H-Alter
igy_3413.jpgZadnji dan manifestacije Pazi što jedeš, koja se održavala od 20. do 22. listopada u pulskom Circolu, privukao je brojne posjetitelje koji su od brojnih izlagača mogli dobiti sve informacije o zdravoj i tradicijskoj prehrani, ali i sudjelovati u nekoliko radionica.

Treći, završni dan manifestacije, započeo je s doručkom uz Solidarnu eko kuhinju Pula. Tea Janko Bevandić i Andreja Buić, dvije zaljubljenice u kuhinju, spremile su čitav niz zanimljivih jela spravljenih od namirnica OPG-ova s eko sajma. U pripremi hrane koristile su isključivo ekološki uzgojene namirnice, a posjetitelji su sa zadovoljstvom kušali krekere s ajvarom od vrganja, dimljeni sir s namazom od buče, senf od kurkume, pesto od mrkvina lišća, rotkvice i sjemenki suncokreta te mnoge druge pripremljene zalogajčiće.

Nakon doručka održana je besplatna radionica za djecu pod nazivom Pašta po starinski. Na radionici su djeca savladala izradu tradicionalne istarske pašte – pljukanca i fuža. Voditeljica radionice Megi Kožul demonstrirala je izradu tijesta te pomagala djeci u pripremi tjestenine.

Iva Finderle u popodnevnim je satima vodila radionicu Sirove slastice. Iva je mnogobrojnim polaznicima demonstrirala pripremu fine sirove torte s bazom od badema, rogača i suhih smokvi, kremom od vanilije na bazi indijskih oraščića i preljevom od datulja i komadića jabuka. Osim torte polaznici su pripremali i vodu s okusom. Nakon toga održana je i radionica ukrašavanja teglica gdje su sudionici kreativno izrazili svoje vještine ukrašavanja staklenka.

Tijekom cijelog dana održavao se i eko sajam, a u eko-kutku su se vodili razgovori s ekološkim proizvođačima. Za ručak je ponovo bila zadužena zalogajnica Punkt iz Pule koja zapošaljava osobe s invaliditetom. Gosti manifestacije zadovoljno su pojeli maneštru, rižibiži i pohani patlidžan koji se posluživao za današnji ručak.

Ključne riječi: Pula, hrana, prehrana
<
Vezane vijesti