H-Alter
foto: D. B.foto: D. B."Gradonačelnik Zagreba na jučerašnjoj je sjednici Skupštine pokušao progurati točku kojom bi se poslovi vezani uz odvodnju atmosferskih voda u deset od sedamnaest zagrebačkih gradskih četvrti outsourcali nekom privatnom poduzeću, no taj prijedlog mu nije prošao", poručuju iz stranke Zagreb je NAŠ!, koja je s drugim zastupnicima iz Kluba lijevog bloka, prvo u raspravi kritizirala odluku, a zatim s ostatkom opozicije na ovoj točki uspjela srušiti kvorum kojeg predsjednik Skupštine ni nakon stanke od 90 minuta nije uspio vratiti, zbog čega je gradonačelnik na kraju bio prisiljen povući točku s dnevnog reda.

“Ovo danas je mala pobjeda. Apsolutno smo protiv puzajuće privatizacije vodnih usluga kako bi kumovi zaradili novac, a građanima poskupjele komunalne usluge”, izjavio je Tomislav Tomašević, zastupnik Zagreb je NAŠ! u Skupštini Grada Zagreba.

Skupštinu su obilježile i druge kontroverzne teme poput izmjena Programa izgradnje komunalne infrastrukture te prijedloga za rješavanje Nakon višesatne rasprave prije glasanja o zahtjevu Hasanbegovića kojem je Bandić u zadnji čas odlučio izaći u susret, oporba je još jednom uspjela srušiti kvorumproblema u kojima se Grad našao sa zagrebačkim modelom stanogradnje u Podbrežju. Tomašević se u nekoliko navrata našao u verbalnim okršajima s predsjednikom Skupštine, pogotovo oko uloge oporbe i rušenja kvoruma, zbog čega je zaradio i opomenu.

Žestoka rasprava razvila se i na točki koju je predložio Klub Neovisnih za Hrvatsku oko uklanjanja biste Ivi Loli Ribaru koju je nedavno na njeno mjesto vratio gradonačelnik Bandić kako bi se oprao pred dijelom svojih birača nakon promjene naziva Trga maršala Tita. U raspravi koja je uslijedila između zastupnika Neovisnih za Hrvatsku i zastupnica/ka Kluba lijevog bloka, Tomašević je Hasanbegovića optužio za političko licemjerstvo budući da optužuje Bandića da je prekršio zakon postavljanjem biste, a u isto vrijeme ne želi izaći iz vladajuće većine koja gradonačelniku daje podršku.

Nakon višesatne rasprave prije glasanja o zahtjevu Hasanbegovića kojem je Bandić u zadnji čas odlučio izaći u susret, oporba je još jednom uspjela srušiti kvorum. Nakon ponovljenog pokušaja za sastavljanje kvoruma, oko 23 sata, HDZ, koji je prije toga najavio da će glasati suzdržano o zahtjevu Hasanbegović-Esih, srušio je kvorum te je nastavak sjednice odgođen na rekordni treći dan, i to 11. prosinca.

"Nećemo dozvoliti kulturni rat koji Neovisni za Hrvatsku pokušavaju nametnuti u Skupštini Grada Zagreba u nedostatku znanja i volje da se uhvate ukoštac s pravim gradskim problemima te ćemo se tome žestoko suprotstaviti", izjavio je Tomašević.

<
Vezane vijesti