H-Alter
Foto: SUHFoto: SUHPredstavnici Sindikata umirovljenika Hrvatske okupljeni na 13. Skupštini SUH-a, odlučili su obratiti se hrvatskom državnom vrhu s apelom za hitno poboljšanje položaja umirovljenika uvođenjem izvanrednog usklađivanja mirovina zbog naglog siromašenja hrvatskih umirovljenika.

Kako navode iz Sindikata umirovljenika Hrvatske, prosječna mirovina hrvatskog umirovljenika u kontinuitetu opada, jer su izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju mirovine "zamrznute" već godinu i pol dana. Tako navode da je u svibnju prosječna mirovina iznosila je samo 2.234,72 kuna, što iznosi samo 39,05 posto udjela u prosječnoj plaći. Hrvatske mirovine su time pale na dno EU ljestvice, uz Bugarsku i Rumunjsku. Nastavljaju kako time Hrvatska krši i međunarodnu konvenciju br. 102 Međunarodne organizacije rada, kojom je određeno kako je minimalni standard za udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći 40 posto.

"Tendencije su još opasnije, jer oni koji su umirovljeni tijekom 2015. godine imaju prosječnu mirovinu od samo 1.991,83 kuna, te je udjel Čak 24 posto hrvatskih građana starijih od 65 godina je u zoni rizika od siromaštva, svaki četvrti! Više od 70 posto umirovljenika ima mirovine niže od tri tisuće kuna.njihove mirovine u prosječnoj plaći samo 34.8 posto! Posve je jasno da ni najavljeno mršavo usklađivanje mirovina u drugoj polovici godine neće moći zaustaviti katastrofično padanje mirovina na samo dno u odnosu na druge zemlje Europske unije", javljaju iz SUH-a.

Navode da iako je Planom 21 dano obećanje kako će se uvesti pravičnija formula usklađivanja mirovina, umjesto sadašnje tzv. švicarske formule, nadležni je ministar, suprotno dogovoru s predstavnicima umirovljeničkih udruga "obogatio" i sa švicarskom formulom što je rezultiralo zamrzavanjem mirovina već drugu godinu. SUH smatra kako takva formula ne osigurava održivost mirovina na razini općeg standarda jer prema toj formuli, mirovine gube po jedan posto vrijednosti svake godine, čak i ako se usklađuju.

"Iako je tim istim Planom 21 obećano da će se ukinuti dodatno zdravstveno osiguranje od jedan i tri posto na mirovine, ni time se nije olakšalo terete na mirovine. Istina, dug 'novim umirovljenicima', do kojega je došlo 1998. godine kad je tadašnja vlada prvu aktualnu vrijednost mirovine (AVM) kao obračunsku jedinicu, utvrdila u iznosu 35,16 kn, iako je prema izračunu radne grupe u kojoj su bili i predstavnici Sindikat umirovljenika Hrvatske poziva državni vrh da hitno formira radnu skupinu koja će izraditi strategiju spašavanja starijih osoba od naglog siromaštva.umirovljeničkih udruga trebala iznositi 62,37 kuna. Prva AVM je, dakle, utvrđena u  iznosu od samo 57 posto od stvarne zakonom propisane vrijednosti! Na osnovi te prve AVM određivane su daljnje vrijednosti automatskim povećavanjem prema formuli usklađivanja mirovina i – nepravda se samo povećava. Ipak, ona je djelomično ispravljena uvođenjem tzv. mirovinskog dodatka za umirovljenike iz prvog stupa (3 do 27 posto), te je ostalo nevraćeno 19 posto vrijednosti", navode iz SUH-a.

Posljedice su sramotne i neoprostive, smatraju iz sindikata, te navode kako su hrvatski umirovljenici s dvjestotinjak eura prosječne mirovine sada među tri najsiromašnije skupine starijih osoba u EU.

"U Hrvatskoj je zabilježen ubrzani rast siromaštva i socijalne isključenosti stanovnika starijih od 65 godina, a osobito žena. Čak 24 posto hrvatskih građana starijih od 65 godina je u zoni rizika od siromaštva, svaki četvrti! Više od 70 posto umirovljenika ima mirovine niže od tri tisuće kuna", navode umirovljenici te dodaju kako Hrvatska nema ozbiljnu strategiju za borbu protiv siromaštva starijih osoba, osobito žena .

Sindikat navodi kako se u Hrvatskoj o siromaštvu starijih govori sporadično, bez postavljanja pitanja zbog čega u susjednim zemljama stopa rizika od siromaštva starijih osoba od 65  iznosi samo četiri do devet posto te koja je "tajna" njihovog dostojanstvenog statusa.

Sadašnja Vlada RH poziva umirovljenike na strpljivost, što je gotovo nemoguće, jer je već prije uništena kupovna moć umirovljenika produbljena povećanjem troškova života s nesagledivim posljedicama. Stoga Sindikat umirovljenika Hrvatske poziva državni vrh da hitno formira radnu skupinu koja će izraditi strategiju spašavanja starijih osoba od naglog siromaštva.

Također traže da se odmah izvrši usklađivanje mirovina, razmotri uvođenje automatskog mehanizma usklađivanja mirovina kad njihov udjel u prosječnim plaćama padne ispod 40 posto, da se sve mirovine usklađuju prema općoj formuli te da se uvede tzv. socijalna mirovina za sve one koji ne ostvaruju to pravo.

Ključne riječi: prava umirovljenika, mirovine
<
Vezane vijesti