-a, stranke koja je dala najviše negativnih odgovora u svom upitniku, smatra kako za uspostavu vijeća trenutno nema novaca u proračunu, kao ni za ostale zahtjeve na koji su dali negativan odgovor. "Tijekom odgovora na zahtjeve ravnali smo se prema financijskim mogućnostima i nismo htjeli lagati. Također, tražilo se da se neke zahtjeve odmah ispuni, no mi smatramo da postoje i oni daleko prioritetniji", rekla je Nikolić.

Sve okupljene stranke složile su se s nužnošću reforme javne uprave i transparentnijeg postavljanja državnih službenika na njihove pozicije, pri čemu pristaju na suradnju s civilnim društvom, no nitko nema jasan plan kako tu zamisao točno sprovesti u djelo. Svi okupljeni predstavnici složili su se i s nužnošću reforma izbornog zakonodavstva, pri čemu je Branko Vukšić iz Stranke rada istaknuo kako je potrebno promijeniti Zakon o prebivalištu, popisu birača te ukloniti izborni inženjering.

PLATFORMA 112 - Novinarski dom 21.11.2011. from FADE IN on Vimeo.

Prijedlog Platforme je također da se izmjeni Zakon o medijima na način da imenovanje glavnog urednika obavezno odobrava najmanje 55 posto novinara u redakciji, tajnim glasanjem. "Ovaj zahtjev nije moguće provesti u privatnim medijima jer zakoni štite privatno vlasništvo nad pravima novinara. Moguće ga je provesti u državnima, no i tu bi moglo doći do manipulacije od strane pojedinih novinara", rekla je Holy. Na pitanje H-Alterovog urednika da li u planu imaju neku drugu politiku prema medijima u smislu poboljšanja sadašnjeg stanja, predstavnica SDP-a rekla je kako na politiku medija još uvijek ne utječe politika nego razni tajkuni. "I sada postoje dosta dobre zakonske odredbe, ali se one nažalost ne provode jer se nitko ne želi zamjeriti utjecajnim vlasnicima", rekla je Holy.

plstforma1.jpg

Na razumijevanje svih stranaka nisu naišli niti zahtjevi na temu nasljeđa rata i suočavanja s prošlošću. "Suočavanje s prošlošću još uvijek nije ušlo u diskurs hrvatske mainstream politike i ondje još uvijek postoje povijesni politički mitovi, posebice kada je riječ o 1991. i 1995. godini. Bojim se da proći još dugo vremena dok se ne započne s raščišćavanjem ovih problema", rekao je Milošević. Dorica Nikolić smatra kako ovi zahtjevi iziskuju najviše financijskih troškova pa zbog toga HSLS, za razliku od HSP-a, nije podržao osnivanje koalicije za REKOM. "Neophodno je raščistiti što se dogodilo u ratu no pri tome Hrvatska treba koristiti postojeće institucije, a stvaranje novih, kao što je REKOM, nam nije na dnevnom redu", rekla je Pusić, što je ujedno i stav Kukuriku koalicije. Vesna Tršelič iz Documente podsjetila je kako su na današnji dan u Novskoj ubijena četiri srpska civila. Slučaj još nije procesuiran, a obitelji koje traže pravdu su svejedno platile parnične troškove. "Potrebno je donošenje odluke kojom se RH odriče naplate parničnih troškova od svih tužitelja koji nisu uspjeli sa zahtjevima za naknadom štete zbog smrti bliske osobe i u takvim slučajevima se ne smije štedjeti. Tvrdite kako nam na treba REKOM, a istovremeno postojeće institucije već dvadeset godina nisu odradile svoj posao", na kraju je upozorila Teršelič.

Današnja rasprava pokazala je kako političke strane još uvijek u civilnom društvu ne vide relevantnog partnera za suradnju. No kako je i najavljeno, udruge okupljene oko Platforme 112 nastavit će monitoring novog saziva Sabora tijekom cijelog njenog mandata i sustavno obavještavati domaću i međunarodnu javnost o svim pozitivnim ili negativnim pomacima.

Foto: Damjan Janjušević Foto: Damjan Janjušević

 

<
Vezane vijesti