H-Alter
Foto: Nina Đurđević, VoxfeminaeFoto: Nina Đurđević, VoxfeminaeProsvjednom akcijom i umjetničkom intervencijom Sjene Antonia Grgića na Trgu bana Jelačića jučer je službeno otvoreno 11. izdanje Vox Feminae Festivala. Spomenik banu Jelačiću je 1945. godine, poslije oslobođenja Zagreba, prekriven drvenom konstrukcijom u obliku kvadra visokom 14 metara te skriven postamentom koji je služio kao podloga novom spomeniku. Žena je bila prvi motiv koji je postavljen na drvenom daščanom postamentu povodom Prvog kongresa Antifašističke fronte žena Hrvatske, čime je stvoren je novi spomenik na mjestu starog.

Tim činom žena u javnom prostoru više nije bila objekt uzvišene religijske veneracije, nego politički subjekt kako u ratnoj borbi tako i u radnom procesu: s jedne strane tog kvadra je bio gipsani reljef kolosalne partizanke s puškom, a s druge seljanke sa seoskim alatom. Taj kratkotrajni i privremeni prekid u unitarizmu reprezentacije patrijarhata u na glavnom gradskom trgu je naznačio stvarni početak političke ženske emancipacije poslije oslobođenja zemlje i uključenje žena u političke procese. Ipak, proces nije nikad dovršen, žene nisu nikad zauzele ravnopravno mjesto u projektiranoj utopiji.

Ovom prosvjednom notom Vox Feminae Festival kritizira sve veće jačanje fašističkih tendencija u hrvatskom društvu posljednjih godina, na momente i institucionalne napade na antifašističke tekovine moderne države, ali i na generalnu podzastupljenost spomenika ženama u javnom prostoru diljem Hrvatske.

Vox Feminae Festival do 29. listopada nastavlja problematizirati pitanja roda i statusa žena u društvu kroz međunarodni filmski program, radionice, diskusije, predstavljanja i popratne zabavne sadržaje. Festival se ove godine po prvi put održava u Ozaljskoj 16, prostoru koji svoja vrata otvara u petak, 27. listopada u 18 sati uz izložbu Mama je bila u pravu ilustratorice Rine Barbarić, inače autorice festivalskih vizuala. Program u petak se nastavlja predstavljanjem projekta Nevidljive sile: Žene koje su oblikovale naš grad Zaklade Sveučilišta u Rijeci; te Predstavljanjem istraživanja praksi i politika prostitucije u Hrvatskoj“ u suradnji sa znanstvenicama Ivanom Radačić i Carol Harrington.

Unutar filmskog programa u Centru za kulturu Trešnjevka posebno je atraktivna projekcija hrvatskog kandidata za nagradu Oscar, filma Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat u subotu 28. listopada u 18 sati; te dokumentarni film Play Your Gender koji tematizira rodni jaz u glazbenoj industriji uz intervjue s ponajboljim kanadskim glazbenicama u nedjelju 29. listopada u 16 sati.

Program VFF-a formalno završava u nedjelju od 17 sati kada će u Ozaljskoj 16 biti predstavljena društvena igra Strašne žene nastala u produkciji K-zone i uredničkog tima portala Voxfeminae.net. Osim što će se društvena igra moći nabaviti po promotivnim cijenama za vrijeme festivala, u nedjelju će je sve zainteresirane moći i zaigrati.

Ključne riječi: antifašizam, Vox Feminae, žene
<
Vezane vijesti